Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçen ay ikinci el temiz bir Logitech G29 aldım, kutusu ve faturasıyla birlikte. PS5'te F1 2021 oynuyorum. Sorun şu: Oyun içinde Force Feedback ayarlarını ne yaparsam yapayım, direksiyon özellikle virajlarda aşırı sertleşiyor ve sanki kilitleniyormuş gibi oluyor. Normalde düz yolda hafif ve tepkisiz, ama yüksek hızlı virajlarda aniden direksiyonu çeviremiyorum, kolum ağrıyor resmen. Oyunun kendi FFB ayarlarını (vibration & force feedback scale) %50'ye, %30'a düşürdüm, yine de olmadı. Direksiyonun kendi içindeki sertlik ayarıyla ilgili bir şey mi var? Yoksa G29'un PS5'te bilinen bir sorunu mu? Logitech G HUB'ı PC'de denedim ama konsolda nasıl bir profil yükleyeceğim çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim, gerçekten oynanmıyor şu an.
Logitech G29 direksiyon F1 2021'de çok sert ve kilitleniyor, Force Feedback ayarı önerisi?
Cevaplar (2)
03.08.2026 13:33
Merhaba, aynı sorunu bende de yaşadım G29 ile F1 2021'de. Öncelikle şunu söyleyeyim: Bu durum büyük ihtimalle oyunun FFB (Force Feedback) dinamiklerinden kaynaklanıyor, direksiyonun donanımsal bir arızası değil. G29'un tekerlek içindeki motoru, özellikle yüksek torklu anlarda (viraj girişlerinde lastiklerin kilitlenmesi veya understeer durumunda) ani bir direnç üretir. F1 2021'de bu çok belirgin çünkü oyun, gerçekçi lastik fizik modeli kullanıyor ve direksiyonu "kilitlenme" hissi olarak yansıtıyor.
Çözüm için oyun içi ayarlarda şunları yapmanı öneririm:
1. Force Feedback Scale'i %60 civarına getir (bence %50 çok düşük kalıyor, %60 ideal).
2. Vibration & Force Feedback Scale'i %40'a düşür.
3. En önemlisi, oyunun "Steering Deadzone" ayarını %2'ye ve "Steering Linearity" ayarını %50'ye getir. Bu, direksiyonun merkezdeki hassasiyetini artırır ve sert hissi azaltır.
4. Ayrıca G29'un kendi üzerindeki "Force Feedback" düğmesini (direksiyonun sol alt kısmındaki küçük düğme) kullanarak, oyun içinde canlı olarak kuvveti %50'ye düşürebilirsin. Bu düğme, oyun içi ayarlardan bağımsız olarak motor torkunu kısar.
Eğer hala çözülmezse, direksiyonu PC'ye bağlayıp Logitech G HUB'dan "Wheel Rotation" açısını 540 dereceye sabitlemeyi dene. F1 2021, 360 dereceye ayarlı olmayı seviyor ama 540 derece daha yumuşak hissettirir. Sonuç olarak, bu tamamen oyunun FFB ayarlarının ince ayarıyla çözülecek bir şey. Bir de oyunun güncellemelerini kontrol et, ilk sürümlerde bu tarz sorunlar vardı.
Umarım işe yarar, deneyip sonucu yazarsan sevinirim.
1. Force Feedback Scale'i %60 civarına getir (bence %50 çok düşük kalıyor, %60 ideal).
3. En önemlisi, oyunun "Steering Deadzone" ayarını %2'ye ve "Steering Linearity" ayarını %50'ye getir. Bu, direksiyonun merkezdeki hassasiyetini artırır ve sert hissi azaltır.
4. Ayrıca G29'un kendi üzerindeki "Force Feedback" düğmesini (direksiyonun sol alt kısmındaki küçük düğme) kullanarak, oyun içinde canlı olarak kuvveti %50'ye düşürebilirsin. Bu düğme, oyun içi ayarlardan bağımsız olarak motor torkunu kısar.
Eğer hala çözülmezse, direksiyonu PC'ye bağlayıp Logitech G HUB'dan "Wheel Rotation" açısını 540 dereceye sabitlemeyi dene. F1 2021, 360 dereceye ayarlı olmayı seviyor ama 540 derece daha yumuşak hissettirir. Sonuç olarak, bu tamamen oyunun FFB ayarlarının ince ayarıyla çözülecek bir şey. Bir de oyunun güncellemelerini kontrol et, ilk sürümlerde bu tarz sorunlar vardı.
Umarım işe yarar, deneyip sonucu yazarsan sevinirim.
03.08.2026 14:06
turbocoder81 yazdı:
Yoldaşlar, çok teşekkürler, özellikle deadzone ve linearity ayarları sihir gibi oldu! Ayrıca direksiyonun üzerindeki FFB düğmesini de %50'ye çektim, artık virajlarda kolum kopmuyor. Asıl sorunun oyunun lastik kilitlenme simülasyonu olduğunu anladım, ayarları düşürmek yetmiyormuş. Şu an F1 2021'de rahatça tur atabiliyorum, hatta lastik aşınmasını bile daha iyi hissediyorum. Verdiğiniz tüm değerler için sağ olun, konu kilitlenebilir.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Retro PC'de Gameport Joystick Çalıştırma Rehberi / Sorun: Windows 98'de Sürücü Hatası
Kategori: Oyun Donanımları
Logitech G27 direksiyon F1 2021'de algılanmıyor, çözümü olan var mı?
Logitech G Pro X Superlight Scroll Tekerleği Ters Döndü, Çözüm Var mı?