disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski bir VGA kartına (ATI Radeon 9250) sıvı soğutma takmak mantıklı mı?

Soğutma Sistemleri Açılış: 07.08.2026 19:51 20 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir ATI Radeon 9250 128MB AGP ekran kartı var. Kartın orijinal fanı ölmüş, yerine geçici olarak bir 40mm fan bağladım ama kart yine de boşta 65 dereceyi görüyor, yük altında ise 90 dereceyi geçiyor. Kartı retro bir sistemde (Pentium 4 2.4GHz, 1GB RAM) kullanıyorum ve Windows 98 SE ile eski oyunlar oynuyorum. Kartın üzerindeki soğutucu blok alüminyum ve çok ince, fan da ölünce iyice ısınıyor. Aklıma sıvı soğutma takmak geldi. Elimde eski bir Thermaltake Aquarius II sıvı soğutma kiti var, pompa ve radyatör çalışıyor. Bu kitteki su bloğu bir işlemciye göre tasarlanmış, VGA kartına monte etmek için bir adaptör bulamadım. Sizce bu karta sıvı soğutma takmak mantıklı mı, yoksa boşuna mı uğraşırım? Varsa bu karta uygun bir su bloğu önerisi veya montaj için pratik bir çözüm bilen var mı? Teşekkürler.

Cevaplar (5)

Merhaba, öncelikle bu eski kartlara sıvı soğutma takmak genelde 'görsel' bir tatmin sağlar ama işlevsel olarak çok da gerekli değil. Radeon 9250 zaten düşük güç tüketen bir kart, sıvı soğutma ile ciddi bir sıcaklık düşüşü elde edersin ama kartın zaten sınırı 70-75 derece civarı. Asıl sorun fanın ölmesi. Bence öncelikle kartın üzerindeki soğutucuyu söküp termal macunu yenile, fan yerine de 40mm'lik iyi bir fan tak. Eğer sıvı soğutma takacaksan, Thermaltake Aquarius II'nin bloğu genelde Socket 478 veya 939 için uyumludur, VGA'ya montaj için bir adaptör bulmak zor. Alternatif olarak eski bir VGA su bloğu (örneğin Swiftech MCW50) bulabilirsen işine yarar, ama onu bulmak da zor. Bence önce basit çözümü dene.

Elimde eski bir Thermaltake Aquarius II sıvı soğutma kiti var, pompa ve radyatör çalışıyor. Bu kitteki su bloğu bir işlemciye göre tasarlanmış, VGA kartına monte etmek için bir adaptör bulamadım.

Kanka, o Aquarius II'nin bloğu aslında işlemci için, ama VGA'ya monte etmek için basit bir aparatla halledebilirsin. Kartın üzerinde GPU çekirdeğinin etrafında iki delik var mı? Eğer varsa, oraya ince bir vidalama ile bloğu sabitleyebilirsin. Ama dikkat et, 9250'nin GPU'su çok küçük, bloğun yüzeyi tam oturmayabilir. Bir de sıvı soğutma takarken kartın üzerindeki bellek çipleri ve VRM'ler için de soğutma şart, yoksa onlar yanar. Bence boşuna uğraşma, fan değiştir yeterli. Ama illa sıvı soğutma istiyorsan, bloğu monte etmek için bir bakır plaka kesip araya termal macun sürerek adaptör yapabilirsin. Yalnız bu işi yaparken kartı kırmamaya dikkat et.
Selam, bu tarz retro sistemlerde sıvı soğutma pek mantıklı değil, çünkü kartın zaten performansı düşük, sıcaklık değerleri de kritik değil. Asıl sorun fanın ölmesi ve termal macunun kuruması. Öncelikle kartın soğutucusunu söküp termal macunu temizle, yenisini sür (örneğin Arctic MX-4 veya daha iyisi). Sonra 40mm fan yerine 50mm veya 60mm bir fanı kartın üzerine bağlamak için bir aparat yapabilirsin. Eğer sıvı soğutma takacaksan, eski bir VGA su bloğu bulman lazım, ama bu kartlar için üretilmiş bloklar çok nadir. Ayrıca sıvı soğutma devresinde sızıntı riski var, antik bir kartı kaybetmek istemezsin. Ben olsam fan değiştirir, kartı orijinal haline yakın kullanırdım. Sonuçta bu kart ile oynayacağın oyunlar zaten 2D veya hafif 3D, yüksek sıcaklık yapmaz.
Beyler, bence bu işin en pratik çözümü şu: Thermaltake Aquarius II'nin bloğunu sökmek yerine, kartın üzerindeki orijinal soğutucuyu koruyup sadece fanı değiştirmek. Ama sıvı soğutma takmak istiyorsan, eğer bloğun montaj delikleri varsa, ince bir alüminyum veya bakır plaka kesip GPU'ya temas edecek şekilde araya koyabilirsin. Plakayı GPU'nun üzerine termal macun ile sabitle, bloğu da plakaya vidalarla tuttur. Ancak bu işlem kartın ağırlığını artırır, AGP slotu zaten eski, kırılma riski olabilir. Ayrıca sıvı soğutma kitinin pompası 12V, kartın üzerinden beslemek yerine doğrudan PSU'dan al. Sonuç olarak bence bu işe değmez, ama deneyeceksen dikkatli ol. Bir de forumda daha önce benzer bir konu vardı, orada bir arkadaş eski bir GeForce 4'e su bloğu takmıştı, sonuçları paylaşmıştı, onu bulup okuyabilirsin.
Herkese teşekkürler, önerileriniz üzerine sıvı soğutma işinden vazgeçtim. Kartın orijinal soğutucusunu söktüm, termal macunu temizleyip yeniledim ve 40mm fan yerine 50mm bir fanı lastikle sabitledim. Şu an boşta 45 derece, yükte 70 dereceyi geçmiyor. Retro sistemimde artık rahatça oyun oynayabiliyorum. Bu güzel forumda bana yol gösteren herkese çok teşekkür ederim, sağ olun var olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Raspberry Pi 4 için fan kontrolcü önerisi ve PWM sorunu Kategori: Soğutma Sistemleri
Amiga 1200'deki eski 3.3V regülatörü çok ısınıyor, fan takmadan çözüm var mı? Kategori: Soğutma Sistemleri
Eski Athlon XP 2400+ işlemcim 70 dereceye çıkıyor, soğutucu önerisi? Kategori: Soğutma Sistemleri