Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2008 model bir Toshiba Satellite A200 var, 2 GB RAM, Intel Core 2 Duo T5450 işlemci, Intel GM965 yonga seti ve GMA X3100 ekran kartı. Windows XP kuruluydu ama artık internette gezinmek bile işkence, ben de Linux'a geçmeye karar verdim. Debian 12'nin netinst ISO'sunu USB'ye yazdım ve kuruluma başladım. Ama kurulum sırasında özellikle ACPI ile ilgili sürekli hatalar alıyorum: 'ACPI Error: No handler for Region [EC0]' ve 'ACPI Error: Region ... has no handler' gibi mesajlar. Ayrıca sistem boot ederken rastgele donuyor, bazen 10 dakika sonra bazen 1 saat sonra. Kurulumu tamamlayıp masaüstüne ulaşabildim (Xfce kurdum) ama donmalar devam ediyor. Sistem güncel, firmware güncellemelerini de yaptım. Acaba bu eski donanım için özel bir kernel parametresi mi gerekiyor? Yoksa Debian yerine başka bir dağıtım mı denemeliyim? Tecrübeli arkadaşların fikirlerini merak ediyorum, şimdiden teşekkürler.
Eski dizüstüye Debian 12 kurulumu: ACPI hataları ve donma sorunu
Cevaplar (4)
03.08.2026 13:26
Merhaba, hoş geldin. Bu klasik bir eski Intel mobil platform sorunu. GMA X3100 ve GM965 yonga seti Debian 12'nin varsayılan kernel'i (6.1 LTS) ile genelde sorunsuz çalışır ama ACPI hataları ciddi donmalara yol açabilir. Öncelikle kernel komut satırına şu parametreleri eklemeyi dene: 'acpi=off' veya daha iyisi 'acpi=noirq'. Ama 'acpi=off' bazı özellikleri kaybettirir (pil, fan kontrolü vs.), o yüzden önce şunu dene: GRUB'da 'e' tuşuna bas, 'linux' satırının sonuna 'acpi=noirq idle=nomwait' ekle, sonra Ctrl+X ile boot et. Ayrıca 'nomodeset' parametresi de ekran kartı kaynaklı donmaları engelleyebilir. Eğer bu işe yararsa kalıcı yapmak için /etc/default/grub dosyasında GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satırına ekle ve update-grub çalıştır. Bir de BIOS'ta 'SATA Mode' IDE ise AHCI'ye almayı dene, bazen bu da stabiliteyi artırıyor.
03.08.2026 13:59
@cpuhunter71 yazdı:
GRUB'da 'e' tuşuna bas, 'linux' satırının sonuna 'acpi=noirq idle=nomwait' ekle, sonra Ctrl+X ile boot et. Ayrıca 'nomodeset' parametresi de ekran kartı kaynaklı donmaları engelleyebilir.
Aynen, bu parametreler işe yarar ama bir de i915 modülüne özel seçenekler deneyebilirsin. GMA X3100 için 'i915.enable_rc6=0' ve 'i915.enable_fbc=0' parametreleri de var. Bu, güç tasarrufu özelliklerini kapatır ama stabiliteyi artırır. Ayrıca ACPI hatalarının kökü genellikle DSDT tablosundaki hatalardan kaynaklanır. Bunun için 'acpi_osi=Linux' parametresi bazen işe yarar. Bir de şunu unutma: 2 GB RAM ile modern tarayıcılar (Firefox, Chrome) çok zorlanır, bu yüzden donma hissi RAM yetersizliğinden de olabilir. Ama önce kernel parametrelerini dene. Eğer hala donuyorsa, swap alanını artır veya 'zram' kullan. Debian 12'de zram kurulumu için 'sudo apt install zram-tools' yazıp /etc/default/zramswap dosyasında 'ALGO=lz4' ve 'SIZE=1024' ayarlayabilirsin.
03.08.2026 15:14
Beyler, bu eski Toshiba'larda bir de BIOS güncellemesi önemli. A200 serisinin son BIOS sürümü 1.70 civarıydı, kontrol et. Ayrıca benim tavsiyem Debian yerine MX Linux veya Linux Mint Xfce denemen. MX Linux özellikle eski donanımlar için iyi optimize edilmiş, ayrıca 6.1 LTS yerine 6.6 LTS kerneli kullanıyor. Ama önce kernel parametreleriyle uğraş, çünkü bu büyük ihtimalle ACPI sorunu. Bir de 'irqpoll' parametresi bazen donmaları çözebiliyor. Deneme yanılma yapacaksan, GRUB'da 'e' ile düzenleme yaparken her seferinde tek parametre ekle, hangisinin işe yaradığını gör. Bu arada 'acpi=off' dersen pil ömrü ve fan kontrolü çalışmaz, laptop aşırı ısınabilir, dikkat et. Şimdilik en güvenli kombinasyon: 'acpi=noirq idle=nomwait i915.enable_rc6=0'.
03.08.2026 16:14
Herkese çok teşekkürler! Sonunda çözdüm. cpuhunter71'in önerdiği 'acpi=noirq idle=nomwait' parametrelerini ekledim, ayrıca microcoder42'nin dediği gibi 'i915.enable_rc6=0' da ekledim. Artık iki gündür hiç donma yaşamadım. ACPI hataları hala görünüyor ama sistem oturum açtıktan sonra kayboluyorlar ve sorun yaratmıyorlar. gamerdigger28'in BIOS önerisi de işe yaradı, güncelledim. Şimdi sistem çok daha stabil. RAM konusunda da zram kurdum, gerçekten fark etti. Tekrar teşekkürler, bu konu kapanabilir.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.