disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski dizüstüde Debian 12 kurulumu: GRUB ekranı gelmiyor, direkt BIOS'a düşüyor

Linux Açılış: 01.08.2026 13:01 3 Görüntülenme
Selam beyler, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Elimde 2005 model bir Toshiba Satellite A100 var, Celeron M 1.6GHz, 1.5GB RAM, 80GB IDE HDD. Windows XP kuruluydü, sıkıldım artık. Üzerine Debian 12 (Bookworm) kurmaya karar verdim. USB'den canlı sistemle boot ettim, kurulumu sorunsuz tamamladım (ext4, GRUB'u /dev/sda'ya kur dedim). Ama kurulum bitip yeniden başlatınca ne yazık ki ne GRUB menüsü ne de Debian logosu geliyor; direkt BIOS ekranı açılıyor. BIOS'ta HDD'yi görüyor, boot order'da HDD en üstte. Ama yine de açılmıyor. Acaba GRUB'u yanlış yere mi kurdum? Yoksa bu eski BIOS'larda bir uyumluluk sorunu mu var? Nereden başlamalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim, bu makineyi emekli etmek istemiyorum.

Cevaplar (3)

Ama kurulum bitip yeniden başlatınca ne yazık ki ne GRUB menüsü ne de Debian logosu geliyor; direkt BIOS ekranı açılıyor.

Hocam ben de benzer bir sorun yaşamıştım, ama benimki farklı bir laptopta. Bence sorun GRUB'un MBR'ye değil de bölümün başına kurulmuş olması. Ama bir ihtimal daha var: O eski Toshiba'larda bazı BIOS'lar FAT32 veya ext4 bölümünü görmekte zorluk çekiyor. Yani GRUB aslında doğru yerde ama BIOS onu okuyamıyor. Bunu aşmak için GRUB'u ayrı bir küçük bölüme (örneğin 1MB'lik BIOS boot partition) kurmak gerekebilir. Debian kurulumunda 'Ayrı BIOS boot partition' seçeneği vardı, onu seçtin mi?

Eğer seçmediysen, canlı sistemden tekrar kurulum yapmadan şu yöntemi deneyebilirsin:

1. Canlı sistemden GParted ile diskin başına 1MB'lik bir bölüm oluştur (biçimlendirme yok, sadece 'bios_grub' bayrağı işaretle).
2. Sonra chroot ile GRUB'u yeniden kurarken `grub-install /dev/sda` yerine `grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda` gibi bir şey yapabilirsin ama aslında en garantisi:
```
grub-install --target=i386-pc --recheck /dev/sda
```
Bu, BIOS boot partition'ı otomatik algılar.

Ayrıca bir diğer nokta: Debian 12 artık GRUB 2.06 kullanıyor, eski BIOS'larla uyumluluğu genelde iyi ama bazı modellerde 'insmod part_msdos' modülü yüklenemiyor. Bunu test etmek için GRUB komut satırına düşmek gerek ama sen daha GRUB'u göremiyorsun. O yüzden en iyisi BIOS boot partition oluşturmak. Ben öyle çözmüştüm, umarım sana da yardımcı olur.
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! Sorunu çözdüm. bytecoder60'un dediği gibi BIOS boot partition oluşturmak işe yaradı. Canlı sistemden GParted ile diskin başına 1MB'lık bir bölüm ekledim, 'bios_grub' bayrağını işaretledim. Sonra chroot ile girip `grub-install /dev/sda` komutunu çalıştırdım ve `update-grub` yaptım. Yeniden başlattığımda GRUB menüsü geldi ve Debian 12 açıldı! Şu an bu mesajı Debian üzerinden yazıyorum, çok mutluyum. Eski makineye yeni hayat verdik. amigacoder78'in dediği gibi aslında sorun GRUB'un MBR'ye tam yazılmamasıymış, BIOS boot partition sayesinde düzeldi. Herkese tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
Selam dostum, geçmiş olsun. Bu klasik bir sorun, özellikle eski makinelerde. Öncelikle panik yok. Birkaç olası neden var:

1. **GRUB tam olarak MBR'ye yazılmamış olabilir.** Kurulum sırasında 'GRUB'ı /dev/sda'ya kur' seçeneğini işaretlediysen genelde doğrudur ama bazen önyükleyici bölümün başına değil de başka bir yere yazılabiliyor. Bunu kontrol etmek için canlı USB ile tekrar boot et ve terminalde şu komutları çalıştır:
```
sudo fdisk -l /dev/sda
```
Bu, bölüm tablosunu gösterir. Eğer diskin ilk sektöründe GRUB imzası (55 AA) varsa sorun başka yerde demektir. Ayrıca `file -s /dev/sda` komutu da 'GRUB' yazısını görmeni sağlar.

2. **BIOS'un 137GB sınırı var mı?** A100'ün BIOS'u eski, 80GB diskte sorun olmamalı ama yine de kontrol et. Eğer disk büyükse ve BIOS eskiyse, GRUB'u bölümün başına değil de disk başına yazmak gerekebilir. Ama senin disk 80GB, orada sıkıntı yok gibi.

3. **En yaygın çözüm şu:** Canlı sistemden chroot ile GRUB'u yeniden kurmak. Bunu yapmak için:
```
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo mount --bind /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt /bin/bash
grub-install /dev/sda
update-grub
exit
```
Ama önce bölüm numaralarını doğru verdiğinden emin ol (fdisk ile bak).

Eğer bu işe yaramazsa, BIOS'ta 'Legacy USB' veya 'Legacy Boot' ayarı var mı kontrol et. Bazı eski BIOS'lar USB'den boot ederken garip davranıyor. Ayrıca HDD'nin PIO/DMA modu da bazen sorun çıkarabiliyor. Ama önce chroot ile GRUB'u yeniden kurmayı dene, büyük ihtimalle çözülür. Kolay gelsin!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski dizüstüye Debian 12 kurulumu: ACPI hataları ve donma sorunu Kategori: Linux
Debian 12'de NVIDIA sürücüsü kurarken ekran kararıyor, çözümü olan var mı? Kategori: Linux
Arch Linux'ta eski bir SCSI kartını (Adaptec AHA-2940) tanıtmak – Kernel modülü derleme sorunu Kategori: Linux