disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski Pentium 3 kasam açılışta bip bip yapıyor, ekrana görüntü gelmiyor!

Bilgisayar Arızaları Açılış: 04.08.2026 07:01 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde dedemden kalma eski bir Pentium 3 kasası buldum, modeli HP Vectra VL400. İçini açtım temizledim, RAM'leri söktüm taktım, ekran kartını (sanırım ATI Rage 128 Pro) çıkarıp tekrar taktım. Güç kablosunu bağlayıp açtığımda fanlar dönüyor, güç ışığı yanıyor ama ekrana hiçbir görüntü gelmiyor. Kasada birkaç saniye arayla tekrarlayan kısa bip sesleri var. Bu bip sesleri ne anlama geliyor? Anakartta bir arıza mı var, yoksa ben mi bir şeyleri yanlış taktım? Yardımcı olursanız sevinirim, bu eski teknolojiye merakım var ve bu makineyi çalıştırmak istiyorum.

Cevaplar (4)

Merhaba joyranger45, hoş geldin! Bip sesleri genellikle POST (Power-On Self-Test) hatalarını bildirir. HP Vectra VL400'ün BIOS'u Award BIOS'tur, bu yüzden kısa tekrarlayan bip sesleri çoğunlukla RAM veya ekran kartı kaynaklıdır. Öncelikle RAM'leri tek tek dene, her seferinde bir modül takarak açmayı dene. Ayrıca RAM'lerin tam oturduğundan emin ol, klipsler kapanmalı. Ekran kartını çıkarıp onboard VGA çıkışını dene (VL400'de onboard Intel 815E grafik birimi var). Eğer onboard ile görüntü gelirse sorun ekran kartındadır. Ayrıca kasayı açarken güç kaynağından gelen tüm kabloları kontrol et, özellikle anakartın 12V 4-pin güç konektörünü unutmuş olabilirsin. Kolay gelsin!
Beyler, atariphreak86'nın dediği gibi Award BIOS'ta kısa bip tekrarı RAM hatasıdır. Ama bir de şu var: VL400'de RAM slotları 168 pinli SDRAM'dir, eğer taktığın RAM'ler uyumsuzsa veya hatalıysa bu sesi çıkarır. Ayrıca kasanın içinde toz birikmişse ve RAM slotları oksitlenmişse temas sorunu olabilir. Silgi ile RAM'lerin altın uçlarını hafifçe ovala, tozları temizle. Bir de CMOS pilini kontrol et, eğer pil bitmişse BIOS ayarları sıfırlanır ve bazı sistemlerde POST takılı kalabilir. Pil genelde CR2032'dir, kolayca bulunur. Eğer hala çözülmezse, anakart üzerindeki kondansatörleri kontrol et; şişmiş veya patlamış kondansatörler de bu tür sorunlara yol açar. Haber ver bakalım ne oldu?
Bende de eski bir Vectra vardı, aynı sorunu yaşamıştım. Bip sesleri RAM ile ilgili ama bir ihtimal de güç kaynağı zayıf olabilir. VL400'ün güç kaynağı 145W civarındadır, eğer fazla donanım takılıysa (birden fazla HDD, PCI kartlar) güç yetmeyebilir. Ayrıca, anakart üzerindeki batarya yuvasının yanında bir jumper vardır, CMOS'u temizlemek için. Jumper'ı birkaç saniye değiştirip geri tak, bu bazen işe yarar. Son çare olarak, RAM'leri farklı slotlara takmayı dene; bazen bir slot bozuk olabiliyor. Eğer hala çalışmazsa, ekran kartını çıkarıp onboard ile açmayı dene ve kasada görüntü gelirse, ekran kartının PCI veya AGP yuvasında sorun olabilir. İlerleme kaydedersen buraya yaz, hep birlikte çözeriz.
Sorun çözüldü arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! atariphreak86'nın dediği gibi RAM'leri tek tek denedim, ikinci modülü çıkarınca makine açıldı. Meğer o RAM modülü tam oturmamış, klipsi tam kapatmamışım. Silgiyle temas yüzeylerini temizledim ve tekrar taktım, şimdi her şey çalışıyor. Ekran kartını da taktım, onboard ile görüntü aldım, sonra ekran kartını tekrar taktım ve o da çalışıyor. Eski bir Windows 98 kurmayı düşünüyorum, bakalım ne olacak. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Commodore 64 güç adaptörü patladı, ne yapmalıyım? Kategori: Bilgisayar Arızaları
Pentium 4 bilgisayar açılmıyor, fanlar dönüyor ama ekrana görüntü gelmiyor Kategori: Bilgisayar Arızaları