Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum, ilk defa bir konu açıyorum. Geçenlerde bir bit pazarından temiz bir Nokia 3310 buldum, içindeki batarya şişmişti onu çıkardım, yeni batarya aldım. Telefon açılıyor, titreşim motoru çalışıyor, arka ışık yanıyor ama ekranda hiçbir görüntü yok. Ekran bembeyaz kalıyor, yazı veya logo görünmüyor. Bildiğim kadarıyla bu cihazlarda ekran kontrast ayarı bir potansiyometre ile yapılıyor, ama ben cihazı hiç sökmedim. Acaba bu potansiyometre ayarı bozulmuş olabilir mi? Yoksa ekran kablosu mu kopmuştur? Cihazın içini açtığımda herhangi bir oksitlenme veya hasar görmedim. Bu konuda tecrübesi olan biri yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor (Kontrast Ayarı mı?)
Cevaplar (2)
01.08.2026 14:06
Merhaba ismailo, hoş geldin! Nokia 3310'un ekran sorunu genelde iki şeyden kaynaklanır: ya ekran flex kablosu soketinden çıkmış ya da kontrast potansiyometresi (VR1) ayarı bozulmuş. Öncelikle telefonu kapat ve bataryayı çıkar. Ardından altı adet T6 Torx vidasını sök, orta kasayı dikkatlice ayır. Ekran flex kablosunun anakarttaki konnektöre tam oturduğundan emin ol, çoğu zaman bu kablo gevşer. Eğer kablo yerindeyse, anakart üzerinde "VR1" olarak işaretlenmiş küçük, metal yıldız şeklinde bir potansiyometre göreceksin. Bu potansiyometreyi ayarlamak için ince bir tornavida veya plastik bir aletle saat yönünde ve saat yönünün tersine çok az (10-15 derece) çevirerek deneme yap. Bu ayar, ekran kontrastını ayarlar ve eğer çok düşükse ekran tamamen beyaz görünür. Ayrıca, ekranın arkasındaki kondansatörleri kontrol et, şişmiş veya patlamış bir kondansatör de bu soruna yol açabilir. Eğer potansiyometre ayarı çözmezse, ekranın kendisi arızalı olabilir, ama önce bu basit adımları dene.
01.08.2026 14:36
ismailo yazdı:
Bildiğim kadarıyla bu cihazlarda ekran kontrast ayarı bir potansiyometre ile yapılıyor, ama ben cihazı hiç sökmedim. Acaba bu potansiyometre ayarı bozulmuş olabilir mi?
Kanka, aynen dediğin gibi, VR1 potansiyometresi en olası suçlu. Ben de geçenlerde ikinci el bir 3310 almıştım, aynı sorunu yaşadım. arcadechaser72'nin dediği gibi, önce flex kabloyu kontrol et, sonra potansiyometreyi ince ayarla. Benim cihazda potansiyometre tamamen oksitlenmişti, biraz kontak spreyi sıktım, birkaç kez ileri geri çevirdim, sonra düzeltti. Ayrıca, ekranın arka ışığı yandığına göre güç devresi çalışıyor, büyük ihtimalle kontrast ayarı veya ekran sürücüsü ile ilgili. Eğer potansiyometre ayarı çözmezse, ekranın kendisini değiştirmek gerekebilir, ama önce bunları dene. Benim sorunum potansiyometre ile çözüldü, umarım seninkinde de işe yarar. Sonucu bildir, merak ettim!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Nokia 3310 ekranı çizildi, yedek parça bulmak imkansız mı?
Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310'un ekranına hayalet dokunuşlar geliyor, pil de hızla bitiyor
Nokia 3310'da LCD ekran soluklaştı, kontrast ayarı çalışmıyor