disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Nokia 3310'un ekranına hayalet dokunuşlar geliyor, pil de hızla bitiyor

Retro Mobil Cihazlar Açılış: 31.07.2026 19:06 5 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir takılıyorum ama ilk kez bir sorunumu paylaşmak istedim. Elimde 2000 modeli bir Nokia 3310 var, hâlâ orijinal ekranı ve kasasıyla çalışıyor. Geçenlerde bir arkadaşım hediye olarak orijinal bir BL-5C batarya buldu, sevindim ama sonra işler değişti. Telefonu şarja taktığımda ekranın alt kısmında hayalet dokunuşlar oluşmaya başladı, menüde gezinirken imleç kendi kendine kayıyor ve bazı tuşlara basılıyormuş gibi davranıyor. Ayrıca pil normal kullanımda 2 saatte sıfıra iniyor, oysa bu bataryanın 900 mAh kapasitesi var ve orijinaliyle 7-8 saat giderdi. Şarj aletim orijinal değil, 5V 500mA'lik bir adaptör kullanıyorum. Sorunun bataryadan mı, şarj devresinden mi yoksa ekran bağlantısından mı kaynaklandığını anlamadım. Kasanın içine baktım, herhangi bir şişme veya sızıntı yok. Ama ekranın altındaki flex kabloda hafif bir kırılma var gibi geldi, emin değilim. Bu hayalet dokunuşlar ve pil bitimi birlikte mi oluşur yoksa ayrı ayrı mı düşünmeliyim? Tecrübesi olan varsa yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler, saygılar.

Cevaplar (3)

Kanka, öncelikle geçmiş olsun. 3310'un hayalet dokunuşları genelde ekran flex kablosunun kırılmasından ya da oksitlenmesinden olur. Ama pilin hızlı bitmesi ayrı bir sorun, o da şarj devresindeki kondansatörlerin veya batarya kontaklarının temassızlığından kaynaklanabilir. Benim önerim şu: Önce ekran flex kablosunu kontrol et, hafif bir kırılma varsa karbon bant veya kalem ucuyla teması güçlendirebilirsin. Ama asıl önemli olan şarj adaptörünün 5V 500mA olması değil, orijinal Nokia şarj aleti genelde 3.7V 350mA çıkış verir. 5V verince şarj devresi aşırı yüklenip pilde şişme yapmasa bile ömrünü kısaltır. Bence önce bataryayı değiştir, orijinal BL-5C bulamadıysan Nokia'nın kendi sitesinden ya da güvenilir bir yerden al. Sonra da şarj devresindeki C1 ve C2 kondansatörlerini kontrol et, eğer şişmiş veya kısa devre yapmışsa değiştir. Bu ikisi çoğu zaman çözüm olur.

gamerrider28 yazdı:

Kanka, öncelikle geçmiş olsun. 3310'un hayalet dokunuşları genelde ekran flex kablosunun kırılmasından ya da oksitlenmesinden olur. Ama pilin hızlı bitmesi ayrı bir sorun, o da şarj devresindeki kondansatörlerin veya batarya kontaklarının temassızlığından kaynaklanabilir. Benim önerim şu: Önce ekran flex kablosunu kontrol et, hafif bir kırılma varsa karbon bant veya kalem ucuyla teması güçlendirebilirsin. Ama asıl önemli olan şarj adaptörünün 5V 500mA olması değil, orijinal Nokia şarj aleti genelde 3.7V 350mA çıkış verir. 5V verince şarj devresi aşırı yüklenip pilde şişme yapmasa bile ömrünü kısaltır. Bence önce bataryayı değiştir, orijinal BL-5C bulamadıysan Nokia'nın kendi sitesinden ya da güvenilir bir yerden al. Sonra da şarj devresindeki C1 ve C2 kondansatörlerini kontrol et, eğer şişmiş veya kısa devre yapmışsa değiştir. Bu ikisi çoğu zaman çözüm olur.

Gamerrider28'e katılıyorum, ama bir noktayı atlamışsın dostum. 3310'da hayalet dokunuşlar aslında ekranın altındaki dokunmatik katmanın (digitizer) değil, tuş takımının flex kablosunun oksitlenmesiyle de olur. Özellikle nemli ortamda bekleyen cihazlarda bu sık görülür. Ayrıca pilin hızlı bitmesi sadece şarj devresiyle ilgili değil, bataryanın kendisi de eskiyebilir. BL-5C'nin üzerinde üretim tarihi yazar, eğer 2010'dan eskiyse kapasitesi düşmüştür. Benim önerim: Önce multimetre ile batarya çıkış voltajını ölç, boştayken 3.7V civarı olmalı, yük altında 3.5V'un altına düşüyorsa batarya ölmüş demektir. Ayrıca şarj girişindeki iki pini kontrol et, eğer oksitlenmişse izopropil alkol ile temizle. Ekran flex kablosu için de kırılma varsa, ince bir kablo ile atlama yapmayı dene. Ama önce bataryayı değiştir, çünkü 5V adaptör kullanmak gerçekten zararlı.
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate aldım, önce şarj adaptörünü orijinal Nokia 3.7V 350mA ile değiştirdim. Sonra bataryanın üretim tarihine baktım, 2005 üretimiymiş, gerçekten bayatlamış. Yeni bir BL-5C aldım, ayrıca ekran flex kablosundaki kırılmayı ince bir kabloyla lehimleyerek atladım. Şu an telefonu iki gündür kullanıyorum, hayalet dokunuşlar tamamen kesildi, pil de normal şekilde 7 saat gidiyor. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Özellikle şarj adaptörünün voltajının önemini bilmiyordum, 5V adaptör cidden sıkıntı çıkarıyormuş. Saygılar.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor (Kontrast Ayarı mı?) Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310 ekranı çizildi, yedek parça bulmak imkansız mı? Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310'da LCD ekran soluklaştı, kontrast ayarı çalışmıyor Kategori: Retro Mobil Cihazlar