Selam yoldaşlar, uzun süredir retro bir sistem toplamaya çalışıyorum. Elimde bir AMD K6-2 450MHz işlemci var (ADZ450AFX, 3DNow! destekli, 100MHz FSB). Anakart olarak Super Socket 7 bir şeyler bulmam lazım ama kafam karıştı. Özellikle AGP destekli bir anakart istiyorum çünkü elimde Voodoo3 2000 PCI var ama ileride AGP'ye geçebilirim. Ayrıca 512MB RAM takmayı düşünüyorum, bazı kaynaklarda K6-2'nin 512MB'ı görmediğini okudum ama emin değilim. Bütçem kısıtlı, internetten güvenilir bir yerden almam lazım. Hangi yonga setini önerirsiniz? VIA MVP3 mü, ALi Aladdin V mi, yoksa SiS 530 mu? Bir de bu işlemciyi overclock etmek isteyenler var ama ben stabil çalıştırmak istiyorum, stok fan yeterli mi? Şimdiden teşekkürler, bu forumdaki bilgi birikiminize güveniyorum.
AMD K6-2 450MHz işlemci için anakart önerisi (Super Socket 7)
Cevaplar (5)
05.08.2026 13:13
Hocam merhaba, K6-2 450 için en iyi seçenek kesinlikle VIA MVP3 yonga setli bir anakart olacaktır. Özellikle FIC VA-503+ veya ASUS P5A modelleri bu işlemciyle efsane uyumludur. AGP desteği vardır (2x), 768MB'a kadar RAM destekler ama 512MB'ı görmesi için BIOS güncellemesi ve belki bir mod gerekebilir. ALi Aladdin V de fena değildir ama AGP performansı zayıftır, SiS 530 ise genelde entegre ekran kartıyla gelir ve harici AGP'si yoktur. Overclock yapmayacaksan stok fan yeterli olur, ama 100MHz FSB'nin üzerine çıkacaksan iyi bir soğutucu şart. Benim tavsiyem FIC VA-503+ bulman, üzerinde hem 2x AGP hem de 2x DIMM var, 128MB'lık iki modülle 256MB yeterli olur çoğu oyun için. Kolay gelsin!
05.08.2026 13:46
arcadechaser72'nin dediğine katılıyorum, MVP3 şu an en mantıklısı. Ayrıca şunu da ekleyeyim: K6-2'nin 512MB RAM görmeme olayı aslında anakartın adresleme kapasitesiyle ilgili, bazı BIOS'lar 256MB üstünü görmüyor. ASUS P5A'da 512MB destekleniyor ama iki adet 256MB modül kullanman lazım, tek 512MB modülü desteklemiyor çünkü o dönemde 512MB DIMM'ler yaygın değildi. Eğer 128MB'lık iki modül takarsan hiç sorun yaşamazsın. Ayrıca bu işlemciyi overclock etmek istersen, 100MHz FSB'yi 112MHz'e çıkarabilirsin ama PCI/AGP frekansları da artacağı için diğer bileşenlerin dayanması lazım. Ben şahsen 450MHz'de stok kullanıyorum, Windows 98 SE ile gayet akıcı çalışıyor. Bir de Voodoo3 2000 PCI ile başlayacaksan, AGP'ye geçmek için anakartta AGP slotu olması yeterli, sonra kartı değiştirirsin.
05.08.2026 14:51
Merhaba, ben de bir K6-2 500 kullanıcısıyım. MVP3 anakartlarda bir de 'VIA 4-in-1' sürücülerini mutlaka kurmalısın, yoksa AGP performansı düşük kalır. Ayrıca bu işlemcilerde 3DNow! için AGP sürücülerinin doğru kurulması çok önemli. Eğer anakartı bulursan, üzerindeki BIOS'u güncellemeyi unutma, çünkü yeni işlemci revizyonlarını tanımak için gerekli olabiliyor. RAM konusunda ise 256MB'ın üzerine çıkmak bazı eski oyunlarda sorun çıkarabiliyor, özellikle DOS oyunlarında upper memory sorunları yaşayabilirsin. Ben 128MB takılı tutuyorum, zaten çoğu oyun için fazlasıyla yeterli. Bir de güç kaynağın ATX mi? Çünkü bu anakartlar genelde ATX 1.0 pin düzenine sahip, modern ATX PSU'lar uyumlu olabilir ama 5V hattının yeterli akım vermesi lazım, K6-2 450 yaklaşık 9.5W tüketiyor, o yüzden sorun olmaz ama kontrol et.
05.08.2026 16:01
Hocam, bence de MVP3 en doğru tercih. Ben de bir ara ALi Aladdin V denedim, AGP'si 2x desteklemesine rağmen sürücü problemleri yaşattı, özellikle Windows 98'de ekran kartı takılmaları oluyordu. VIA'da ise böyle bir sorun yaşamadım. Ayrıca stok fan konusunda, K6-2 450'nin çekirdeği 2.2V ile çalışıyor, bu yüzden ısınma fazla değil ama fanın yanında bir de soğutucu macunu tazelemen iyi olur, eski macunlar kuruyup verimini kaybediyor. Overclock yapacaksan, 100MHz FSB'yi 112MHz'e çıkarmak için işlemci voltajını 2.3V'a yükseltmen gerekebilir, bu da ısıyı artırır. Ama sen stabil çalıştırmak istiyorsan bence 450MHz'de kal, zaten Voodoo3 ile çoğu oyunu rahat oynarsın. Son olarak anakartta AGP slotunun yanında bir de PCI slotu boş kalsın, ileride ses kartı veya USB 2.0 kartı takabilirsin.
06.08.2026 13:01
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkürler! Önerileriniz doğrultusunda bir FIC VA-503+ buldum, VIA MVP3 yonga setli. BIOS'unu güncelledim, 128MB RAM taktım ve Voodoo3 2000 PCI ile şu an sorunsuz çalışıyor. AGP'ye geçmek için ileride bir Voodoo3 3000 AGP almayı düşünüyorum, ama şimdilik bu sistem yeterli. Overclock yapmadım, stok fanla 450MHz'de gayet stabil, sıcaklık 45 derece civarında. RAM konusunda da 256MB'ı denedim, sorun yaşamadım ama dediğiniz gibi 128MB yeterli oldu, DOS oyunlarında da bir sıkıntı yaşamadım. Tekrar teşekkürler, bu forum sayesinde retro sistemim hazır!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Pentium 4 Northwood 1.6A: Stok soğutucu ile 2.4GHz'de kararlılık sorunu
Kategori: İşlemciler
Eski bir Pentium III 800EB'yi modern anakartta çalıştırmanın yolu var mı?
Retro PC'de Pentium MMX 166MHz ile AMD K6-2 500MHz: Hangisi daha mantıklı?