disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski Nokia 3310'a Bluetooth Modülü Eklemek: Mümkün mü?

Mobil Aksesuarlar Açılış: 04.08.2026 07:23 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır kafamı kurcalayan bir proje var. Elimde 2000'lerden kalma çalışır durumda bir Nokia 3310 var, o eski efsane. Telefonu günlük kullanmıyorum ama nostalji olsun diye açıp bakıyorum. Aklıma takılan şu: Bu telefona harici bir Bluetooth modülü bağlayıp, modern bir kulaklıkla müzik dinlemek ya da dosya transferi yapmak mümkün olabilir mi? Telefonun seri portu veya veri kablosu bağlantısı üzerinden bir çevirici ile Bluetooth eklenebilir mi? Benzer bir proje gören veya deneyen var mı? Teknik olarak ne kadar uğraştırır, hangi modülü önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar!

Cevaplar (4)

Merhaba, ilginç bir proje! Nokia 3310'un aslında bir veri kablosu (DAU-9P) ve seri portu var, ama bu port genellikle PC Suite ile senkronizasyon için kullanılıyordu. Bluetooth modülü eklemek için en mantıklı yol, bu seri porttan TTL seviyesinde bir UART sinyali almak. Ancak 3310'un yazılımı Bluetooth protokolünü desteklemediği için, sadece fiziksel olarak bağlamak yetmez. Harici bir mikrodenetleyici (örneğin ATmega328 veya ESP32) kullanarak telefonun seri komutlarını Bluetooth SPP profiline çevirmen gerekir. Yani telefonun kendi menüsünden müzik çalamazsın, ama kendi yazacağın bir uygulama ile veri gönderebilirsin. Kolay değil ama imkansız değil. Önce 3310'un servis kılavuzunu bulmanı öneririm, pin çıkışlarını görmek için.

Ancak 3310'un yazılımı Bluetooth protokolünü desteklemediği için, sadece fiziksel olarak bağlamak yetmez. Harici bir mikrodenetleyici (örneğin ATmega328 veya ESP32) kullanarak telefonun seri komutlarını Bluetooth SPP profiline çevirmen gerekir.

Kesinlikle katılıyorum, chiptuneranger39. Benzer bir projeyi Nokia 5110 ile denemiştim, LCD'yi söktüm ve arka planda bir HC-05 modülü bağladım. Ama 3310'da işin içine güç yönetimi de giriyor. Telefonun kendi bataryası 3.7V, ama Bluetooth modülleri genelde 3.3V ile çalışıyor. Araya bir regülatör (örneğin AMS1117) koyman lazım. Ayrıca 3310'un seri portu 3.3V TTL değil, 5V TTL olabilir; bu yüzden seviye kaydırıcı (level shifter) kullanman şart. Ben olsam ESP32 kullanırdım çünkü üzerinde hem Bluetooth hem Wi-Fi var, ayrıca 3.3V mantık seviyesi ile uyumlu. Ama unutma, telefonun kendi işletim sistemi Bluetooth'u bilmiyor, bu yüzden sadece veri hattı olarak kullanabilirsin. Mesela bir uygulama yazıp telefonun ekranına mesaj gönderebilirsin, ama müzik çalamazsın.

Kolay gelsin!
Selam, ben de bir şeyler ekleyeyim. Bu tür projelerde en büyük sorunlardan biri, telefonun orijinal yazılımının harici donanımla haberleşmeye kapalı olması. Bir arkadaşım eski bir Siemens C35'e Bluetooth takmıştı, ama sadece kendi yazdığı bir Python scripti ile PC'den telefonun hafızasına erişiyordu. Yani 3310 için de benzer bir şey yapabilirsin: telefonun FBUS protokolünü (Nokia'nın seri haberleşme protokolü) çözümleyen bir mikrodenetleyici yazılımı yazman gerek. Bu protokolün dökümantasyonu internette mevcut (örneğin Nokia FBUS protokolü). Ama bu işi yapmak için ciddi bir gömülü yazılım bilgisi lazım. Eğer sadece dosya transferi istiyorsan, belki daha basit bir çözüm olarak telefonun kızılötesi portunu kullanabilirsin (3310'da IR yok ama bazı modellerde vardı, yanılıyorsam düzeltin). Sonuçta bu işlemci ve bellek kısıtları olan bir sistem, o yüzden beklentilerini düşük tut.
Öncelikle herkese teşekkür ederim, gerçekten aydınlatıcı oldu. chiptuneranger39 ve synthhacker21'in dediği gibi, bu iş basit bir adaptörle olmuyor. Ben de araştırdım ve Nokia'nın FBUS protokolünü buldum. Bir Arduino Nano ve HC-05 modülü ile deneme yapmaya karar verdim. Amaç, telefonun ekranına bir selamlama mesajı göndermek. Şu an sadece seri porttan veri gönderebiliyorum, ama telefon ekranında yazı çıkmıyor. Muhtemelen protokolü eksik uyguluyorum. Yine de bu proje bana çok şey öğretti, donanım tarafı çalışıyor. En azından telefonun pilini ve anakartını yakmadım :) Belki ileride daha kapsamlı bir şey yaparım. Herkese tekrar teşekkürler, bu konuyu çözdüm sayılır.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Nokia 3310'a Bluetooth modülü ekleme: Müzik çalar için kablosuz kulaklık bağlantısı? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Xiaomi Mi Band 6 şarj pini kırıldı, lehimleme için öneri? Kategori: Mobil Aksesuarlar
Nokia 3310'a USB-C modu yapmak isteyen var mı? (Orjinal şarj soketi öldü) Kategori: Mobil Aksesuarlar