disket.net Beta
Konu Listesine Dön

PowerMac G5'ime macOS 10.5 Leopard kurmak istiyorum ama DVD sürücü okumuyor, ne yapabilirim?

macOS Açılış: 07.08.2026 19:10 15 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazıyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Elimde bir PowerMac G5 (model A1092, 2.0 GHz çift işlemcili) var ve üzerine macOS 10.5 Leopard kurmak istiyorum. Makine şu an 10.4.11 Tiger ile çalışıyor, sorun şu ki DVD sürücüsü (optik sürücü) artık DVD'leri okuyamıyor, CD'leri okuyor ama DVD'leri hiç tanımıyor. Leopard DVD'sini taktığımda sürücü birkaç saniye dönüyor sonra duruyor, disk masada görünmüyor. Sürücünün lazeri mi ölmüş, yoksa başka bir sorun mu var? Ayrıca Leopard'ı USB'den kurma şansım var mı? PowerPC mimarisinde bu mümkün mü? Bilgisi olan yoldaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba amigarunner62, benzer bir sorunu ben de yaşadım. Öncelikle sürücünün lazeri büyük ihtimalle ölmüş, çünkü CD okuyup DVD okumamak klasik bir lazer arızası belirtisidir. Ama önce sürücüyü temizlemeyi deneyebilirsin, bazen toz birikintisi lazerin üzerini kapatır. Açık bir şekilde söyleyeyim, PowerPC Mac'lerde USB'den kurulum resmi olarak desteklenmez, OpenFirmware üzerinden bazı hileler var ama çok uğraştırır. En pratik çözüm, harici bir FireWire DVD sürücüsü bulmak. G5'ler FireWire 400 destekler, bu sürücüden önyükleme yapabilirsin. Kurulum DVD'sini harici sürücüye tak, açılışta 'C' tuşuna basılı tut, büyük ihtimalle açılacaktır. Eğer olmazsa, OpenFirmware'de 'multi-boot' komutunu dene ama önce harici sürücüyü dene.

joyphreak23 yazdı:

Öncelikle sürücünün lazeri büyük ihtimalle ölmüş, çünkü CD okuyup DVD okumamak klasik bir lazer arızası belirtisidir.

Aynen katılıyorum, lazer arızası büyük ihtimal. Ama bir de şu var: G5'lerde sürücü değişimi biraz zor, ama harici FireWire sürücü işini görür. Ben de bir PowerMac G5 Quad kullanıyorum ve geçen yıl Leopard'ı harici bir FireWire DVD-RW'dan kurdum. Sadece 'C' tuşuyla açılmayabilir, çünkü bazı G5'lerde harici sürücüden önyükleme için OpenFirmware'de 'boot enet:0' gibi bir şey gerekmez ama 'boot firewire/disk' komutunu deneyebilirsin. Ayrıca, kurulumda 'Disk Utility'den diski bölümlemeyi unutma, çünkü Leopard'ın dosya sistemi farklı olabiliyor. Eğer harici sürücü bulamazsan, bir tane kendin yapabilirsin: eski bir DVD sürücüsünü FireWire kutusuna tak, ama bu biraz lehim işi gerektirir.
Selam, bir de şu alternatif var: Eğer makinede Ethernet varsa, ağ üzerinden kurulum yapabilirsin. NetBoot veya 'Network Install' yöntemiyle Leopard'ı sunucudan çekebilirsin. Ama bu biraz ileri düzey, çünkü bir Mac OS X Server kurulumu veya bir TFTP sunucusu hazırlaman gerekir. Ben daha önce böyle bir şey denedim, ama çok uğraştırıcı. Ayrıca, sürücüyü değiştirmek istersen, G5'lerde kullanılan sürücüler genellikle Pioneer veya Sony, ama SATA değil, PATA (IDE) bağlantılılar. Eğer bulabilirsen, ikinci el bir Pioneer DVR-108 veya benzeri bir sürücü takabilirsin. Ama dikkat, bazı sürücüler firmware uyumsuzluğu yapabiliyor, o yüzden araştırma yap. Bence en garanti yol harici FireWire sürücü, çünkü iç sürücüyü değiştirmek için makineyi sökmen gerekiyor ve o işlem biraz riskli.
Herkese çok teşekkür ederim! Sonunda sorunu çözdüm. joyphreak23 ve rambender40'ın önerisi üzerine ikinci el bir FireWire DVD sürücüsü buldum, taktım ve 'C' tuşuyla önyükleme yaptım, Leopard kurulumu sorunsuz başladı. Kurulum sırasında Disk Utility'den diski bölümledim, şu an sistem çok iyi çalışıyor. arcadechaser72, ağ kurulumu fikri de mantıklıydı ama FireWire daha pratik oldu. Sürücüyü değiştirmeyi düşünmüyorum, bu şekilde idare ederim. Tekrar teşekkürler, bu forum gerçekten kurtarıcı!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Retro Mac Classic üzerine System 7.5.3 kurulumunda 'Sad Mac' hatası - Çözüm var mı? Kategori: macOS
Eski MacBook Pro'ya macOS Catalina kurarken 'com.apple.installer' hatası Kategori: macOS
macOS 9.2.2'de USB Bellek Formatlama: HFS+ mı, FAT32 mi? Kategori: macOS