Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2002 model, ekranı hala fosforlu yeşil yanan, orjinal kasa ve bataryası sağlam bir Nokia 3310 var. Tek sorun şarj soketi (o eski 2.5mm jak gibi olan) artık iyice gevşedi ve temas etmiyor. Yeni soket bulmak imkansız, o yüzden aklıma şu geldi: Acaba bu telefonu modern bir USB-C ile şarj edilebilir hale getirebilir miyim? Elimde lehim istasyonu, multimetre ve biraz deneyim var. Daha önce Game Boy'a USB-C modu yapmıştım ama burada işler biraz farklı. Batarya 3.7V Li-ion, orjinal şarj devresi telefonun anakartında. Ben direkt bataryaya mı bağlayayım, yoksa anakarttaki şarj girişine mi? Ayrıca USB-C'nin 5V'unu düşürmem mi gerekiyor? Hocamlar, bu işe girişen oldu mu aramızda? Yoksa ben mi delirdim?
Nokia 3310'a USB-C modu yapmak isteyen var mı? (Orjinal şarj soketi öldü)
Cevaplar (5)
01.08.2026 13:36
Merhaba pixeldigger80, delirmedin, bu tam bizlik bir iş! :) Nokia 3310'un şarj soketi aslında 2.5mm jak değil, 3.5mm'lik bir barrel jack (DC jack) aslında, ama neyse. Öncelikle şunu bil: Anakarttaki şarj girişi, bataryaya doğrudan bağlı değil; arada bir şarj kontrol IC'si var (genelde Nokia'nın kendi entegresi veya basit bir diyot + direnç düzeni). Eğer direkt bataryaya USB-C bağlarsan, 5V'u 4.2V'a düşürmen lazım, yoksa bataryayı şişirirsin. En temizi, orjinal şarj devresinin çıkışına (yani anakarttaki soketin lehim noktalarına) bir USB-C konektörü bağlamak. Çünkü orjinal devre zaten 5V'u alıp 4.2V'a düşürüyor ve şarj kontrolünü yapıyor. Yani soketin iki ucunu (artı ve eksi) sök, yerine USB-C'nin VBUS ve GND pinlerini lehimle. Ama dikkat: USB-C'nin 5.1k pull-down dirençlerini (CC1 ve CC2 pinlerine) eklemeyi unutma, yoksa adaptör 5V vermez. Kolay gelsin!
01.08.2026 14:09
Hocam ramcoder77'nin dediği gibi, en doğrusu orjinal şarj devresini kullanmak. Ben de birkaç yıl önce 3310'a microUSB takmıştım, aynen bu yöntemle. Ama bir uyarı: Orijinal soketin artı ve eksi uçlarını bulmak için multimetre ile süreklilik testi yap, çünkü bazı 3310'larda soketin dış gövdesi toprak, iç ucu ise artı oluyor. Ayrıca USB-C konektörü mekanik olarak sığmıyorsa, kasayı biraz törpülemen gerekebilir. Ben orjinal kasayı korumak için, eski soketin yerine bir USB-C dişi panel montaj soketi kullanmıştım, onu epoksi ile yapıştırdım. Bir de şarj kablosu olarak 56kΩ pull-up dirençli bir kablo kullan (yani eski tip USB-A'dan USB-C'ye kablo değil, doğrudan USB-C şarj adaptörüyle kullan). Bu sayede telefonu PC'ye bağladığında veri transferi olmaz ama şarj sorunsuz çalışır. Deneyimlerini paylaş, merakla takipteyim!
01.08.2026 14:54
pixeldigger80 yazdı:
Elimde lehim istasyonu, multimetre ve biraz deneyim var. Daha önce Game Boy'a USB-C modu yapmıştım ama burada işler biraz farklı.
Aynen, işler farklı çünkü Game Boy'da şarj devresi yok, sadece pil yuvası var. Nokia'da ise anakart üzerinde bir şarj regülatörü var. Benim önerim şu: Orjinal soketin bacaklarını sökerken anakarttaki bakır yolları yakmamaya dikkat et, çünkü o eski kartlar hassas olabiliyor. Eğer soketin bacakları lehimlenmiş değil de perçinliyse (bazı 3310'larda öyle), o zaman bacakları kes ve kalan uçlara lehim yap. Ayrıca USB-C konektörünün koruyucu metal gövdesini (shield) toprağa bağlamayı unutma, yoksa statik elektrik sorun olabilir. Bir de şarj akımı olayı var: Orijinal şarj aleti 350mA civarı veriyordu, USB-C adaptörleri genelde 1A+ verir, ama şarj devresi zaten akımı sınırlar, o yüzden sorun olmaz. Ama yine de ilk denemede 500mA'lik bir adaptörle test et, sonra yüksek akıma geç. Kolay gelsin!
01.08.2026 15:54
Selam, ben de bu modu yaptım geçen sene, şimdi telefonu günlük kullanıyorum (sadece arama için). ramcoder77'nin dediği gibi 5.1k direnç şart. Ama ek bir tavsiyem var: USB-C konektörünü anakarttaki şarj soketinin yerine değil de, bataryanın yanındaki boş alana monte edebilirsin. Çünkü orjinal soketin yeri çok dar ve kasayı kapatmakta zorlanıyorsun. Ben batarya konektörünün (o beyaz plastik soket) hemen yanına, kasayı hafifçe oyarak bir USB-C dişi soket yerleştirdim. Kabloları anakarttaki şarj girişinin arkasından geçirdim. Ayrıca şarj olurken telefonu kullanmak istersen, batarya şarj devresinden geçtiği için telefon açıkken de şarj edebilirsin. Ama dikkat: Orijinal 3310'da şarj devresi çok basit olduğu için, telefon kapalıyken şarj olurken ekranda şarj animasyonu çıkmaz, sadece kırmızı LED yanar. O da orjinal davranış, korkma. Bir de lehimleme sonrası tüm bağlantıları izole et, kısa devre riskine karşı. Deneyimlerini yaz, merakla bekliyoruz!
01.08.2026 16:54
Herkese çok teşekkür ederim! ramcoder77, joyspecter49, hexking50 ve copperhacker31'in önerileri sayesinde modu tamamladım. Sonunda şöyle yaptım: Orjinal soketin bacaklarını söktüm, yerine USB-C konektörünü lehimledim (5.1k dirençleri CC pinlerine ekledim). Kasa kapanınca biraz zorlandım ama törpüyle hafifçe genişlettim, şimdi her şey yerli yerinde. Şarj oluyor, telefon açılıyor, hatta Snake oynadım! Batarya da şişmedi, şarj devresi sıcaklığı normal. Tek sorun, orjinal şarj aletini bulamadığım için 500mA'lik bir adaptörle test ettim, gayet güzel çalıştı. Şimdi 1A'lik bir adaptörle de deneyeceğim, ama önce sizlerin onayını almak istedim. Tekrar teşekkürler, bu forum gerçekten altın değerinde!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Xiaomi Mi Band 6 şarj pini kırıldı, lehimleme için öneri?
Kategori: Mobil Aksesuarlar
Nokia 3310 için şarj kablosu tamiri: USB-C moduna geçince şarj almıyor
Eski Nokia 3310'a Bluetooth Kulaklık Bağlamak Mümkün Mü?