disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Retro PC'de Pentium MMX 166MHz ile AMD K6-2 500MHz: Hangisi daha mantıklı?

İşlemciler Açılış: 06.08.2026 19:32 22 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu var. Elimde iki adet retro anakart var: birisi eski bir Intel 430VX çipsetli anakart, diğeri ise VIA MVP3 çipsetli bir model. İlk anakart için elimde Pentium MMX 166MHz işlemci var, ikincisi için ise AMD K6-2 500MHz buldum. Şimdi asıl soru şu: Windows 98 SE ve DOS oyunları için hangi kombinasyonu kurmalıyım? Pentium MMX 166MHz bellek kontrolörü ve FPU'su ile özellikle DOS oyunlarında çok daha iyi uyum sağlıyor diye biliyorum, ama K6-2 500MHz'in saat hızı ve 3DNow! komut seti özellikle Windows 98'deki bazı oyunlarda avantaj sağlayabilir. Ayrıca elimde 512MB SDRAM var, ama VIA MVP3 anakartında 512MB ile bazı uyumluluk sorunları olduğunu duydum, özellikle DOS oyunlarında bellek yönetimi ile ilgili. Sizce hangi işlemciyi seçmeliyim? Amacım en geniş oyun yelpazesini kusursuz çalıştırmak. Bir de bu 512MB RAM'i K6-2 sistemde kullanırken DOS tarafında EMM386 ve HIMEM.SYS ile sorun yaşar mıyım? Şimdiden teşekkürler, beyler.

Cevaplar (2)

Selam atarilord79, güzel konu açmışsın. Bence bu işin cevabı net: K6-2 500MHz + VIA MVP3 tarafı. Ama haklısın, 512MB RAM ile DOS tarafında sorun yaşarsın. Şöyle ki, DOS ve Windows 9x için 512MB RAM genelde sıkıntı çıkarıyor; özellikle VIA MVP3'ün bellek yönetimi ve DOS altındaki XMS (Extended Memory Specification) sürücüleri 64MB üzerinde takılmalara yol açabiliyor. Çözüm olarak iki seçeneğin var: ya RAM'i 256MB'a düşür, ya da DOS oyunları için ayrı bir bölüm açıp orada 128MB ile takıl. Ama asıl mesele işlemci seçimi. K6-2 500MHz, Pentium MMX 166MHz'e göre hem saat hızı hem de 3DNow! desteği ile Windows 98 oyunlarında (özellikle Need for Speed III, Quake II gibi) ciddi performans artışı sağlar. DOS oyunlarına gelince, K6-2'nin uyumluluğu aslında sandığın kadar kötü değil. Çoğu DOS oyunu 386/486 seviyesinde yazıldığı için saat hızı yüksek olunca bazı oyunlar (örneğin eski platform oyunları) aşırı hızlı çalışabilir, ama bu sorunu çözmek için Mo'Slo veya CPU throttling programları kullanabilirsin. Ayrıca VIA MVP3 anakartında AGP slotu var, Pentium MMX sisteminde ise muhtemelen sadece PCI veya ISA var. Bu da ekran kartı seçeneklerini kısıtlıyor. Benim önerim: K6-2 500MHz + VIA MVP3 + 256MB RAM (eğer 512MB'ı takarsan DOS'ta EMM386 ile çakışma yaşarsın, çünkü 512MB'ın üst kısmına erişimde HIMEM.SYS sorun çıkarır). DOS oyunları için de anakart üzerindeki L2 cache'i ve BIOS ayarlarından 'Shadow' seçeneklerini kapatmayı unutma. Kolay gelsin!
Dostum analogdrifter76'nın dediği gibi, K6-2 500MHz tarafı daha mantıklı. Ben de aynı sistemi kurmuştum, VIA MVP3 + K6-2 500MHz + 128MB SDRAM ile Windows 98 SE'de harikalar yaratıyor. Ama 512MB konusunda analogdrifter76'ya katılıyorum, o RAM'i DOS'ta kullanmak işkence olur. Ben şöyle yaptım: 512MB'ı ikiye böldüm, 256MB'ı Windows 98 için taktım, diğer 256MB'ı da yedek olarak saklıyorum. DOS oyunları için ayrıca bir boot menüsü oluşturdum, config.sys'te HIMEM.SYS ve EMM386.EXE'yi sadece 64MB üstüne çıkarmadım. Yani 512MB ile uğraşma derim. Ayrıca Pentium MMX 166MHz'in FPU'su aslında K6-2'ninkinden daha hızlı değil, sadece bazı eski oyunlar (örneğin 486 DX2/66 için yazılmış olanlar) yüksek saat hızında aşırı hızlanıyor. Bu durumda K6-2'de Mo'Slo kullanmak şart. Ama Windows 98'deki 3D oyunlarda K6-2'nin 3DNow! desteği sayesinde (özellikle Unreal ve Quake III gibi oyunlarda) ciddi FPS artışı görürsün. Sonuç olarak, K6-2 tarafına geç, RAM'i 256MB'a düşür, DOS için de ayrı bir yapılandırma hazırla. Sorun çözülür, emin ol. Teşekkürler dostlar, bu konuda bana yol gösterdiğiniz için sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Pentium 4 Northwood 1.6A: Stok soğutucu ile 2.4GHz'de kararlılık sorunu Kategori: İşlemciler
Eski bir Pentium III 800EB'yi modern anakartta çalıştırmanın yolu var mı? Kategori: İşlemciler
AMD K6-2 450MHz işlemci için anakart önerisi (Super Socket 7) Kategori: İşlemciler