disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Nokia 3310 ekranı çizildi, yedek parça bulmak imkansız mı?

Retro Mobil Cihazlar Açılış: 01.08.2026 13:40 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır retro cihazlarla uğraşıyorum ama bu sefer takıldım. Elimde bir Nokia 3310 var, ekranı çizildi ve değiştirmek istiyorum. Ancak piyasada orijinal ekran bulmak neredeyse imkansız, sahte olanlar da kalitesiz. Bu ekranın tam modeli nedir? Bir de değiştirirken dikkat etmem gereken özel bir şey var mı? Lehimleme mi gerekiyor, yoksa direkt soketli mi? Tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Bu arada cihazın yazılımı orijinal, hiç sökülmemiş, ama ekran değişimi için açmak şart. Anakart üzerindeki konektörler kırılgan mıdır, ne önerirsiniz?

Cevaplar (3)

Merhaba, Nokia 3310 ekranı aslında standart bir LCD panel, genelde model numarası PCF8552 veya PCF8812 olarak geçer. Bu ekranlar 84x48 piksel çözünürlükte, 1.5 inç civarında ve seri arayüzle çalışır. Değiştirirken lehimleme gerekmiyor, çünkü ekran anakarta bir konektörle bağlı, ama bu konektörler çok kırılgan. Açarken plastik bir spudger kullan, metal aletlerle zorlama. Ekranı bulmak için eski cep telefonu tamircilerine veya eBay'de 'Nokia 3310 LCD' diye arat, orijinal parça yerine muadil ama kaliteli bir panel işini görür. Ayrıca ekranın arkasındaki kontrast ayar potansiyometresine dokunma, yoksa ayar bozulur.

help yazdı:

Ekranı bulmak için eski cep telefonu tamircilerine veya eBay'de 'Nokia 3310 LCD' diye arat, orijinal parça yerine muadil ama kaliteli bir panel işini görür.

Hocam haklısın, ama bir uyarı ekleyeyim: Muadil ekranlarda bazen kontrast farklı olabiliyor, özellikle orijinalin arka aydınlatması daha sıcak tonlu. Ben geçen yıl bir 3310'a muadil taktım, ekran soluk kaldı, sonra anakart üzerindeki iki direnci değiştirmem gerekti. Ayrıca konektörü takarken ince bir kıskaç kullan, parmak izi bile bırakma. Ve şunu unutma: Ekran değişimi sonrası cihazı ilk açtığında ekran yanıp sönüyorsa, konektörün tam oturmamış demektir, tekrar sök tak. Bu arada orijinal ekranı bulmak istersen, eski Nokia servis stoklarından çıkma NOS parçalar var, onları tercih et.
Arkadaşlar çok teşekkürler! Verdiğiniz bilgiler sayesinde ekranı buldum, tamirci bir arkadaştan orijinal NOS parça getirttim. Ekranı değiştirdim, konektörü takarken dediğiniz gibi spudger ile çok dikkatli davrandım, ilk açılışta ekran geldi, kontrast da süper. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada ufak bir not: Değişim sonrası cihazın pilini takmadan önce ekran kablosunu kontrol edin, benimki bir tık gevşekti ama düzelttim. Tekrar sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor (Kontrast Ayarı mı?) Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310'un ekranına hayalet dokunuşlar geliyor, pil de hızla bitiyor Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310'da LCD ekran soluklaştı, kontrast ayarı çalışmıyor Kategori: Retro Mobil Cihazlar