disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski Athlon XP 2400+ işlemcim 70 dereceye çıkıyor, soğutucu önerisi?

Soğutma Sistemleri Açılış: 06.08.2026 13:03 23 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir burada yazmıyordum ama kafama takılan bir konu var. Elimde eski bir Athlon XP 2400+ (Thoroughbred B0 çekirdek) işlemcim var ve onu günlük kullanım için tekrar hayata döndürmek istiyorum. Anakartım MSI KT4 Ultra (KT400 chipset) ve kasanın içinde eski bir Thermaltake Volcano 7+ soğutucusu var. Sorun şu ki, boşta bile işlemci sıcaklığı 55-60 derece arasında, yük altında ise 70 dereceyi rahatça geçiyor. Termal macunu yeniledim (Arctic MX-4), fanı söküp tozunu aldım ama bir türlü düşmüyor. Anakartın sensörü mü yanlış okuyor yoksa soğutucu gerçekten yetersiz mi? Ayrıca bu işlemci için uygun, günümüzde bulunabilen bir soğutucu önerir misiniz? Socket A (462) için uyumlu olması lazım. Bütçem kısıtlı, 500-600 TL civarı. Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (4)

Merhaba, öncelikle Volcano 7+ aslında o dönemin iyi soğutucularından biri ama senin sorunun büyük ihtimalle soğutucunun tabanındaki alüminyum bloğun oksitlenmesi ve termal macunun iyi yayılmaması. Yine de 70 derece bence biraz yüksek. Anakartın sensörüne güvenme derim, çünkü KT400 çipsetli anakartlarda sıcaklık sensörleri çoğu zaman yanlış okur. Ama yine de soğutucuyu değiştirmek istiyorsan, Thermaltake'in eski modeli olan 'Volcano 9' veya 'Volcano 11' bulabilirsen iyi olur. Ama günümüzde bulması zor. Bunun yerine, Socket A için uyumlu olan ve hala satılan bir soğutucu var mı dersen, maalesef yeni nesil soğutucular Socket A ile uyumlu değil. Ancak ikinci el olarak 'Cooler Master Hyper 6' veya 'Zalman CNPS7000' bulabilirsen süper olur. Benim önerim, önce termal macunu düzgün sür ve soğutucunun tabanını ince zımpara ile parlat (1200-2000 grit). Bu işe yarar. Bir de fanın devrini kontrol et, Volcano 7+'da fan devri düşmüş olabilir.

Anakartın sensörüne güvenme derim, çünkü KT400 çipsetli anakartlarda sıcaklık sensörleri çoğu zaman yanlış okur.

Kesinlikle katılıyorum, ben de aynı anakartı kullanıyorum (MSI KT4 Ultra) ve sensör 10 derece fazla gösteriyor. BIOS'ta 'CPU Warning Temperature' ayarını 70'e çekip test et, çok yüksekse kapanmıyorsa sorun yok demektir. Ayrıca Volcano 7+'nın fanı 80mm ve 4800 RPM civarıdır, ama zamanla rulmanları aşınır. Fanı yağlamayı dene (silikon yağ veya makine yağı). Eğer soğutucu değiştirmek istersen, şunu bil: Socket A için hala üretilen soğutucu yok, ama 'Thermaltake TR2 M3' gibi modellerde uyumluluk aparatı olabilir, ama emin değilim. Bence en mantıklısı, eski bir 'AMD Stock Soğutucu' bulmak (orijinal AMD boxed soğutucu) - onlar 80mm fanlıdır ve 2400+ için yeterlidir. İkinci el pazarlarında 50-100 TL'ye bulunur. Ayrıca kasa içi hava akışını da kontrol et, yan kapak kapalıyken sıcaklık farkına bak.
Selamlar, bence asıl sorun soğutucu değil, işlemcinin IHS'siz (Integrated Heat Spreader) olması. Athlon XP'lerde çekirdek açıkta olduğu için soğutucu tabanı ile çekirdek arasındaki temas çok önemli. Volcano 7+'nın tabanı bakır mı alüminyum mu? Eğer alüminyum ise, bakır tabanlı bir soğutucuya geçmek büyük fark yaratır. Benim önerim, 'Zalman CNPS6000' veya 'CNPS7000' bulman. Bunlar bakır tabanlı ve çok sessizdir. Ayrıca termal macunu sürerken ince bir tabaka halinde sür, fazla macun iletkenliği azaltır. Bir de işlemci voltajını kontrol et, anakart otomatik olarak voltajı yükseltiyor olabilir. BIOS'ta VCore'u 1.65V'a sabitle (stok değer). Eğer overclock yapıyorsan, yapma. Son olarak, soğutucuyu monte ederken dört köşesindeki vidaları eşit sık, çünkü çekirdek kırılgan ve çatlayabilir. Ama sıcaklık hala yüksekse, kasanın yan kapağını açık kullanmayı dene, hava akışı iyileşir.
Öncelikle herkese teşekkürler, sorunu çözdüm. Aslında synthspecter50'nin dediği gibi sensör yanlış ölçüyormuş. BIOS'ta sıcaklık uyarısını 70'e çektim ve yük altında sistem kapanmadı, sonra anakartın üzerindeki termistörü (sıcaklık sensörü) kontrol ettim, işlemci soketinin altındaki termistörün yuvasından çıkmış olduğunu gördüm. Yerine yerleştirdim ve sıcaklık 45 dereceye düştü. Yani soğutucu aslında sorunsuzmuş. Yine de bu süreçte termal macunu yeniledim ve fanı yağladım. Şu an boşta 38, yükte 52 derece. Çok teşekkürler, özellikle bytecoder60'a sensör uyarısı için sağ ol. Konu kilitlenebilir.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Raspberry Pi 4 için fan kontrolcü önerisi ve PWM sorunu Kategori: Soğutma Sistemleri
Eski bir VGA kartına (ATI Radeon 9250) sıvı soğutma takmak mantıklı mı? Kategori: Soğutma Sistemleri
Amiga 1200'deki eski 3.3V regülatörü çok ısınıyor, fan takmadan çözüm var mı? Kategori: Soğutma Sistemleri