disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski Radeon HD 6950 2GB referans soğutucu fanı durdu, anakart post vermiyor

Ekran Kartları Açılış: 27.07.2026 19:05 6 Görüntülenme
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir kullanmadığım bir sistemde Sapphire Radeon HD 6950 2GB referans tasarım kart var. Geçen hafta kasayı topladım, açtım ama görüntü gelmiyor. Anakartın üzerindeki POST kodları VGA ile ilgili bir hata veriyor (Gigabyte GA-Z77X-UD3H, Award BIOS). Kartı çıkarıp incelediğimde, referans soğutucunun fanının hiç dönmediğini fark ettim. Kartın üzerindeki iki adet 6-pin PCIe güç girişini de kontrol ettim, PSU (Corsair TX650) sağlam, diğer kartlarda çalışıyor. Fanın takılı olduğu konektörü söküp doğrudan 12V ile besledim, fan dönüyor. Yani fan sağlam, sorun kart üzerindeki fan kontrol devresinde veya PWM sinyalinde olabilir mi? Kartın PCB'sinde gözle görülür bir şişkin kondansatör ya da yanık izi yok. Termal macun kurumuş olabilir, onu değiştireceğim ama önce fanın neden dönmediğini çözmek istiyorum. Bu kartlarda sık görülen bir arıza mıdır, yoksa başka bir yere bakmam mı gerekir? Teşekkürler.

Cevaplar (5)

Selam bytewizard35, HD 6950 referans kartlarda bu fan durması sorununu baya gördüm. Genelde iki şey oluyor: ya fan konektörünün karttaki soketindeki lehimlerde çatlak var (özellikle kart yatay kullanıldığında ısı döngüsünden dolayı) ya da fan kontrol çipi (genelde bir uP veya onsemi NCP5382 benzeri bir şey değil, daha basit bir mosfet/pwm kontrolcüsü) bozuluyor. Önce fan konektörünün altındaki lehimleri bir büyüteçle kontrol et, hatta multimetreyle süreklilik testi yap. Soket çıkışında 12V ve GND var mı bak. Eğer lehimler sağlamsa, fan kontrolünü by-pass edip fanı doğrudan 12V'a bağlamayı dene (bir dirençle hız düşürmek istersen 100 ohm 2W yeter). Bu şekilde kart çalışırsa sorun kontrol devresindedir. Ama kart post vermiyorsa, fan durması belki de kartın kendini korumaya almasından kaynaklanıyor olabilir. Önce fanı by-pass yap, sonra tekrar dene.

bytewizard35 yazdı:

Fanın takılı olduğu konektörü söküp doğrudan 12V ile besledim, fan dönüyor. Yani fan sağlam, sorun kart üzerindeki fan kontrol devresinde veya PWM sinyalinde olabilir mi?

Hocam fan doğrudan 12V'da dönüyorsa, PWM sinyali eksik olabilir. HD 6950'de fan kontrolü genelde kartın VRM controller'ı üzerinden yapılıyor (CHiL CHL8214 veya benzeri). Bu çipin fan çıkışı bazen ölüyor. Ama önce basit bir şey dene: kartı düz bir zemine koyup fan konektörünün olduğu bölgeye hafifçe bastır. Bazen PCB'deki çatlaklar teması kesiyor. Eğer bastırınca fan dönmeye başlarsa, lehimlerde çatlak var demektir. O zaman konektörü söküp doğrudan karta lehimlemek yerine, ince bir kabloyla fanı doğrudan 12V rail'ine bağla (PSU'dan gelen 6-pin üzerinden alabilirsin). Ama kart post vermiyor, bu ayrı bir sorun. Fan by-pass yapıp görüntü gelmezse, kartın VRM'sinde veya GPU çekirdeğinde sorun olabilir. Önce fanı halledip dene derim.
Kanka, bence önce kartı temiz bir şekilde sök, termal macunu değiştir ve fanı doğrudan 12V'a bağla (bir tane 2-pin jumper kablosuyla). Çünkü HD 6950'lerde fan kontrolcüsü bozulunca kart genelde korumaya geçip post vermiyor. Benzer bir arızayı HD 6970'de yaşamıştım. Fanı by-pass yapınca kart açıldı. Ayrıca kartın üzerindeki iki adet 6-pin güç girişini de kontrol et, bazen PSU'nun kabloları oksitlenmiş olabiliyor. Corsair TX650 iyi bir PSU ama yıllar geçmiş, konektörleri temizlemekte fayda var. Bir de kartı başka bir sistemde dene, anakartın PCIe yuvasında sorun olabilir mi?
Hobidaşlar, ben de bir şey ekleyeyim. HD 6950 referans kartlarda fan konektörü genelde 4-pin PWM ama bazı revizyonlarda 3-pin voltaj kontrollü olabiliyor. Kartın PCB'sindeki fan kontrol devresi için genelde bir NPN transistör (2N3904 benzeri) veya bir mosfet kullanılıyor. Lehimler sağlamsa, transistörü kontrol et. Ama bence en garantisi fanı doğrudan 12V'a bağlamak. Bu kartlar zaten ısınınca fanı sonuna kadar açıyor, yani sabit hızda çalıştırmak sorun olmaz. Ayrıca post vermeme sorunu için kartın BIOS'unu da düşün. HD 6950'lerde bazen BIOS çipi bozulabiliyor. Kartın üzerinde iki BIOS'lu versiyonlar var mı? (referans kartlarda genelde bir tane var). Eğer varsa diğer BIOS'a geçmeyi dene. Son çare olarak kartı fırında ısıtmak (reflow) var ama onu önermem, riskli.
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim. c64hunter86'nın dediği gibi fan konektörünün altındaki lehimlerde çatlak varmış, büyüteçle baktım ve iki bacağın lehiminde ince çatlaklar gördüm. Lehimleri tazeledim ve fanı doğrudan 12V'a bağlamak yerine konektörü tekrar lehimledim. Fan şimdi dönüyor ve kart post verdi! Görüntü de geldi. Termal macunu da değiştirdim, şu an FurMark testinde 70 dereceyi geçmiyor. siliconmechanic90 ve cepmo'ya da önerileri için sağ olun. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski ATI Radeon HD 4670'de HDMI'dan Sinyal Yok, VGA Çalışıyor - Yardım! Kategori: Ekran Kartları
Eski ATI Radeon HD 4850'de Fan Sürekli %100'de Dönüyor, Fan Kontrolü Çalışmıyor Kategori: Ekran Kartları
RX 580 8GB fanı dönüyor ama görüntü gelmiyor, ne yapmalıyım? Kategori: Ekran Kartları