disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Nokia 3310'a Bluetooth modülü ekleme: Müzik çalar için kablosuz kulaklık bağlantısı?

Mobil Aksesuarlar Açılış: 04.08.2026 13:17 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır kafamı kurcalayan bir projeye başlamak istiyorum. Elimde hâlâ çalışan bir Nokia 3310 (orijinal, 2000 modeli) var ve bunu günlük taşınabilir bir müzik çalara dönüştürmek istiyorum. Telefonun kendi hoparlörü ve kulaklık çıkışı var ama ben kablosuz kulaklık kullanmak istiyorum. Aklımda şöyle bir plan var: Telefonun kulaklık çıkışına bir Bluetooth transmitter (verici) modülü bağlayıp, bu modülü telefonun içine yerleştirmek. Böylece telefonun orijinal görünümünü bozmadan kablosuz müzik dinleyebilirim. Ancak bazı sorularım var:

1. Nokia 3310'un kulaklık çıkışından ses sinyali almak için hangi pinleri kullanmalıyım? Telefonun alt kısmındaki sistem konektöründe (M2M) ses çıkışı pinleri mevcut mu, yoksa doğrudan kulaklık jakına mı müdahale etmeliyim?
2. Bluetooth modülü olarak ne önerirsiniz? 3.7V ile çalışan, düşük güç tüketen, ve telefonun bataryasından beslenebilecek bir modül var mı? Ayrıca telefonun açma/kapama anahtarıyla birlikte çalışmasını istiyorum.
3. Telefonun içinde yer kısıtlı, bu yüzden küçük boyutlu bir modül şart. Ayrıca anten konusunda ne yapmalıyım? Telefonun plastik kasası sinyali engeller mi?

Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler, hobidaşlar!

Cevaplar (4)

Selam glitchlord75, güzel proje! Nokia 3310'un sistem konektörü (M2M) üzerinde ses çıkışı pinleri mevcut. Servis kılavuzuna göre, M2M konnektörünün 4. pini (AUXOUT) ve 5. pini (GND) ses çıkışı için kullanılıyor. Ama dikkat et, bu çıkış doğrudan kulaklık sürücüsünden geliyor ve empedansı düşük. Bluetooth modülünün girişine doğrudan bağlarsan ses seviyesi çok düşük olabilir veya distorsiyon yapabilir. Bu yüzden araya basit bir ön yükseltici (preamp) koymanı öneririm.

Bluetooth modülü olarak ise en yaygın kullanılanlardan biri HC-05 veya HC-06 (sadece slave) modülleridir. Bu modüller 3.6V-6V arasında çalışır, 3.7V Li-ion batarya ile gayet iyi gider. Ama HC-05'in boyutu biraz büyük (12.7mm x 27mm), kasaya sığdırmak zor olabilir. Daha küçük bir alternatif olarak BK8000L veya BK3231 çipli hazır modüller var, bunlar 15mm x 15mm civarında. Ayrıca bu modüllerin çoğunda yerleşik mikrofon ve ses girişi var, ama sen sadece verici olarak kullanacaksan, ses girişini (AUDIO_IN) kullanman yeterli.

Anten konusuna gelince, 3310'un plastik kasası 2.4GHz sinyali çok engellemez, ama metal bir kapak veya pilin konumu etkileyebilir. Modülün antenini mümkünse kasaya yakın bir yere, tercihen üst kısma yerleştir. Eğer anten modülün üzerindeyse (PCB anten), onu kasaya yapıştırırken metal temas ettirme. Ayrıca telefonun bataryasından besleme yaparken, modülün çalışma akımı anlık olarak 40-50mA civarı, bu da 3310'un bataryası için sorun olmaz. Ama telefonun açma/kapama anahtarıyla modülü de kapatmak istiyorsan, anahtarın çıkışından (Vbat) bir anahtarlama devresi kurman gerekebilir. Basitçe, modülün VCC'sini telefonun anahtar çıkışına bağlayabilirsin, ama dikkat et, 3310'un anahtarı doğrudan bataryayı keser mi yoksa yazılımsal mı kontrol eder? Orijinalde anahtar mekanik olarak bataryayı keser, yani modül de kapanır. Ama emin olmak için bir multimetre ile ölç. Kolay gelsin!

