disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Commodore 64 güç adaptörü patladı, ne yapmalıyım?

Bilgisayar Arızaları Açılış: 23.07.2026 19:04 10 Görüntülenme
Dostlar, başlıkta da dediğim gibi, evdeki C64'ümün orijinal güç adaptörü (C64 PSU) aniden patladı. Tam olarak fişi taktığımda içeriden bir patlama sesi geldi ve hemen ardından hafif bir yanık kokusu yayıldı. Adaptörün dışı fiziksel olarak sağlam görünüyor ama içeriden bir şeylerin gittiği kesin. Şimdi bu adaptörü tamir etmeye değer mi, yoksa sıfır bir tane mi almalıyım? Orijinal C64 adaptörlerinin 5V DC ve 9V AC çıkış verdiğini biliyorum. Ama tamir etmek istersem hangi parçaların yandığını nasıl tespit ederim? İçini açıp baktığımda kömürleşmiş bir direnç veya kapasitör görebilir miyim? Yoksa doğrudan modern bir güç kaynağı mı yapmalıyım? Elinde şema olan veya daha önce bu sorunu yaşayan var mı? Yoldaşlar, yardımlarınızı bekliyorum.

Cevaplar (4)

Kanka, geçmiş olsun. C64 PSU'ları meşhurdur patlamasıyla, özellikle eski kondansatörler zamanla kuruyup kısa devre yapabiliyor. İçini açıp bakarsan genelde 2200µF 25V veya 4700µF 16V gibi elektrolitik kondansatörler patlamış olur. Ama dikkat et, orijinal adaptörde 5V regülatörü (7805) de sık sık arızalanır. Tamir etmek istersen önce bir multimetre ile köprü diyotları ve sigortayı kontrol et. Ama bence uğraşma, çünkü eski PSU'ların çıkışında ripple (dalgalanma) çok oluyor, bu da C64'ün RAM'lerine zarar verebiliyor. Ben geçen yıl kendime MeanWell RD-35A ile bir güç kaynağı yaptım, çok memnunum. 5V 2A ve 9V 1A çıkış veriyor, C64 için ideal. Eğer lehim yapabiliyorsan şemasını atabilirim.

İçini açıp baktığımda kömürleşmiş bir direnç veya kapasitör görebilir miyim?

Kesinlikle görebilirsin, hatta bazen kondansatörün üst kısmı şişmiş veya patlamış olur. Ama dediğin gibi yanık kokusu varsa, büyük ihtimalle köprü diyot (genelde 1N4007 veya 4 tane 1N4004) veya ana sigorta gitmiştir. C64 adaptörlerinin şeması internette bolca var, mesleğin adı 'C64 PSU schematic' diye arat. Ama ben retrobreaker58'e katılıyorum, uğraşma derim. Hele ki adaptörün içindeki trafo da arızalıysa, onu sarmak çok zor. Modern bir SMPS (Switch Mode Power Supply) yapmak daha mantıklı. RD-35A güzel bir seçenek, ben de kullanıyorum. Ama dikkat et, C64'nin 9V AC hattı aslında doğrultulup 12V'a çevriliyor, o yüzden 9V AC yerine 9V DC verirsen sorun olmaz mı diye düşünme, çünkü C64'ün içindeki regülatörler zaten DC'yi kabul ediyor. Sadece RS232 gibi seri portlar için AC gerekebilir, ama çoğu kullanıcı için fark etmez.
Hobidaşlar, ben de bu konuda bir şeyler ekleyeyim. Orijinal C64 PSU'su aslında lineer bir güç kaynağıdır ve içinde 50Hz'lik bir trafo bulunur. Bu trafo zamanla sarımları arasında kısa devre yapabilir veya primer sargısı açık devre olabilir. Eğer patlama sesi duyduysan, büyük ihtimalle trafo değil, kondansatör patlamıştır. Ama yanık kokusu varsa, bir direnç veya diyot da yanmış olabilir. Tamir etmek istersen önce adaptörü aç, sonra gözle kontrol et: şişmiş kondansatör, kararmış direnç, kırık lehim noktası. Multimetre ile dirençleri ölç, diyotları test et. Ama unutma, bu adaptörler 40+ yaşında, güvenlik açısından riskli. Ben şahsen kendi C64'üm için bir ATX güç kaynağı modifiye ettim. 5VSB hattını kullanarak 5V, ve 12V hattını da 9V regüle etmek için 7809 kullandım. Çok sağlam oldu. Eğer istersen adım adım anlatırım. Ama en kolay yol, hazır bir C64 PSU almak, mesela CommodoreStore'da satılanlar var.
Çok teşekkür ederim arkadaşlar, hepinize minnettarım. retrobreaker58'in dediği gibi adaptörü açtım ve gerçekten de 2200µF 25V kondansatör patlamış, ayrıca köprü diyotlardan biri kısa devre olmuş. Ama sizlerin tavsiyesi üzerine uğraşmak yerine MeanWell RD-35A sipariş ettim ve C64'üme bağladım. Şu an sorunsuz çalışıyor, oyunlar açılıyor, her şey tıkırında. microcoder42'nin ATX modu da ilginçti, belki ileride denerim. Tekrar sağ olun, konu kilitlenebilir.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Pentium 4 bilgisayar açılmıyor, fanlar dönüyor ama ekrana görüntü gelmiyor Kategori: Bilgisayar Arızaları