Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum, ilk konumu açıyorum. Elimde 1991 model bir Mac Classic (model M0428, 4MB RAM, 40MB HDD) var. Makine geldiğinde üzerinde System 6.0.8 yüklüydü ve sorunsuz çalışıyordu. Ben de biraz ileri gitmek istedim, 7.5.3 kurmak için 1.44MB'lık bir disket sürücüsü (Apple SuperDrive) taktım ve 7.5.3'ün 800KB'lık kurulum disketlerini indirip (tabii ki emülatörde) disketlere yazdım. Ancak makineyi disketten açmayı denediğimde ekranda gülümseyen bir Mac ikonu görünüyor, sonra birkaç saniye sonra ekran kararıyor ve üzerinde çarpı işareti olan bir 'Sad Mac' simgesi beliriyor. Bir de iki farklı tonlama sesi geliyor (biri düşük, biri yüksek). Disketlerin doğru yazıldığını düşünüyorum çünkü başka bir Mac Plus'ta denedim, orada açılıyor. Sorun ne olabilir? Bir de 7.5.3'ün bu makine için resmi olarak desteklenmediğini duydum, ama yine de kurulabilir diye biliyorum. Ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.
Retro Mac Classic üzerine System 7.5.3 kurulumunda 'Sad Mac' hatası - Çözüm var mı?
Cevaplar (3)
09.08.2026 07:36
Kanka, selam! Sad Mac hatası genelde donanım uyumsuzluğu veya ROM/System sürümü uyuşmazlığından kaynaklanır. Mac Classic'in ROM'u System 7.5.3'ü desteklemiyor olabilir, çünkü 7.5.3 için en az System 7.0 ile gelen yeni bir ROM gerekiyor. Ama asıl sorun şu: 7.5.3'ün kurulum disketleri 1.44MB'lık disketlerdir, fakat sen 800KB'lık disketlere yazdığını söylemişsin. 800KB disketler 1.44MB'lık veriyi taşıyamaz, bu yüzden disket okunamıyor ve Sad Mac alıyorsun. Doğru çözüm: 1.44MB'lık disket kullan ve disketleri mutlaka Mac OS 9 veya üzeri bir sistemle, Disk Copy 6.3.3 gibi bir araçla yaz. Ayrıca 7.5.3'ün Mac Classic için resmi desteği yok, ama 7.5.3'ün 'Mac Classic' sürümü var (System 7.5.3'ün 'Mac Classic' için özel bir sürümü mevcut, Apple'ın 'System 7.5.3 Update 2.0' ile birlikte). Onu kullanman lazım. Eğer yoksa, System 7.1 veya 7.0.1 kurmayı dene, onlar daha stabil çalışır.
09.08.2026 07:59
amigarebel13 yazdı:
Makine geldiğinde üzerinde System 6.0.8 yüklüydü ve sorunsuz çalışıyordu. Ben de biraz ileri gitmek istedim, 7.5.3 kurmak için 1.44MB'lık bir disket sürücüsü (Apple SuperDrive) taktım ve 7.5.3'ün 800KB'lık kurulum disketlerini indirip (tabii ki emülatörde) disketlere yazdım.
Dostum, glitchwarrior67'nin dediğine katılıyorum, 800KB disketler bu iş için uygun değil. Ayrıca bir şey daha fark ettim: Mac Classic'in orijinal disket sürücüsü 800KB'lıktır, sen 1.44MB'lık SuperDrive takmışsın ama anakart üzerindeki disket denetleyicisi (IWM) 1.44MB desteklemez. Çünkü Mac Classic'in anakartı 1.44MB disket sürücüsünü desteklemek için gerekli olan SWIM çipine sahip değil. Yani taktığın sürücü çalışmaz, çünkü anakart 1.44MB formatını tanımıyor. Bu yüzden disketten açılışta Sad Mac alıyorsun. Çözüm: Ya orijinal 800KB sürücüyü geri tak, ya da Mac Classic'in anakartına SWIM çipi lehimlemen gerekir (ki bu çok zor bir işlem). Ama en kolayı: 800KB disketlere System 7.0.1 yaz, çünkü 7.0.1 800KB disketlerle kurulabilir ve Mac Classic'i destekler. 7.5.3'ü kurmak istiyorsan, önce 7.0.1'i kur, sonra 7.5.3'ün güncelleme paketini (System 7.5.3 Update 2.0) kullanarak yükseltme yapabilirsin. Bu şekilde daha sağlıklı olur.
09.08.2026 08:54
retrochaser76 yazdı:
Çözüm: Ya orijinal 800KB sürücüyü geri tak, ya da Mac Classic'in anakartına SWIM çipi lehimlemen gerekir (ki bu çok zor bir işlem). Ama en kolayı: 800KB disketlere System 7.0.1 yaz, çünkü 7.0.1 800KB disketlerle kurulabilir ve Mac Classic'i destekler.
Yoldaşlar, çok teşekkür ederim! dediğiniz gibi yaptım. Orijinal 800KB sürücüyü geri taktım ve 7.0.1'in 800KB kurulum disketlerini indirip yazdım. Makine açıldı, kurulum başladı, şu an 7.0.1 sorunsuz çalışıyor. Daha sonra 7.5.3 güncellemesini deneyeceğim, ama en azından sistem açılıyor. Sağolun, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.