disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Pentium 4 Northwood 1.6A: Stok soğutucu ile 2.4GHz'de kararlılık sorunu

İşlemciler Açılış: 08.08.2026 01:43 31 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun zamandır forumu sessizce takip ediyorum, ilk konumu açıyorum. Elimde eski bir sistem var: ASUS P4B266 anakart, 512MB DDR266 RAM ve işlemci olarak Pentium 4 1.6A (Northwood çekirdek, 400MHz FSB, 0.13µm). Bu işlemciyi overclock etmek istiyorum, hedefim 2.4GHz'e çıkarmak (150MHz FSB x 16 çarpan). Stok Intel soğutucu kullanıyorum, termal macun olarak Arctic MX-4 sürdüm. Şu an 133MHz FSB'de tam stabil, sıcaklık boşta 38°C, yükte 52°C. FSB'yi 150MHz'e çektiğimde Windows XP açılıyor ama Prime95'te 10 dakika içinde mavi ekran veriyor (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL). Voltajı 1.5V'dan 1.6V'a çıkardım, ama sıcaklık yükte 68°C'ye fırladı ve yine çöküyor. AGP/PCI kilitlerini anakartta bulamadım, sanırım bu modelde yok. Ne yapmalıyım? Soğutucuyu mu değiştirmeliyim, yoksa voltajı daha da mı artırayım? Bir de bellek DDR266, 150MHz FSB'de 1:1 oranında 300MHz'de çalışıyor, bu sorun yaratır mı? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim, beyler.

Cevaplar (3)

Öncelikle hoş geldin, güzel bir proje. Northwood'lar genelde 2.4GHz'i çok rahat görür, ama senin sorunun büyük ihtimalle bellek ve FSB kilidi yokluğu. P4B266'da AGP/PCI kilidi yok, bu yüzden 150MHz FSB'de PCI 37.5MHz'e, AGP 75MHz'e çıkıyor; bu da disk/ekran kartı hatalarına yol açabilir. Ama mavi ekran IRQL hatası genelde bellek kaynaklı. DDR266'yı 300MHz'de çalıştırmak zor, çoğu modül buna dayanamaz. Önce bellek bölücüyü ayarlamayı dene: BIOS'ta 'DRAM Frequency' seçeneğini 3:4 veya 4:5 yap, böylece bellek 200MHz civarında kalır (150FSB x 1.33 = 200MHz). Voltajı da 1.55V'a düşür, 1.6V Northwood için çok yüksek, 68°C tehlikeli. Stok soğutucu yetersiz kalır, ama önce bellek ayarını düzelt, stabilite testi yap. Ayrıca Prime95 yerine ilk olarak SuperPi 1M veya OCCT ile dene, daha hızlı sonuç verir. Kolay gelsin.

joyspecter49 yazdı:

Voltajı 1.5V'dan 1.6V'a çıkardım, ama sıcaklık yükte 68°C'ye fırladı ve yine çöküyor.

Kanka, cpubender32 haklı, ama bir şey daha ekleyeyim: 1.6V Northwood için gerçekten yüksek, ama asıl mesele soğutma. Stok Intel soğutucu (o dönemin) 1.6A için üretilmişti, 2.4GHz'deki ısıyı kaldıramaz. Sıcaklık 68°C'de çökmesi normal, Northwood'un kritik sıcaklığı 72°C civarıdır. Bence önce soğutucuyu değiştir: Thermalright AX-7 veya benzeri bir bakır soğutucu + 80mm fan ile 50-55°C'de kalırsın. Ama bütçen yoksa, mevcut soğutucunun fanını 12V yerine 7V ile değil, tam tersine 12V'da çalıştır (zaten öyle değil mi?) ve kanal tozunu temizle. Ayrıca bellek için: 300MHz'de çalışan DDR266 genelde 2.5-3-3-7 zamanlamalarında zorlanır, BIOS'ta zamanlamaları gevşet (3-4-4-8). Eğer bellek ayarı yapamıyorsan, FSB'yi 145MHz'e düşür (2.32GHz), yine iyi bir hız artışı olur, PCI 36MHz'de kalır, bellek 290MHz'de çalışır. Son olarak, chipset voltajını da 1.8V'a çıkarmayı dene (eğer BIOS'ta varsa), bu stabiliteye yardımcı olur. Sonuç olarak: soğutma şart, ama önce bellek bölücüyü dene.
Dostlar, önerileriniz için çok teşekkürler. cpubender32'nin dediği gibi bellek bölücüyü 4:5 yaptım ve voltajı 1.55V'a düşürdüm. joyranger45'in önerdiği gibi zamanlamaları da 3-4-4-8 yaptım. Şu an FSB 150MHz'de (2.4GHz) Prime95'te 1 saat boyunca hatasız çalıştı, sıcaklık yükte 61°C'de kaldı. Eski soğutucunun fanını söküp temizledim, ayrıca kasanın yan kapağını açık bıraktım, 3-4°C düştü. Sorun çözüldü, AGP/PCI kilidi olmamasına rağmen şimdilik bir sorun yaşamadım, diskten veri okuma hataları da yok. Tekrar teşekkürler, bu forum gerçekten işe yarıyor. İleride Thermalright almayı düşünüyorum, ama şimdilik bu haliyle günlük kullanımda çok iyi. Başka sorunum olursa yine yazarım, sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski bir Pentium III 800EB'yi modern anakartta çalıştırmanın yolu var mı? Kategori: İşlemciler
Retro PC'de Pentium MMX 166MHz ile AMD K6-2 500MHz: Hangisi daha mantıklı? Kategori: İşlemciler
AMD K6-2 450MHz işlemci için anakart önerisi (Super Socket 7) Kategori: İşlemciler