Selam dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi Debian 12 (Bookworm) kurulu bir sistemim var. Ekran kartım NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Sistem güncel, kernel 6.1.0-18-amd64. NVIDIA'nın resmi .run dosyasıyla sürücü kurmayı denedim, ama kurulum sırasında X server kapanıyor ve ekran siyah kalıyor, hiçbir şey yapamıyorum. Daha önce Ubuntu'da sorunsuz kurmuştum, ama Debian'da bu sorunla karşılaştım. Ayrıca apt ile 'nvidia-driver' paketini kurmayı denedim, o da bir süre sonra ekranı kararttı. Nouveau'yu blacklist'ledim, ama yine de olmadı. Acaba kernel modülleriyle mi ilgili bir sorun var? Yardımcı olabilecek var mı? Kafayı yemek üzereyim, her seferinde başka bir şey deniyorum, ama sonuç hep aynı. Ayrıca 'nomodeset' parametresiyle açmayı denedim, o zaman açılıyor, ama sürücü yüklenmiyor. Ne yapmam gerekiyor?
Debian 12'de NVIDIA sürücüsü kurarken ekran kararıyor, çözümü olan var mı?
Cevaplar (2)
02.08.2026 13:28
Merhaba, bu sorunu bende yaşadım. Öncelikle NVIDIA'nın .run dosyası Debian'da genelde sorun çıkarıyor, çünkü kernel ile uyumsuzluk yaşanabiliyor. En sağlıklısı Debian'ın kendi deposundaki paketleri kullanmak. Ama önce şunu kontrol et: 'nvidia-driver' paketini kurarken ekran kararıyorsa, muhtemelen 'nouveau' modülü tam olarak kapatılmamış. Şu adımları dene:
1. /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf dosyasına şu satırları ekle:
blacklist nouveau
options nouveau modeset=0
2. Sonra 'sudo update-initramfs -u' komutunu çalıştır.
3. Ardından 'sudo apt install nvidia-driver firmware-misc-nonfree' kur.
4. Yeniden başlat.
Eğer hala kararıyorsa, 'nomodeset' ile açıp 'nvidia-detect' komutuyla hangi sürücünün önerildiğini kontrol et. GTX 1050 Ti için genelde 'nvidia-driver' (470 serisi) yeterli. Ayrıca 'nvidia-kernel-dkms' paketini de kurmayı unutma, çünkü kernel güncellemelerinde modülü otomatik derler. Bu işe yaramazsa, 'xorg.conf' dosyasını elle düzenlemek gerekebilir, ama önce bunları dene.
blacklist nouveau
4. Yeniden başlat.
Eğer hala kararıyorsa, 'nomodeset' ile açıp 'nvidia-detect' komutuyla hangi sürücünün önerildiğini kontrol et. GTX 1050 Ti için genelde 'nvidia-driver' (470 serisi) yeterli. Ayrıca 'nvidia-kernel-dkms' paketini de kurmayı unutma, çünkü kernel güncellemelerinde modülü otomatik derler. Bu işe yaramazsa, 'xorg.conf' dosyasını elle düzenlemek gerekebilir, ama önce bunları dene.
02.08.2026 14:01
help.php yazdı:
blacklist nouveau
4. Yeniden başlat.
blacklist nouveau
4. Yeniden başlat.
Kanka, dediğin gibi yaptım, blacklist'i ekledim, update-initramfs çalıştırdım, ama yine de olmadı. Sonra bir arkadaşım 'nvidia-driver' yerine 'nvidia-legacy-470xx-driver' kurmamı önerdi, çünkü 1050 Ti eski sayılır. Onu kurunca düzeldi! Ayrıca 'nvidia-xconfig' komutuyla X config dosyasını oluşturdum, şimdi sorunsuz çalışıyor. Teşekkürler, yardımcı olan herkese minnettarım. Sorun çözüldü, konuyu kapatabilirsiniz.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.