Selam dostlar, uzun zamandır forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir ATX güç kaynağı var (Codegen 300W, model numarası tam okunmuyor ama üzerinde "ATX-300PNR" gibi bir şey yazıyor). Bunu atmayayım, masaüstünde küçük bir laboratuvar güç kaynağı gibi kullanayım istiyorum. Özellikle 5V ve 3.3V hatlarına ihtiyacım var, çünkü eski bir hard disk ve birkaç röle besleyeceğim. Sorun şu: PSU'yu açıp PS-ON pinini toprakladığımda fan dönüyor ama çıkışlarda voltaj yok. Bir de 3.3V hattı hiç yok gibi, ölçüyorum 0.2V civarı. Acaba bu eski tip PSU'larda 3.3V için ayrı bir regülatör mü var? Yoksa ben mi bir şeyleri yanlış yapıyorum? Yardımcı olursanız sevinirim. Kanka, bu arada elimde sadece multimetre var, osiloskop yok. Şimdiden teşekkürler.
Eski ATX PSU'dan 5V/3.3V regülatörü olarak yararlanmak?
Cevaplar (4)
08.08.2026 01:50
Merhaba ttnet, öncelikle geçmiş olsun. Eski ATX PSU'larda 3.3V hattı genellikle anakart üzerindeki regülatörden gelmez, PSU içinde ayrı bir manyetik amplifikatör (mag amp) devresi veya ayrı bir sargıdan elde edilir. Codegen gibi düşük kaliteli PSU'larda 3.3V hattı genellikle 5V hattından türetilir ve yük olmadan ölçüm yaparsan düşük voltaj görebilirsin. Ama senin sorunun daha çok PSU'nun kendisini açamaman gibi görünüyor. PS-ON pinini toprakladığında fan dönüyorsa, PSU'nun birincil tarafı çalışıyor demektir. Çıkışlarda voltaj olmaması, genellikle yük olmamasından kaynaklanır. Eski ATX PSU'lar minimum yük olmadan regüle çıkış veremezler. 5V hattına en az 1-2 ohm'luk bir direnç (10W) veya bir 12V ampul bağlayarak dene. Ayrıca 3.3V hattı için de 5V hattına paralel bir yük bağlayabilirsin. Ama önce şunu kontrol et: yeşil kabloyu (PS-ON) toprağa bağladıktan sonra, mor kablo (5VSB) üzerinde 5V var mı? Eğer yoksa PSU'nun bekleme devresi arızalı olabilir. Bir de 20/24 pin konnektöründeki gri kablo (PWR_OK) üzerinde 5V olması lazım, o da yoksa PSU kendini kilitlemiş olabilir. Detaylı ölçüm yapıp sonuçları yazarsan daha iyi yardımcı olurum.
08.08.2026 02:05
ttnet yazdı:
Bir de 3.3V hattı hiç yok gibi, ölçüyorum 0.2V civarı. Acaba bu eski tip PSU'larda 3.3V için ayrı bir regülatör mü var?
Evet, ttnet. 1990'ların sonu ve 2000'lerin başındaki ATX PSU'larda 3.3V hattı genellikle ayrı bir manyetik amplifikatör devresi ile üretilir. Codegen gibi üreticiler bazen bu devreyi basitleştirmek için 5V hattından seri bir diyot ve bir LDO (düşük voltaj düşürmeli) regülatör kullanırlar, ama bu çok verimsizdir ve yüksek akımda ısınır. Senin ölçtüğün 0.2V değeri, muhtemelen 5V hattı hiç yüklenmediği için regülatörün çalışmadığını gösteriyor. Ayrıca, eski PSU'larda 3.3V hattı bazen sadece anakart 20-pin konnektöründen çekilir ve diğer çıkışlarda (Molex vb.) 3.3V bulunmaz. Bu yüzden ölçüm yaparken 20-pin konnektördeki turuncu kabloları (3.3V) direkt ölç. Bir de şunu unutma: 3.3V hattına yük bağlamazsan voltaj çok düşük kalır. Benim önerim, 3.3V hattına 10W'lık 1 ohm direnç bağlayıp ölçmen. Ama asıl kritik nokta şu: PSU'yu laboratuvar kaynağı olarak kullanacaksan, minimum yük şartını sağlamak için 5V hattına en az 2A, 12V hattına da en az 0.5A yük ver. Yoksa regülasyon bozulur ve çıkışlar dalgalanır. Bu arada, güç kaynağının arka tarafında voltaj seçici şalteri varsa (110V/220V), onun 220V konumunda olduğundan emin ol. Yanlış konumda iken bile fan dönebilir ama çıkışlar çalışmayabilir.
08.08.2026 02:23
Hocam ttnet, ben de aynı model bir Codegen PSU'dan geçtim, biliyorum ne çektiğini. O PSU'ların 3.3V hattı gerçekten ayrı bir sargıdan gelir ama çoğu zaman yük bindirmediğin sürece regüle olmaz. Benim çözümüm şuydu: 5V ve 12V hatlarına birer adet 12V 21W ampul bağladım (stop lambası gibi), sonra 3.3V hattı ölçüldüğünde 3.4V gösterdi. Yani minimum yük şartı. Ama dikkat et, 3.3V hattına asla 5V yükü bağlama, çünkü o hattın akım kapasitesi düşüktür ve PSU'nun şasisi üzerinden kısa devre olabilir. Ayrıca, eski PSU'ların çıkış kondansatörleri (genellikle 1000uF 10V) zamanla kurur, eğer ölçümlerde dalgalanma görürsen o kondansatörleri değiştirmeyi düşün. Benim PSU'da 5V hattındaki kondansatörler şişmişti, değiştirince düzeldi. Bir de şu var: ATX PSU'ları laboratuvar kaynağı olarak kullanırken, çıkışları yüksüz çalıştırmak bazı modellerde korumayı tetikler ve çıkışları keser. Bu yüzden en azından 5V hattına bir direnç bağlamayı ihmal etme. Eğer bu işi ciddi yapacaksan, bir adet 12V 50W halojen lamba al, 12V hattına bağla, hem yük olsun hem de ışık verir. Ama dikkat, halojen lamba çok ısınır, yanıcı maddelerden uzak tut. Sonuç olarak, senin PSU büyük ihtimalle sağlam, sadece yük istiyor. Bir de PS-ON pinini topraklarken 24-pin konnektördeki pinleri karıştırmamaya dikkat et, ben ilk denememde 5VSB ile PS-ON'u karıştırmıştım, PSU bir anlığına kıvılcım çıkardı ama şans eseri yanmadı. Kolay gelsin.
08.08.2026 02:38
Sorun çözüldü arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. siliconmechanic90 ve doscollector47'nin dediği gibi, PSU'ya 5V hattına 10W 1 ohm direnç, 12V hattına da bir araba ampulü bağladım. Açtığımda 5V hattı 5.08V, 3.3V hattı 3.31V gösterdi. Meğerse hiçbir arıza yokmuş, sadece yük şartı varmış. atariguru37'nin dediği gibi voltaj seçici şalteri de 220V'deydi, o da tamamdı. Şimdi eski hard diskimi ve röleleri sorunsuz besliyorum. Bu arada kondansatörleri de kontrol ettim, şişme yoktu. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500 PSU'su 5V hattında 4.9V ölçüyorum, sorun mu?
Kategori: Güç Kaynakları
ATX PSU'dan 12V ile LED şerit beslerken voltaj düşmesi ve ısınma sorunu
Eski ATX PSU'dan 12V 10A Ayarlı Güç Kaynağı Yapımı - Kısa Devre Koruması