Selam dostlar, uzun zamandır PowerMac G4 (QuickSilver) topluyorum ve sonunda işletim sistemini macOS 9.2.2'ye yükselttim. Şimdi eski USB belleklerimden birini bu makinede kullanmak istiyorum ama işletim sistemi bellekleri hiç tanımıyor. USB 1.1 portlarına takıyorum, belleklerin LED'i yanıyor ama masaüstünde görünmüyorlar. Apple System Profiler'da USB aygıtları listeleniyor, bellek de görünüyor ama mount olmuyor. Araştırdım, macOS 9'un USB bellekleri desteklemesi için belirli bir format gerekiyormuş. Bazıları HFS+'ın şart olduğunu söylüyor, bazıları FAT32'nin de çalıştığını iddia ediyor. Hangisi doğru? Ayrıca bellekleri nasıl formatlayacağım? Windows'ta mı formatlamalıyım yoksa macOS 9'un Disk Utility'si ile mi? Bir de, bazı belleklerin 'SuperDisk' gibi eski sürücülerle uyumlu olmadığını duydum, bu doğru mu? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler!
macOS 9.2.2'de USB Bellek Formatlama: HFS+ mı, FAT32 mi?
Cevaplar (2)
07.08.2026 19:14
Merhaba vectormaster52, hoş geldin. Öncelikle belirteyim, macOS 9.2.2 aslında USB bellekleri destekler ama bazı kısıtlamalar var. En önemlisi, belleklerin HFS+ veya HFS (Standard) formatında olması gerekiyor. FAT32 desteklenmiyor, çünkü Apple'ın USB depolama sürücüsü (USB Mass Storage Support) yalnızca HFS+ ve HFS dosya sistemlerini tanır. NTFS ise tamamen destek dışı. Yani belleklerini Windows'ta FAT32 olarak formatladıysan, macOS 9'da görünmemesi normal.
Çözüm olarak, belleklerini bir Mac'te (ya da başka bir Mac OS 9/10 makinede) Disk Utility ile HFS+ olarak formatla. Eğer elinde başka bir Mac yoksa, işletim sisteminin kurulum CD'sindeki 'Drive Setup' aracını da kullanabilirsin. Ayrıca, USB belleklerin kapasitesi 2GB'ı geçmemeli; çünkü macOS 9'un USB sürücüsü büyük kapasiteli bellekleri (özellikle 4GB ve üzeri) tanımakta zorlanıyor. Benim PowerMac G4'ümde 256MB ve 512MB bellekler sorunsuz çalışıyor, ama 2GB'ı aşan bir bellek denediğimde hiç görünmedi.
Bir de, 'SuperDisk' olayına gelirsek, o eski manyeto-optik sürücülerle ilgili, USB belleklerle alakası yok. Ama önemli bir nokta: USB bellekleri takmadan önce 'Extensions Manager'da 'USB Mass Storage Support' uzantısının aktif olduğundan emin ol. Bazen temiz kurulumda bu uzantı kapalı geliyor. Kontrol et, belki sorun ordadır.
Çözüm olarak, belleklerini bir Mac'te (ya da başka bir Mac OS 9/10 makinede) Disk Utility ile HFS+ olarak formatla. Eğer elinde başka bir Mac yoksa, işletim sisteminin kurulum CD'sindeki 'Drive Setup' aracını da kullanabilirsin. Ayrıca, USB belleklerin kapasitesi 2GB'ı geçmemeli; çünkü macOS 9'un USB sürücüsü büyük kapasiteli bellekleri (özellikle 4GB ve üzeri) tanımakta zorlanıyor. Benim PowerMac G4'ümde 256MB ve 512MB bellekler sorunsuz çalışıyor, ama 2GB'ı aşan bir bellek denediğimde hiç görünmedi.
Bir de, 'SuperDisk' olayına gelirsek, o eski manyeto-optik sürücülerle ilgili, USB belleklerle alakası yok. Ama önemli bir nokta: USB bellekleri takmadan önce 'Extensions Manager'da 'USB Mass Storage Support' uzantısının aktif olduğundan emin ol. Bazen temiz kurulumda bu uzantı kapalı geliyor. Kontrol et, belki sorun ordadır.
07.08.2026 19:37
vectormaster52 yazdı:
USB 1.1 portlarına takıyorum, belleklerin LED'i yanıyor ama masaüstünde görünmüyorlar.
Kanka, aynı sorunu bende yaşadım. USB 1.1 portları bazı bellekleri besleyemiyor olabilir, özellikle LED yanıyorsa ama mount olmuyorsa, büyük ihtimalle format sorunudur. cpubender32'nin dediği gibi HFS+ şart. Ben de ilk başta FAT32 ile denedim, olmadı. Sonra bir Mac OS 9.2 CD'sinden Drive Setup ile formatladım, sorun çözüldü. Ayrıca, belleklerin kapasitesine dikkat et, 1GB'ı geçenlerde sorun yaşayabilirsin. Benim 2GB'lık bir bellek, G4'te görünmüyordu, 512MB'lık anında tanındı. Bir de, bellekleri takarken doğrudan makinenin arkasındaki USB portlarına tak, hub kullanma. Hub üzerinden güç yetersizliği olabiliyor. Son olarak, 'Apple System Profiler'da bellek görünüyorsa, sürücü yazılımı çalışıyor demektir, sadece format düzeltmesi yapman yeterli. Deneyip sonucu yaz, çözelim.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.