Selam dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi eski bir Pentium 4 (Socket 478) sistemim var, anakartı Gigabyte GA-8I865GME-775. Geçen gün çalıştırmak istedim, güç tuşuna basınca fanlar dönüyor, kasa önündeki LED'ler yanıyor ama ekrana hiçbir görüntü gelmiyor. Monitör siyah kalıyor, BIOS ekranı bile gözükmüyor. Anakartta onboard VGA (D-Sub) çıkışı var, onu denedim, ayrıca taktığım AGP ekran kartı (GeForce FX 5200) ile de denedim, sonuç aynı. RAM'leri çıkarıp taktım, temizledim, tek modülle denedim yine olmadı. CMOS pilini çıkarıp 10 dakika bekledim, jumper ile sıfırladım, yine değişen bir şey yok. Power supply'i ölçtüm, multimetre ile 12V ve 5V hatları sağlam görünüyor, 3.3V da var. Acaba anakart mı gitti yoksa işlemci mi? Kasanın içinde bir koku da yok, şişmiş kapasitör görünmüyor. Ne yapabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum.
Pentium 4 bilgisayar açılmıyor, fanlar dönüyor ama ekrana görüntü gelmiyor
Cevaplar (3)
19.07.2026 23:13
Öncelikle geçmiş olsun dostum. Fanlar dönüyor ama görüntü gelmiyorsa, genelde PSU ve anakart tarafını kontrol etmek gerek. Senin de dediğin gibi PSU voltajları sağlamsa, ihtimal anakart veya işlemci kaynaklı. Ama bu anakart modelinde (GA-8I865GME-775) sık rastlanan bir sorun var: Kuzey köprüsü (Intel 865G) lehimlerinde zamanla çatlak oluşabiliyor. Özellikle ısınma-soğuma döngülerinden sonra bu çatlaklar artıyor ve anakart POST'a geçmiyor. Bunu test etmek için anakartı düz bir zemine koyup kuzey köprüsü soğutucusuna hafifçe bastırarak açmayı dene. Eğer açılırsa, lehim sorunu var demektir. Ayrıca işlemciyi kontrol etmek için farklı bir Socket 478 işlemci bulabilirsen dene. Bir de şu var: Bu anakartta bazı revizyonlarda (rev 1.x) BIOS koruması nedeniyle belirli RAM markalarıyla sorun çıkabiliyor. Hynix veya Samsung marka RAM dene, elinde varsa. Son olarak, anakart üzerindeki boot blok sesli uyarılarına dikkat et, hoparlör takılı mı? Eğer takılıysa ve hiç ses gelmiyorsa, işlemci veya anakartın tamamen ölmüş olabilir.
19.07.2026 23:30
siliconmechanic90 yazdı:
Bu anakart modelinde (GA-8I865GME-775) sık rastlanan bir sorun var: Kuzey köprüsü (Intel 865G) lehimlerinde zamanla çatlak oluşabiliyor.
Haklısın, 865G yonga setli kartlarda bu kronik bir sorun. Ben de bir ara GA-8IPE1000-G'de aynı dertten muzdariptim. Ancak bir ihtimal daha var: Bu anakartın üzerinde bulunan ICH5 güney köprüsü de bazen sorun çıkarıyor. Özellikle USB portlarından kısa devre yaparsa veya statik elektrik gelirse, güney köprüsü yanabiliyor. Bu durumda da fanlar döner ama POST alınmaz. Güney köprüsünü kontrol etmek için anakartı çıkar, arkadaki lehim noktalarına bak, herhangi bir yanık veya çatlak var mı? Ayrıca işlemci soketindeki pinleri kontrol et, eğer işlemciyi takıp çıkarırken eğilmiş pin varsa düzelt. Son çare olarak, bir PCI POST kartı (diagnostic kart) alıp takmanı öneririm. O kart sayesinde hangi aşamada takıldığını görebilirsin. Mesela 2F kodu genelde RAM, FF kodu ise işlemci veya BIOS sorunu demek. Eminim bu kart işini kolaylaştıracaktır.
19.07.2026 23:45
Çok teşekkürler beyler, ikinize de ayrı ayrı teşekkür ederim. siliconmechanic90'ın dediği gibi kuzey köprüsüne bastırarak açmayı denedim, gerçekten de birkaç denemede açıldı! Sonra tekrar kapattım, tekrar denedim yine bastırınca açıldı. Demek ki lehimlerde çatlak var. Şimdilik idareten soğutucunun üzerine bir parça lastik koyup baskıyı artırarak kullandım, sorun çözüldü gibi görünüyor. İleride reballing yaptırmayı düşünüyorum. turborunner40'ın önerdiği POST kartını da alacağım, ileride başka arızalarda işe yarar. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski Pentium 3 kasam açılışta bip bip yapıyor, ekrana görüntü gelmiyor!
Kategori: Bilgisayar Arızaları
Commodore 64 güç adaptörü patladı, ne yapmalıyım?
Kategori: Bilgisayar Arızaları