disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski sistemime RX 6600 taktım, BIOS ekranında donuyor! Yardım!

Bilgisayar Toplama Açılış: 31.07.2026 01:10 4 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Başlıkta da belirttiğim gibi eski sistemime Sapphire Pulse RX 6600 aldım ve taktım. Anakartım Asus M5A97 R2.0, işlemcim FX-8350, RAM 16 GB DDR3 1600 MHz, PSU ise 600W 80+ Bronze. Ekran kartını taktıktan sonra sistem açılıyor, fanlar dönüyor ama BIOS ekranında (Asus logosu) kalıyor, hiçbir tuşa tepki vermiyor. Ne yaptıysam olmadı. Eski kartım GTX 650 Ti Boost idi ve onu taktığımda sorunsuz açılıyor. Aklıma takılan şey, bu anakartın PCIe sürümü 2.0, RX 6600 ise PCIe 4.0. Acaba uyumsuzluk mu var? Yoksa BIOS güncellemesi mi gerekiyor? Anakartın BIOS'u 2015'ten kalma, 2601 sürümü. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Şimdiden teşekkürler, kafayı yemek üzereyim.

Cevaplar (5)

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. PCIe 2.0 ile 4.0 arasında uyumsuzluk olmaz, geriye dönük uyumludur, sadece darboğaz olur ama bu donmaya yol açmaz. Sorun büyük ihtimalle BIOS kaynaklı. M5A97 R2.0 için en son BIOS sürümü 2601 değil, 2603'tür (2016'da çıkmıştır). Bu sürüm, yeni nesil ekran kartları için UEFI desteği ve bazı uyumluluk düzeltmeleri içeriyor. Öncelikle BIOS'u 2603'e güncellemeyi deneyin. Ayrıca, ekran kartını takarken güç kablolarını kontrol edin, 8 pinli PCIe güç girişini tam oturttuğunuzdan emin olun. Bir de, anakartınızın PCIe x16 slotu ile ikinci x16 slotu (aslında x4 hızında çalışır) arasında geçiş yaparak deneyebilirsiniz. Sonuçları paylaşırsanız daha iyi yardımcı olabiliriz.
Bence de BIOS güncellemesi şart. Ama bir de şu var: RX 6600, eski anakartlarda bazen 'GOP' (Graphics Output Protocol) desteği olmadan UEFI boot yapamıyor. Anakartınız CSM (Compatibility Support Module) modunda çalışıyorsa, kartın VBIOS'u düzgün yüklenmeyebilir. BIOS ayarlarından CSM'i kapatıp UEFI mode'u deneyin. Ayrıca, 'Secure Boot' kapalı olsun. Bunlar işe yaramazsa, ekran kartının üzerinde bir BIOS switch'i varsa (Sapphire Pulse'da var mı bilmiyorum, ama bazı kartlarda oluyor) onu diğer konuma alıp deneyin. Bir de, kartı başka bir sisteme takıp test etme şansınız var mı?

Bence de BIOS güncellemesi şart. Ama bir de şu var: RX 6600, eski anakartlarda bazen 'GOP' (Graphics Output Protocol) desteği olmadan UEFI boot yapamıyor. Anakartınız CSM (Compatibility Support Module) modunda çalışıyorsa, kartın VBIOS'u düzgün yüklenmeyebilir. BIOS ayarlarından CSM'i kapatıp UEFI mode'u deneyin. Ayrıca, 'Secure Boot' kapalı olsun. Bunlar işe yaramazsa, ekran kartının üzerinde bir BIOS switch'i varsa (Sapphire Pulse'da var mı bilmiyorum, ama bazı kartlarda oluyor) onu diğer konuma alıp deneyin. Bir de, kartı başka bir sisteme takıp test etme şansınız var mı?

Hocam bu CSM olayını ben de duymuştum, ama benim anakartta CSM seçeneği BIOS'ta görünmüyor. Acaba gizli mi? Bir de şunu merak ediyorum: Ekran kartını takarken eski sürücüleri temizlemek gerekir mi? Ben GTX 650 Ti'nin sürücülerini kaldırmadan taktım, sorun bu olabilir mi?
Selamlar, bence de BIOS güncellemesi en doğru adım. Ayrıca, ekran kartını takmadan önce eski sürücüleri DDU (Display Driver Uninstaller) ile temizlemeniz gerekirdi. Ama bu donma sorununa yol açmaz, çünkü BIOS ekranında sürücüler devreye girmez. Yine de temiz bir kurulum için öneririm. Bir de, anakartınızın PCIe slotunu kontrol edin, toz veya temas sorunu olabilir. Kartı iyice oturtun, klipsin tam oturduğundan emin olun. Ve evet, M5A97 R2.0'da CSM seçeneği 'Boot' sekmesi altında olmalı, ama BIOS güncellemesi ile birlikte gelir. Önce BIOS'u güncelleyin, sonra tekrar bakın.
Sonunda çözdüm! Herkese çok teşekkür ederim, özellikle gamerdigger28 ve copperrebel57'nin önerileri işe yaradı. BIOS'u 2603 sürümüne güncelledim ve CSM'i kapattım (BIOS güncellemesiyle birlikte seçenek geldi). Ayrıca, ekran kartını ikinci PCIe slotuna taktım ve şu an sorunsuz açılıyor. Oyunlarda da test ettim, her şey harika. Darboğaz oluyor mu diye merak ediyordum, ama FX-8350 ile RX 6600 gayet iyi çalışıyor, 1080p'de akıcı. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Kasa toplarken anakart ile kasa arasındaki standoff vidaları mı geldi? Kısa devre riski? Kategori: Bilgisayar Toplama
Eski DDR3 sistemime RX 580 takılır mı? PSU ve anakart uyumu Kategori: Bilgisayar Toplama
İlk Retro PC Toplama Denemem: 486DX2/66 için Anakart ve RAM Önerisi Kategori: Bilgisayar Toplama