Merhaba dostlar, uzun süredir retro bir sistem topluyorum. Elimde bir ATI Rage 128 Pro (32MB, AGP) kartı var. Kartı taktım, fan dönüyor, sistem açılıyor ama monitöre sinyal gitmiyor. Ekran siyah kalıyor, BIOS ekranı bile gelmiyor. Kartın üzerindeki kondansatörler şişmiş görünmüyor, lehimlerde gözle görülür bir sorun yok. Anakartım ASUS P3B-F, işlemci Pentium III 800MHz, RAM 256MB. Başka bir AGP kart (Geforce 2 MX) taktığımda sistem sorunsuz açılıyor, görüntü geliyor. Rage 128 Pro'yu başka bir sisteme taktım, orada da aynı sorun var. Kartın BIOS'u görünmüyor, ekran kartı BIOS ekranı bile gelmiyor. Ne yapabilirim? Belki kartın üzerindeki bir çip arızalıdır ya da BIOS çipi bozulmuştur? Yardımcı olabilecek var mı?
Eski ATI Rage 128 Pro kartımda görüntü gelmiyor, fan dönüyor ama sinyal yok
Cevaplar (5)
02.08.2026 19:48
Selam actions, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Öncelikle kartın üzerindeki BIOS çipini kontrol et. Rage 128 Pro'da genellikle 8-pinli bir BIOS çipi bulunur (genelde SST 39SF020 veya benzeri). Eğer BIOS çipi bozuksa veya içindeki veri silinmişse kart görüntü vermez. Bir de kartın üzerindeki voltaj regülatörlerini kontrol et, özellikle AGP slotundan gelen 3.3V ve 5V hatlarını. Multimetre ile ölçüm yapabilirsin. Ayrıca kartı temizle, kontaktları sil, bazen oksitlenme yapıyor. Ama asıl şüpheli BIOS çipi gibi duruyor.
02.08.2026 20:01
Bence de BIOS çipi olabilir, ama bir de kartın üzerindeki osilatör kristalini kontrol et. Rage 128 Pro'da genelde 14.318 MHz'lik bir kristal bulunur. Eğer kristal çalışmıyorsa, kart hiçbir şekilde başlamaz. Osiloskopla ölçebilirsin ya da direkt değiştir. Ayrıca kartın üzerindeki bellek çipleri de sorun yaratabilir, ama önce basit şeyleri ele. Kartı başka bir sisteme taktığında da çalışmıyorsa, büyük ihtimalle donanımsal bir arıza var. Lehimleri tekrar gözden geçir, özellikle AGP konnektörünün arka tarafındaki lehimlerde mikro çatlaklar olabilir. Büyüteçle bak.
02.08.2026 20:16
actions yazdı:
Kartın üzerindeki kondansatörler şişmiş görünmüyor, lehimlerde gözle görülür bir sorun yok.
Kanka, kondansatörler şişmemiş olabilir ama kapasite kaybı yaşamış olabilirler. Özellikle eski kartlarda elektrolitik kondansatörler yaşlanınca değerleri düşer. Bu da voltaj regülasyonunda sorun yaratır. Kartın üzerindeki kondansatörleri değiştirmeyi düşünebilirsin. Ama önce BIOS çipini yeniden programlamayı dene. Eğer bir programlayıcın varsa, Rage 128 Pro için orijinal BIOS dosyasını indirip çipe yazabilirsin. Benim aklıma gelen bir diğer şey de kartın üzerindeki bir direncin yanmış olması, ama bu daha az olası. Bir de kartı takarken AGP slotuna tam oturduğundan emin ol, bazen yarım oturuyor.
02.08.2026 20:31
Hocam, bence de BIOS çipi en olası aday. Ayrıca kartın üzerindeki bir kapasitörün kısa devre yapması da görüntü vermemesine neden olabilir. Multimetre ile kısa devre testi yapabilirsin. Bir de kartı takmadan önce AGP slotunu temizle, izopropil alkol ile. Eğer BIOS çipini yeniden yazacaksan, doğru BIOS dosyasını bulduğundan emin ol. Yanlış BIOS yazarsan kart tamamen brick olabilir. Bir de kartın üzerindeki jüpiter ayarlarını kontrol et, bazı kartlarda AGP 1x/2x/4x modunu seçen jumperlar var. Yanlış ayar da görüntü vermeyebilir.
02.08.2026 22:36
Sorun çözüldü arkadaşlar, çok teşekkürler! BIOS çipini yeniden programladım, orijinal ATI BIOS dosyasını bir EEPROM programlayıcı ile yazdım. Kart şu an sorunsuz çalışıyor, görüntü geliyor. Aslında sorun BIOS çipindeymiş, içindeki veri bozulmuş. Hepinize yardımlarınız için minnettarım, özellikle amigarebel13 ve bitwizard54 'ün önerileri işe yaradı. Eski kartı tekrar hayata döndürmek güzel hissettirdi. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski ATI Radeon HD 4670'de HDMI'dan Sinyal Yok, VGA Çalışıyor - Yardım!
Kategori: Ekran Kartları
Eski ATI Radeon HD 4850'de Fan Sürekli %100'de Dönüyor, Fan Kontrolü Çalışmıyor
Eski Radeon HD 6950 2GB referans soğutucu fanı durdu, anakart post vermiyor