segaghost22 yazdı:

Selam glitchlord75, güzel proje! Nokia 3310'un sistem konektörü (M2M) üzerinde ses çıkışı pinleri mevcut. Servis kılavuzuna göre, M2M konnektörünün 4. pini (AUXOUT) ve 5. pini (GND) ses çıkışı için kullanılıyor. Ama dikkat et, bu çıkış doğrudan kulaklık sürücüsünden geliyor ve empedansı düşük. Bluetooth modülünün girişine doğrudan bağlarsan ses seviyesi çok düşük olabilir veya distorsiyon yapabilir. Bu yüzden araya basit bir ön yükseltici (preamp) koymanı öneririm.

Aynen katılıyorum, M2M pinleri doğru ama bir de şu var: 3310'un kulaklık çıkışı aslında stereo değil, mono. Eğer kablosuz kulaklığın stereo ise, sadece tek kanaldan ses gelir. Bunu aşmak için, M2M'deki AUXOUT pininden gelen sinyali bir stereo kodlayıcı ile işleyebilirsin ya da çoğu Bluetooth modülü mono girişi kabul eder ve her iki kulaklığa da aynı sinyali gönderir. Yani sorun olmaz aslında.

Modül önerisi olarak ben de HC-05 yerine daha modern bir şey önereceğim: JDY-62 veya JDY-67 modülleri. Bunlar 3.7V ile çalışır, çok küçük (18mm x 13mm) ve dahili antenli. Ayrıca üzerinde ses girişi (AUDIO) ve çıkışı var, ama verici olarak kullanmak için ses girişine bağlaman yeterli. JDY-62 ayrıca uyku moduna geçebiliyor, böylece telefon bekleme moduna geçince modül de az güç harcar. Ama dikkat, bu modüllerin bazıları sadece belirli Bluetooth profillerini destekler (A2DP için). JDY-62 A2DP destekliyor, yani müzik aktarımı için ideal.

Anten konusunda ise, PCB antenli modüllerde anteni kasaya yapıştırmak yerine havada bırakmak daha iyi olabilir. 3310'un kasasında anten için ayrılmış bir bölme var mı bilmiyorum ama plastik aksam sinyali çok etkilemez. Yine de modülü bataryanın yanına koyma, çünkü batarya metal kaplamalıysa sinyali emebilir. Ayrıca telefonun açma/kapama anahtarından besleme alırken, anahtarın kontaklarındaki voltaj düşümüne dikkat et; modülün çalışma voltajı minimum 3.3V ise, 3.7V batarya ile 0.4V düşüm olursa sorun yaşayabilirsin. Bunun için modülü doğrudan batarya + ucuna bağlayıp, telefonun anahtarına paralel bir MOSFET veya transistörlü bir anahtarlama devresi kurabilirsin. Ama önce basit dene, belki direkt bağlantı çalışır. Başarılar!
Beyler, güzel konu. Ben de bir şeyler ekleyeyim. Öncelikle glitchlord75, eğer kulaklık çıkışından sinyal alacaksan, jak girişine müdahale etmek yerine M2M konnektörünü kullanman daha temiz olur. Çünkü jak girişine lehim yaparsan, telefonun orijinal kulaklık takma işlevini kaybedersin. M2M'deki AUXOUT pini, kulaklık takıldığında aktif olur mu? Aslında 3310'da M2M'deki ses çıkışı her zaman aktiftir, çünkü telefonun hoparlörü için de ayrı bir amplifikatör var. Ama kulaklık takıldığında hoparlör kesilir, bu bir anahtar ile yapılır. Eğer M2M'den ses alırsan, hoparlör de çalmaya devam eder mi? Bunu test etmen lazım. Servis kılavuzunda M2M'nin 4. pini 'AUXOUT' olarak geçer ve bu pin kulaklık amplifikatörünün çıkışıdır. Yani kulaklık takıldığında ses oradan da gelir, ama hoparlörün kesilmesi için jak girişindeki mekanik anahtar devreye girer. M2M'den bağlantı yaparsan, telefona kulaklık takılmamış gibi davranır ve hoparlör de çalar. Bu hoşuna gitmeyebilir, çünkü hem hoparlörden hem bluetooth'tan ses çıkar. Bunu engellemek için, M2M'deki kulaklık algılama pinini (EARCK veya HOOK) topraklaman gerekebilir. Ama emin değilim, araştırman lazım.

