disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski DDR3 sistemime RX 580 takılır mı? PSU ve anakart uyumu

Bilgisayar Toplama Açılış: 01.08.2026 13:43 4 Görüntülenme
Selam beyler, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2012'den kalma bir sistem var: ASUS P8H61-M LX3 R2.0 anakart, i5-3470 işlemci, 8GB (2x4) DDR3 1600MHz RAM, 500W thermaltake PSU (80+ white) ve GTX 650 ekran kartı. Şimdi ikinci el bir RX 580 8GB buldum, fiyatı da uygun. Sorum şu: Bu anakart RX 580'i destekler mi? BIOS uyumu var mı? PSU yeterli mi? Ayrıca bu kart için en uygun sürücü hangisi, Adrenalin mi yoksa eski bir sürücü mü? Sistemde Windows 10 64-bit var. Bir de bu kartın 8GB versiyonu ile 4GB arasında bu işlemciyle fark olur mu? Teşekkürler.

Cevaplar (2)

Kanka merhaba, öncelikle sistemini söyleyeyim: P8H61-M LX3 R2.0, PCIe 3.0 x16 slotuna sahip (H61 çipseti aslında PCIe 2.0 destekliyor ama slot fiziksel olarak uyumlu, kart geriye dönük çalışır). RX 580'in PCIe 3.0 x16 arabirimi var, bu anakartta sorunsuz çalışır, BIOS uyumu diye bir derdi de yok. Yani takılır, açılır. Ama dikkat et: H61 anakartlarda Secure Boot yoktur, Windows 10'da kartın sürücüsünü kurarken sorun yaşamazsın. PSU'ya gelince, 500W Thermaltake 80+ White, RX 580'in ortalama 185W TDP'si için yeterli olur, ama kasanın önüne taktığın diğer fanlar ve işlemci 77W çeker, toplamda sistem 300W'ı geçmez, yani 500W rahat kaldırır. Yine de kartın tek 8-pin güç girişi var, PSU'nda 6+2 pin PCIe kablosu olduğundan emin ol. Sürücü olarak en güncel Adrenalin 23.x sürümlerini kurabilirsin, ama eski kartlar için bazen 'Minimum Sürücü' olarak 22.5.1 önerilir, çünkü sonraki sürümlerde bazı stabilite sorunları olabiliyor. Ben 22.5.1 kullanıyorum, sorun yok. 4GB vs 8GB konusuna gelince, i5-3470 ile 8GB modeli özellikle yeni oyunlarda daha iyi, ama işlemci darboğaz yapabilir, yine de 8GB almanı öneririm. Son olarak kartın fanlarına ve termal macununa dikkat et, ikinci el ise mutlaka temizlik yap.
Eyvallah turbocoder81, verdiğin bilgiler için sağol. Bugün kartı aldım ve taktım, dediğin gibi BIOS uyumu falan yok, direkt çalıştı. PSU da gayet rahat kaldırdı, 8-pin kablom vardı. Sürücü olarak 22.5.1'i kurdum, ilk başta Adrenalin 23.x denedim ama birkaç oyunda çökme oldu, sonra senin dediğin sürüme geçtim, şu an stabil. 8GB versiyonu da aldım, i5-3470 ile darboğaz bazı oyunlarda oluyor ama genel olarak çok memnunum. Eski GTX 650'den geçiş gece ile gündüz gibi. Sorunum tamamen çözüldü, destek olan herkese teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Kasa toplarken anakart ile kasa arasındaki standoff vidaları mı geldi? Kısa devre riski? Kategori: Bilgisayar Toplama
İlk Retro PC Toplama Denemem: 486DX2/66 için Anakart ve RAM Önerisi Kategori: Bilgisayar Toplama
Eski sistemime RX 6600 taktım, BIOS ekranında donuyor! Yardım! Kategori: Bilgisayar Toplama