Selam dostlar, uzun zamandır forumda okuyorum, artık ilk retro PC'imi toplamaya karar verdim. Elimde bir adet işlemci var: Intel 486DX2/66 (soket 3, 168 pinli). Bunun için uygun bir anakart ve RAM arıyorum. Bütçem kısıtlı, mümkünse ISA + VLB slotlu, en az 4MB RAM takabileceğim, tercihen 8MB'a kadar çıkabileceğim bir sistem kurmak istiyorum. Ayrıca bu sistemde DOS 6.22 ve Windows 3.1 çalıştırmayı planlıyorum, belki biraz da Wolfenstein 3D ve Doom oynarım. Anakart olarak ne önerirsiniz? Bir de bu işlemci için hangi RAM tipi (FP RAM, EDO?) ve hızı uygun olur? Eski bir arkadaşımda 486 anakartların 72 pinli SIMM modüller kullandığını hatırlıyorum ama emin değilim. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
İlk Retro PC Toplama Denemem: 486DX2/66 için Anakart ve RAM Önerisi
Cevaplar (4)
31.07.2026 19:30
Hoş geldin aramıza! 486DX2/66 güzel bir başlangıç. Anakart olarak VLB (VESA Local Bus) destekli bir model ara. Özellikle UMC UM8498F veya SiS 471/496 çipsetli anakartlar hem ucuz hem de yaygın bulunur. Soket 3 olduğu için 486DX2/66 ve hatta sonradan 486DX4/100 bile takabilirsin. RAM olayına gelirsek: 486 anakartların çoğu 72 pinli SIMM (FP RAM) kullanır. EDO RAM de çalışır ama bazı anakartlarda sorun çıkarabiliyor; güvenli olması açısından 70ns veya 60ns hızında FP RAM (Fast Page Mode) al. 4MB (1x4MB) veya 8MB (2x4MB) şeklinde takabilirsin. Anakart üzerinde genelde 4 slot bulunur, 8MB'ı geçmene gerek yok zaten DOS oyunları için. Ayrıca VLB ekran kartı (örneğin Trident 8900D veya Cirrus Logic CL-GD5428) ve VLB I/O kartı (Multi I/O) alırsan performans iyi olur. Ucuz ve sağlam bir kombinasyon olur.
31.07.2026 19:53
atarilord79 yazdı:
Anakart olarak ne önerirsiniz? Bir de bu işlemci için hangi RAM tipi (FP RAM, EDO?) ve hızı uygun olur?
vectormaster75'in dediği gibi, 72 pinli SIMM doğru. Ama dikkat et: Bazı 486 anakartlar 30 pinli SIMM de kullanıyor, özellikle eski modeller. Senin işlemcin için soket 3 olduğundan büyük ihtimalle 72 pinli. Yine de anakartı almadan önce üzerindeki bellek slotlarını fotoğrafla, millet burada doğrular. EDO RAM konusunda ise: EDO RAM, FP RAM ile aynı pin yapısına sahip ama bazı anakartlar EDO'yu desteklemez. Çipsetin desteklediğinden emin ol. SiS 471/496 çoğunlukla EDO'yu destekler ama UMC UM8498F bazen sorun çıkarabiliyor. Benim önerim: 4MB'lık 2 adet 72 pinli FP RAM (60ns) al. Hem ucuzdur hem de her anakartla uyumludur. Ayrıca BIOS ayarlarında RAM hızını 60ns olarak ayarlamayı unutma. Bir de şunu ekleyeyim: 486DX2/66 için VLB anakart bulamazsan, PCI'li bir anakart da iş görür ama VLB kartlar daha otantik olur. Ama sakın ISA'da takılı kalma, VGA için ISA ekran kartı çok yavaş kalır.
31.07.2026 20:28
Bence önce anakart alırken çipsete dikkat et. Özellikle ETEQ (Elitegroup) veya Biostar gibi markaların 486 VLB anakartları iyidir. Benim önerim: ETEQ-VL35D veya Biostar 486VLB modeli. Bunlar hem yaygın hem de sağlam. Ayrıca ekran kartı olarak VLB'li bir model bulabilirsen (örneğin Diamond Speedstar 64 VLB veya Orchid Fahrenheit 1280) süper olur. RAM'de EDO'ya hiç girme, FP RAM bulamazsan bile EDO'yu 60ns'de çalıştırabilirsin ama uyumluluk sorunu yaşamamak için FP RAM şart. Bir de güç kaynağına dikkat: 486 sistemler genelde AT güç kaynağı kullanır, anakartta AT güç konnektörü (P8/P9) olur. Eğer ATX güç kaynağın varsa, ATX'ten AT'ye çevirici adaptörler var ama anakartın bekleme voltajına dikkat et. Benim tavsiyem: 250W'lık bir AT güç kaynağı al. Ayrıca ses kartı olarak Sound Blaster 16 (ISA) veya SB Pro uyumlu bir kart (örneğin ESS AudioDrive) alırsan Doom'daki sesler muhteşem olur. Unutma: 486DX2/66 ile Doom'u 320x200'de, 8-bit grafik modunda oynayacaksın, FPS 30 civarı olur, gayet akıcı.
01.08.2026 19:18
Çok teşekkürler arkadaşlar! vectormaster75, turbocoder81 ve retrodigger44 önerileriniz için sağ olun. Sonunda bir arkadaştan temiz bir Biostar 486VLB anakart buldum, elinde 2 adet 4MB 72 pinli FP RAM (60ns) ve bir de Cirrus Logic CL-GD5428 VLB ekran kartı vardı. Üçünü birlikte aldım, montaj yaptım, şu an DOS 6.22 kurulu ve sorunsuz çalışıyor. RAM'i 8MB olarak taktım, BIOS'ta 60ns olarak ayarladım. Doom'u 320x200'de denedim, akıcı çalışıyor. Windows 3.1'i de kuracağım. Eski sistemlerin tadı başka gerçekten. Tekrar teşekkürler, bu konuyu da ileride sorun yaşarsam diye kaydettim. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Kasa toplarken anakart ile kasa arasındaki standoff vidaları mı geldi? Kısa devre riski?
Kategori: Bilgisayar Toplama
Eski DDR3 sistemime RX 580 takılır mı? PSU ve anakart uyumu
Eski sistemime RX 6600 taktım, BIOS ekranında donuyor! Yardım!