Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir Amiga 1200 var, rev 1D4 anakart. Orijinal 3.3V regülatörü (78CR33) özellikle yaz aylarında dayanılmaz derecede ısınıyor, elimi dokunamıyorum neredeyse. Makineye CF karttan WHDLoad oyunlar yüklüyorum ve bir süre sonra sistem kendini resetliyor, sanırım ısıdan. Şimdiye kadar pasif bir soğutucu taktım ama yeterli olmadı. Fan takmak istemiyorum çünkü orijinal görünümü bozmak istemiyorum ve gürültü de sevmiyorum. Anakart üzerinde başka bir çözüm var mı? Mesela modern bir DC-DC dönüştürücü veya farklı bir regülatör ile değiştirebilir miyim? Bu konuda deneyimi olan var mı? Şimdiden teşekkürler.
Amiga 1200'deki eski 3.3V regülatörü çok ısınıyor, fan takmadan çözüm var mı?
Cevaplar (4)
06.08.2026 19:24
Kanka, aynı sorunu bende yaşadım, o 78CR33 gerçekten fırın gibi yanıyor. Orijinal görünümü bozmadan çözüm istiyorsan en temiz yol, modern bir DC-DC buck dönüştürücü modülü (örneğin Murata OKI-78SR veya daha ucuz bir MP1584 tabanlı modül) kullanmak. Bu modüller hem çok daha verimli, hem de neredeyse hiç ısınmıyor. Ancak dikkat etmen gereken birkaç nokta var: çıkış akımı en az 2A olmalı, çünkü Amiga 1200 genişletmelerle birlikte 1.5-2A çekebiliyor. Ayrıca giriş kondansatörlerini de güncellemeni öneririm, orijinal elektrolitikler yaşlanmış olabilir. Bağlantı için anakarttaki 78CR33'ün ayaklarını sök, yerine modülü kablolarla bağla, çıkışa da 100uF tantal kondansatör ekle. Bu şekilde fan takmadan hem ısıyı çözersin hem de sistem kararlı olur. Ben 2 yıldır böyle kullanıyorum, hiç sorun yaşamadım.
06.08.2026 19:57
rambender87 yazdı:
Şimdiye kadar pasif bir soğutucu taktım ama yeterli olmadı. Fan takmak istemiyorum çünkü orijinal görünümü bozmak istemiyorum ve gürültü de sevmiyorum.
Dostum, copperrebel19'un dediği gibi DC-DC dönüştürücü en mantıklısı. Ama bir de şu var: orijinal regülatörü tamamen sökmek istemiyorsan, üzerine paralel olarak bir adet 5A köprü diyot ve bir adet 4700uF 16V kondansatör ekleyerek de yükü dağıtabilirsin. Ancak bu geçici bir çözüm olur, asıl kalıcı çözüm buck dönüştürücü. Ben de MP1584 kullandım, 3.3V çıkışa ayarladım, üzerine küçük bir soğutucu yapıştırdım (opsiyonel) ve şu an 40 dereceyi geçmiyor. Ayrıca anakartın güç girişindeki C809 ve C810 kondansatörlerini de değiştirmeni öneririm, çünkü eski kondansatörler yüksek ESR yapıyor ve regülatörün daha çok zorlanmasına sebep oluyor. Bu arada, eğer elinde lehimleme deneyimi yoksa, hazır olarak satılan Amiga 1200 için ATX güç adaptörü de kullanabilirsin, ama o da orijinalliği bozar.
06.08.2026 20:42
Beyler, hepiniz doğru söylüyorsunuz ama bir şeyi atlıyorsunuz: Amiga 1200'ün orijinal regülatörü sadece 3.3V değil, aynı zamanda -12V ve 5V hatlarını da düzenliyor. Eğer sadece 3.3V'u DC-DC ile değiştirirseniz, diğer hatların da sağlam olduğundan emin olun. Ayrıca, bazı revizyonlarda (özellikle 1D4) regülatörün çıkışındaki tantal kondansatörler (C817 ve C818) patlamaya meyillidir, bunları da kontrol edin. Benim önerim, hem 3.3V hem 5V için ayrı ayrı DC-DC modülleri kullanmak, ama bu biraz daha karmaşık. Eğer sadece 3.3V'u çözmek istiyorsan, copperrebel19'un önerdiği Murata OKI-78SR birebir uyumlu, pin yapısı bile aynı (TO-220). Sadece lehimleyip takabilirsin, ekstra kablo gerekmez. Ben de bu modülü kullanıyorum, 1.5A çıkış veriyor ve Amiga 1200'ün standart yükü için yeterli. Fan takmadan da çözüm olur yani. Ama unutma, eğer CF karttan çok fazla oyun yüklüyorsan, güç kaynağının da yeterli olduğundan emin ol, orijinal 23W adaptör bazen yetmiyor, 4.5A'lik bir adaptör öneririm.
06.08.2026 22:12
Herkese çok teşekkürler, özellikle copperrebel19 ve cepmo'nun önerileri işe yaradı. Sonunda Murata OKI-78SR modülüne geçtim, pin uyumlu olduğu için direkt lehimledim, ayrıca C817 ve C818 kondansatörlerini de değiştirdim (orijinal tantal yerine 100uF 16V tantal kullandım). Şu an makine 1 saat boyunca WHDLoad oyun çalıştırsam bile regülatör sadece ılık oluyor, reset falan yok. Fan takmadan da çözüldü, görünüm aynen orijinal. Ayrıca güç kaynağını da 4.5A'lik bir adaptörle değiştirdim, onun da faydası oldu. Tekrar teşekkürler, bu konu gerçekten işime yaradı, başka sorunu olanlara da tavsiye ederim. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Raspberry Pi 4 için fan kontrolcü önerisi ve PWM sorunu
Kategori: Soğutma Sistemleri
Eski bir VGA kartına (ATI Radeon 9250) sıvı soğutma takmak mantıklı mı?
Eski Athlon XP 2400+ işlemcim 70 dereceye çıkıyor, soğutucu önerisi?