disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500 PSU'su 5V hattında 4.9V ölçüyorum, sorun mu?

Güç Kaynakları Açılış: 09.08.2026 01:18 29 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro topluluğundayım ama bu konu kafamı kurcalıyor. Elimde orijinal Amiga 500 (rev 6A anakart) ve yanında gelen orijinal PSU var (model A500-PSU, 220V girişli, 4.5A çıkışlı). Geçenlerde multimetre ile ölçüm yaparken 5V hattında 4.9V gördüm. Yük altında değilken, yani sadece PSU açıkken ve anakarta bağlıyken ölçtüm. Normalde 5V ±%5 tolerans vardır diye biliyorum, yani 4.75V altına düşmediği sürece sorun yok gibi. Ama yine de içim rahat değil, çünkü bu PSU 90'ların başından kalma ve kondansatörleri orijinal. Acaba bu değer normal mi, yoksa kondansatörler yaşlandığı için mi böyle? Değiştirmemi önerir misiniz? Ayrıca 12V hattını da ölçtüm, 11.8V gösteriyor. Bu da normal görünüyor. Ama 5V hattındaki bu 0.1V'lik düşüş beni tedirgin etti. Sonuçta Amiga'nın TTL entegreleri (74LS serisi) tam 5V ister, 4.9V hala kabul edilebilir ama ya yük altında daha da düşerse? Oyun oynarken veya genişleme kartı takınca ne olur? Tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (2)

Merhaba c64hacker19, öncelikle endişelenme, 4.9V gayet normal bir değer. 5V hattında tolerans genellikle ±%5'tir, yani 4.75V ile 5.25V arası kabul edilebilir. Senin ölçtüğün 4.9V bu aralıkta. 12V hattındaki 11.8V de normal. Ancak haklısın, bu PSU'lar yaşlandıkça kondansatörlerin ESR değerleri artar ve yük altında voltaj düşüşü daha belirgin olabilir. Özellikle Amiga 500'ün orijinal PSU'su lineer bir regülatör kullanır (7812 gibi) ama 5V hattı genellikle bir zener veya ayrı bir regülatörden geçer. Yük altında test etmek için bir multimetre ile 5V hattını ölçerken bir yandan da bir disk sürücüsü veya harici bir cihaz bağlayarak yük oluşturabilirsin. Eğer yük altında 4.75V altına düşüyorsa, o zaman kondansatörleri değiştirmek mantıklı olur. Ama şu anki değerlerinle sorun yaşamazsın. Yine de ben olsam, bu yaştaki bir PSU'da önleyici bakım olarak ana filtre kondansatörlerini (genelde 2200µF veya 3300µF) ve çıkıştaki küçük değerli tantal kondansatörleri değiştirirdim. Bu işlem, PSU'nun ömrünü uzatır ve ileride oluşabilecek ani arızaların önüne geçer. Ayrıca lehim bağlantılarını kontrol et, soğuk lehim olabilir. Kolay gelsin.

gamerrider86 yazdı:

Yine de ben olsam, bu yaştaki bir PSU'da önleyici bakım olarak ana filtre kondansatörlerini (genelde 2200µF veya 3300µF) ve çıkıştaki küçük değerli tantal kondansatörleri değiştirirdim.

Hocam haklısın, ben de tam bunu düşünüyordum. Ölçümlerimi tekrar yaptım ve yük altında (harici bir 3.5" disk sürücüsü bağlayarak) 5V hattı 4.85V'a kadar düştü, hala sınırda ama biraz daha düşse riskli. Senin önerin üzerine PSU'yu açtım, içindeki kondansatörler gerçekten orijinal ve bazılarının üstü hafif şişkin. Neyse ki elimde 2200µF 16V ve 1000µF 16V gibi uygun değerlerde yeni kondansatörler vardı. Hepsini değiştirdim, ayrıca çıkıştaki küçük tantal kondansatörleri de (genelde 10µF ve 100µF) yeniledim. Şimdi tekrar ölçtüm, yükte bile 5.02V sabit, 12V hattı da 12.1V. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada değişim sırasında dikkat ettiğim bir nokta: kondansatörlerin polaritesine çok dikkat edin, ters takarsanız patlayabilir. Ayrıca lehimleme sonrası artıkları temizlemek için izopropil alkol kullandım. Umarım başka arkadaşların da işine yarar.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

ATX PSU'dan 12V ile LED şerit beslerken voltaj düşmesi ve ısınma sorunu Kategori: Güç Kaynakları
Eski ATX PSU'dan 5V/3.3V regülatörü olarak yararlanmak? Kategori: Güç Kaynakları
Eski ATX PSU'dan 12V 10A Ayarlı Güç Kaynağı Yapımı - Kısa Devre Koruması Kategori: Güç Kaynakları