disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Retro PC'de Gameport Joystick Çalıştırma Rehberi / Sorun: Windows 98'de Sürücü Hatası

Oyun Donanımları Açılış: 03.08.2026 13:13 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır retro PC topluyorum ve geçenlerde bir Pentium III 800MHz makine aldım. Üzerinde Windows 98 SE kurulu, Sound Blaster Live! (EMU10K1) ses kartı var. Amacım eski flight simulator oyunlarını (Falcon 4.0, Jane's USAF gibi) orijinal gameport joystick ile oynamak. Elimde Microsoft SideWinder Precision Pro (USB değil, gerçek gameport) var. Kartı taktım, sürücüleri kurdum ama Windows 98 oyun denetleyicisi listesinde 'Gameport Joystick' aygıtını eklemeye çalışınca 'Sürücü yüklenemedi' hatası alıyorum. Aygıt yöneticisinde 'Ses, video ve oyun denetleyicileri' altında 'Creative Gameport' görünüyor ama üzerinde sarı ünlem işareti var. Sürücü olarak ne yüklemem gerekiyor? Bildiğim kadarıyla gameport için ayrı sürücü gerekmiyor, ama nedense takılıyor. Bir de DirectX sürümünün etkisi var mı? Şimdiden teşekkürler, kafayı yemek üzereyim.

Cevaplar (3)

Merhaba atarilord79, klasik bir sorun. Öncelikle şunu söyleyeyim: Gameport joystick sürücüsü aslında işletim sisteminin dahili sürücüsü olan 'Gameport Joystick' sürücüsüdür ve genelde sorun çıkarmaz. Ama senin yaşadığın sarı ünlem, genellikle ses kartının gameport kısmının düzgün tanınmamasından kaynaklanır. Sound Blaster Live! kartlarında gameport, Creative'in kendi sürücü paketiyle gelir ama bazen Windows 98'in 'Standard Game Port' sürücüsüyle çakışır. Çözüm olarak şunu dene: Aygıt Yöneticisi'nde 'Creative Gameport' üzerine sağ tıkla, 'Sürücüyü Güncelle' de ve 'Sürücü listesinden seç' de. Ardından 'Standart Gameport' sürücüsünü seç. Eğer bu işe yaramazsa, ses kartının sürücü CD'sindeki 'Creative Gameport' sürücüsünü elle yüklemeyi dene. Bir de DirectX sürümü önemli değil; 98 SE ile gelen DirectX 6.1 yeterli, ama 7.0a veya 8.0a yüklemen daha iyi olur. Sonra oyun denetleyicisi eklerken 'Microsoft SideWinder Precision Pro' seçeneğini seç, 'Gameport' olarak ayarla. Umarım çözersin.

atarilord79 yazdı:

Aygıt yöneticisinde 'Ses, video ve oyun denetleyicileri' altında 'Creative Gameport' görünüyor ama üzerinde sarı ünlem işareti var.

Aynen katılıyorum, bu klasik bir IRQ veya DMA çakışması olabilir. Ama önce şunu kontrol et: BIOS'ta 'Game Port' veya 'Joystick' ayarı var mı? Bazı anakartlarda gameport, onboard ses kartıyla çakışıyor. Eğer anakartında tümleşik ses varsa, BIOS'tan onboard sesi devre dışı bırak (Integrated Peripherals menüsünde 'AC97 Audio' veya 'Onboard Sound' kapat). Çünkü Sound Blaster Live! takılıyken tümleşik sesin gameport'u da aktif olursa çakışma olur. Ayrıca, sürücü olarak Creative'in resmi sitesindeki 'LiveDrvUni' paketini (sürüm 5.12.01.0035) kurmanı öneririm. Bu paket gameport sürücüsünü de içerir. Kurulumdan sonra yeniden başlat ve oyun denetleyicisi eklemeyi dene. Bir de 'Microsoft SideWinder Precision Pro' aslında dijital bir joystick, gameport üzerinden analog sinyal gönderir. Windows 98'de 'SideWinder' sürücüsünü seçerken 'Gameport' üzerinden bağlı olduğunu belirt. Eğer hala hata alıyorsan, bir de 'Generic Gameport Joystick' sürücüsüyle dene, çoğu zaman iş görür.
Sorun çözüldü dostlar, hepinize çok teşekkürler! arcadechaser72 ve bitwizard54'in dediği gibi BIOS'tan tümleşik sesi kapattım ve Creative'in sürücü paketini (LiveDrvUni) kurdum. Sarı ünlem kayboldu, gameport tanındı. Oyun denetleyicisi olarak 'Microsoft SideWinder Precision Pro' ekledim ve Falcon 4.0'da joystick mükemmel çalışıyor. Ayrıca DirectX 8.0a yükledim, her şey uyumlu. İkinize de ayrı ayrı teşekkür ederim, bu retro işleri gerçekten sabır istiyor. Başka bir sorun yaşarsam yine buradayım. Sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Logitech G29 direksiyon F1 2021'de çok sert ve kilitleniyor, Force Feedback ayarı önerisi? Kategori: Oyun Donanımları
Logitech G27 direksiyon F1 2021'de algılanmıyor, çözümü olan var mı? Kategori: Oyun Donanımları
Logitech G Pro X Superlight Scroll Tekerleği Ters Döndü, Çözüm Var mı? Kategori: Oyun Donanımları