disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski Nokia 3310'a Bluetooth Kulaklık Bağlamak Mümkün Mü?

Mobil Aksesuarlar Açılış: 23.07.2026 19:06 8 Görüntülenme
Merhaba dostlar, geçenlerde dedemin evindeki eşyaları karıştırırken sapasağlam bir Nokia 3310 (2000 model, o klasik mavi ekranlı olan) buldum. Şarj aletini de bulunca açtım, hala çalışıyor, bataryası bile şişmemiş. İçinde eski bir Turkcell SIM kart vardı, onu çıkarıp günlük kullanmak için bir hat taktım. Ama sorun şu ki, bu telefonun kulaklık girişi yok. Sadece o eski Nokia'nın meşhur pop-port girişi var. Ben işe gidip gelirken müzik dinlemek veya araba kullanırken eller serbest kullanmak için bir Bluetooth kulaklık bağlamak istiyorum. Var mı bunun bir yolu? Yani pop-port'a takılan bir dönüştürücüyle Bluetooth alıcısı bağlanabilir mi? Yoksa tamamen imkansız mı? Lehimleme konusunda da biraz tecrübem var, gerekirse ufak bir devre de yapabilirim. Ama telefonun yazılımsal olarak Bluetooth'u desteklemediğini biliyorum. Sadece harici bir modülle ses aktarımı mümkün olur mu? Yoldaşlar, akıl verin lütfen, bu işten anlayan varsa.

Cevaplar (4)

Kanka, maalesef bu iş sandığın kadar kolay değil. Nokia 3310'un pop-port'u sadece ses çıkışı ve mikrofon girişi için değil, aynı zamanda şarj ve data için de kullanılıyor. Ama asıl sorun şu: 3310'un ses çıkışı analog ve çok düşük seviyeli (line-out seviyesine yakın). Bluetooth modülüne direkt bağlarsan ses seviyesi çok cılız kalır. Ayrıca Bluetooth modülünün çalışması için 3.3V veya 5V gibi bir gerilime ihtiyacı var, 3310'un pop-port'undan bu gerilimi çekmek riskli, telefonun anakartını yakabilirsin. Benzer bir projeyi daha önce deneyenler olmuş, genelde harici bir pil (örneğin 18650 lityum pil) ile besleme yapıp, pop-port'a lehimlenen bir 3.5mm jack dönüştürücü üzerinden ses alıp Bluetooth modülüne vermişler. Ama bu durumda telefonun mikrofonunu kullanamazsın, çünkü 3310'un mikrofonu da pop-port üzerinden gidiyor. Yani eller serbest için uygun değil. Bence en temiz çözüm, eski bir Nokia HS-3W veya HS-5 gibi pop-port'lu kablolu kulaklık bulup kullanmak. Bluetooth'u unut derim.

cepmo yazdı:

Ama bu durumda telefonun mikrofonunu kullanamazsın, çünkü 3310'un mikrofonu da pop-port üzerinden gidiyor.

Hocam bu dediğin doğru, ama aslında işin içine biraz gömülürsek çözümü var. Pop-port'un pin çıkışlarını bulursan (Nokia'da genelde 14 pinliydi yanlış hatırlamıyorsam), ses çıkışı (audio out) ve mikrofon girişini (mic in) ayrı ayrı alabilirsin. Bluetooth modülü olarak bir HC-05 veya HC-06 kullanabilirsin. Ama ses kalitesi için daha iyi bir codec lazım, o yüzden bir PCM5102 veya MAX98357 gibi bir DAC modülü de eklemelisin. Güç için ise telefonun bataryasından 3.7V alabilirsin, ama bir step-up converter ile 5V'a çevirip Bluetooth modülünü beslemelisin, yoksa modül stabil çalışmaz. Mikrofon için de ayrı bir amplifikatör (LM386 gibi) koyman gerekebilir. Yani iş tamamen donanımsal, yazılımsal bir engel yok. Ama bu kadar uğraşacağına, bir Arduino Nano ile kendin bir Bluetooth kulaklık yapsan daha kolay olmaz mı? Bence 3310'u kurcalama, anılarını bozma :)
Beyler, konuyu biraz da pratik açıdan ele alalım. Ben de bir ara aynı hevesle Nokia 3210'a Bluetooth eklemeye çalışmıştım. pixelchaser57'nin dediği gibi, teknik olarak mümkün ama işlemcilikten çok lehimcilik gerekiyor. Pop-port'un pinout'unu bulmak kolay, internette dökümanları var. Ama dikkat etmen gereken bir şey: 3310'un ses çıkışı aslında hoparlörü sürmek için tasarlanmış, yani amplifiye değil. Hoparlör empedansı 32 ohm civarı, Bluetooth modülüne direkt verirsen hem ses bozuk olur hem de modülün girişine zarar verebilirsin. Bu yüzden bir op-amp (LM358 veya NE5532 gibi) ile sinyali temizleyip yükseltmen şart. Ayrıca Bluetooth modülü olarak JDY-64 veya BK8000L gibi daha modern bir modül öneririm, HC-05'in ses kalitesi berbat. Güç konusunda ise telefonun kendi bataryasını kullanma derim, çünkü 3310'un şarj devresi çok basit, ekstra yük çekersen regülasyon bozulup telefonu resetleyebilir. Harici bir 3.7V Lipo pil ve TP4056 şarj modülü ile ayrı bir güç kaynağı yap, hem telefonun ömrünü uzatırsın. Ama gerçekten uğraşmaya değer mi? Bence değmez, gidip 50 liraya bir Bluetooth FM transmitter al, arabanın radyosundan dinle.
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim yorumlarınız için. cepmo'nun uyarısı sayesinde pop-port'un mikrofon yolunu da düşünmem gerektiğini fark ettim. pixelchaser57 ve byteking78'in detaylı açıklamaları sayesinde işin aslında ne kadar karmaşık olduğunu anladım. Özellikle güç kaynağı ve ses seviyesi uyumu konusundaki uyarılar çok yerindeydi. Ben de sizin dediğiniz gibi, bu kadar uğraşmaktansa dedemin radyosuna takmak için bir Bluetooth FM transmitter almayı düşünüyorum. 3310'u da olduğu gibi, anılarıyla bırakmak en iyisi. Sağ olun, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Xiaomi Mi Band 6 şarj pini kırıldı, lehimleme için öneri? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Nokia 3310'a USB-C modu yapmak isteyen var mı? (Orjinal şarj soketi öldü) Kategori: Mobil Aksesuarlar
Nokia 3310 için şarj kablosu tamiri: USB-C moduna geçince şarj almıyor Kategori: Mobil Aksesuarlar