disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Nokia 3310 için şarj kablosu tamiri: USB-C moduna geçince şarj almıyor

Mobil Aksesuarlar Açılış: 24.07.2026 07:03 8 Görüntülenme
Selam dostlar, elimde eski bir Nokia 3310 (2000 modeli) var, orijinal şarj aletiyle çalışıyor ama kablosu kopma noktasına geldi. Ben de evde bulunan bir USB-C dişi soket ve bir TP4056 modülü kullanarak kendim bir kablo yapmak istedim. Nokia'nın şarj girişi 3.5mm jak tipi, içteki pin +5V, dıştaki kablo GND. TP4056'nın OUT+ ve OUT- çıkışlarını jakın iç ve dış kısmına lehimledim. TP4056'ya da USB-C'den güç veriyorum. Ama telefon hiç şarj olmuyor, ekranda 'Battery charging' yazısı bile çıkmıyor. Multimetre ile ölçtüğümde TP4056 çıkışında 4.2V var ama jakın ucunda yine 4.2V görüyorum. Telefonun bataryası Ni-MH 3.6V 900mAh. Acaba TP4056'nın çıkışı Li-ion bataryalar için tasarlandığı için mi sorun var? Yoksa Nokia'nın şarj kontrolcüsü farklı bir voltaj/protokol mü bekliyor? Yoldaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

Cevaplar (4)

Kanka, TP4056 Li-ion için 4.2V sabit verir, Ni-MH için fazla. Nokia 3310'un orijinal şarj aleti 5V 350mA çıkışlıdır ve telefonun içindeki şarj devresi Ni-MH bataryayı 3.6V seviyesinde şarj eder. TP4056'nın çıkışı 4.2V olduğu için telefonun şarj kontrolcüsü bunu hatalı algılayıp şarjı başlatmıyor olabilir. Ayrıca TP4056'nın girişine 5V veriyorsan, çıkışı da 5V olacak şekilde ayarlanabilir bir buck-boost dönüştürücü kullanman lazım. Ya da daha basit: orijinal şarj aletini tamir et, sadece kabloyu değiştir.

Kanka, TP4056 Li-ion için 4.2V sabit verir, Ni-MH için fazla. Nokia 3310'un orijinal şarj aleti 5V 350mA çıkışlıdır ve telefonun içindeki şarj devresi Ni-MH bataryayı 3.6V seviyesinde şarj eder. TP4056'nın çıkışı 4.2V olduğu için telefonun şarj kontrolcüsü bunu hatalı algılayıp şarjı başlatmıyor olabilir.

Aynen katılıyorum, voltaj uyuşmazlığı var. Ama bir de şu var: Nokia 3310'un şarj jakındaki pin düzeni bazen farklı olabiliyor. Merkez pin +5V değil de Data hattı olabiliyor. Emin misin? Benim bildiğim 3310'da jakın ucu +, gövdesi - değil. Tam tersi: jakın ucu GND, gövdesi +5V. Bir de multimetre ile direnç ölçümü yap, jakın lehimlerini kontrol et. Kısa devre olabilir.
Hobidaşlar, bence de voltaj sorunu var. Ama bir ihtimal daha: TP4056'nın çıkışına bir yük bağlı değilken 4.2V ölçmen normal, ama telefon bağlanınca voltaj düşüyorsa TP4056 akım sınırlamasına girmiş olabilir. Nokia 3310'un şarj akımı 350mA, TP4056 1A'e kadar verir, o yüzden sorun olmaz. Ama jak bağlantısını bir kez daha dene. Bence en sağlam çözüm: orijinal şarj aletinin kablosunu kes, yerine bir USB-A dişi soket tak ve 5V 1A'lik bir USB şarj adaptörü kullan. Telefonun içindeki şarj devresi zaten 5V'u regüle eder. Ni-MH için özel bir şey yapmana gerek yok.
Çok teşekkür ederim herkese! segabreaker88'in dediği gibi voltaj fazlaymış, copperhunter45'in uyarısıyla jakın pin sıralamasını da kontrol ettim ve gerçekten ters bağlamışım. Joychaser94'ün önerisiyle orijinal şarj aletini tamir edip USB-A soket ekledim, şimdi sorunsuz çalışıyor. Sağ olun yoldaşlar, konu çözüldü.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Nokia 3310'a Bluetooth modülü ekleme: Müzik çalar için kablosuz kulaklık bağlantısı? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Eski Nokia 3310'a Bluetooth Modülü Eklemek: Mümkün mü? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Xiaomi Mi Band 6 şarj pini kırıldı, lehimleme için öneri? Kategori: Mobil Aksesuarlar