Modül olarak ben de JDY-62 öneririm, ama bir de şu var: Eğer telefonun bataryası 3.7V ise, modülün beslemesini bataryadan alırken, telefonun şarj devresi (DC-DC) 3.7V'u 5V'a yükseltir mi? 3310'un şarj girişi 3.7V doğrudan bataryaya bağlıdır, yani şarj sırasında modül de şarj olur mu? Aslında modülü doğrudan bataryaya bağlarsan, şarj sırasında modül de aynı voltajı alır, sorun olmaz ama şarj devresi modülün çektiği akımı da şarj akımına ekler, bu da şarj süresini uzatır. Ayrıca şarj sırasında batarya voltajı 4.2V'a çıkar, bu da modülün maksimum voltajını aşabilir. JDY-62'nin maksimum çalışma voltajı 4.2V'dur, yani tam sınırda. Riski azaltmak için bir LDO (3.3V) regülatörü araya koyabilirsin. Ama bu da yer kaplar.

Son olarak, telefonun yazılımına dokunmadan bu işi yapabilirsin, çünkü ses sinyali analog. Ama bir de şu var: 3310'un ses çıkışı düşük güçlü, yüksek empedanslı kulaklık için tasarlanmış. Bluetooth modülünün giriş empedansı genelde 32 ohm civarı, bu da düşük, yani sinyali zayıflatabilir. Bu yüzden kesinlikle bir ön yükseltici şart. Basit bir LM386 veya op-amp ile halledebilirsin. LM386 çok küçük ve 3.7V ile çalışabilir. Ama LM386'nın girişine doğrudan bağlarsan, ses kalitesi düşer. Daha iyi bir seçenek, düşük güçlü bir op-amp olan MCP6002 veya LM358. Bunları 3.7V ile çalıştırabilirsin. Ama LM358'in çıkışı rail-to-rail değil, o yüzden MCP6002 daha iyi. Neyse, kolay gelsin, projeni paylaş!
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! Özellikle segaghost22 ve segabreaker88'in verdiği pin bilgileri ve modül önerileri işime yaradı. Ben de sonunda JDY-62 modülü sipariş ettim ve M2M konnektörünün 4. pininden (AUXOUT) ses sinyali almayı planlıyorum. Araya da MCP6002 ile basit bir ön yükseltici koyacağım. Ayrıca hexhero70'in dediği gibi, hoparlörün de çalmaması için M2M'deki kulaklık algılama pinini topraklamayı deneyeceğim. Şimdilik test ettiğim kadarıyla, modülü doğrudan bataryaya bağladım ve 3.7V ile çalışıyor, ses aktarımı da başarılı. Anten konusunda ise modülü kasaya yapıştırmadım, havada bıraktım ve sinyal gayet iyi. Umarım her şey yolunda gider. Bu projeyi bitirince fotoğraflarını paylaşacağım. Tekrar teşekkürler, sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski Nokia 3310'a Bluetooth Modülü Eklemek: Mümkün mü? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Xiaomi Mi Band 6 şarj pini kırıldı, lehimleme için öneri? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Nokia 3310'a USB-C modu yapmak isteyen var mı? (Orjinal şarj soketi öldü) Kategori: Mobil Aksesuarlar