disket.net Beta
Konu Listesine Dön

ESET NOD32 4.2 Windows 7'de sürekli 'Kernel memory' hatası veriyor, çözümü olan var mı?

Virüs ve Güvenlik Açılış: 02.08.2026 19:02 2 Görüntülenme
Selamlar millet, yıllardır bu forumu okuyorum ama ilk kez bir sorun için yazıyorum. Kendi topladığım eski bir sistem var: Core 2 Duo E8400, 4 GB DDR2 RAM ve Windows 7 Professional SP1. Üzerinde günlük kullanım için ESET NOD32 4.2.76.0 sürümünü kullanıyordum, ta ki geçen hafta bir güncelleme sonrası her şey karman çorman olana kadar. Şimdi bilgisayar açılırken veya rastgele zamanlarda ekranda mavi ekran değil ama ESET'in kendi penceresinde 'Kernel memory access violation' hatası çıkıyor ve antivirüs devre dışı kalıyor. Sistemimde başka bir güvenlik yazılımı yok, sadece Windows Firewall açık. Sorunu çözmek için ESET'i tamamen kaldırıp tekrar kurdum, hatta registry temizleyiciler bile denedim ama nafile. Acaba bu sorun ESET'in eski sürümlerinin Windows 7'nin son güncellemeleriyle uyumsuzluğundan mı kaynaklanıyor? Yoksa başka bir şey mi gözden kaçırıyorum? Bu hatayı alan başka var mı, çözümünü bilen bir dost varsa çok makbule geçer. Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (3)

Merhaba, aynı sorunu bende de yaşadım. ESET NOD32 4.2, Windows 7'nin son güncellemeleriyle (özellikle KB4474419 ve KB4490628) uyumsuzluk gösteriyor. Bu güncellemeler SHA-2 imza algoritmasını zorunlu kılıyor ve ESET 4.2'nin sürücüleri bu algoritmayı desteklemiyor. Çözüm olarak ESET'in resmi kaldırma aracını (ESET Uninstaller) kullanarak tamamen temizlemenizi ve ardından ESET Endpoint Security 6.5 veya daha yeni bir sürüme geçmenizi öneririm. Eğer illa 4.2'de kalmak istiyorsanız, Windows Update'teki bu iki güncellemeyi kaldırmayı deneyebilirsiniz, ancak güvenlik açısından önermem. Ayrıca, 'Kernel memory' hatası bazen ESET'in gerçek zamanlı koruma modülüyle çakışan başka bir sürücüden de kaynaklanabilir; bu yüzden Driver Verifier ile sürücülerinizi kontrol etmenizde fayda var.

Sorunu çözmek için ESET'i tamamen kaldırıp tekrar kurdum, hatta registry temizleyiciler bile denedim ama nafile.

Kanka, bence asıl sorun ESET'in eski sürümünün Windows 7'nin son güncellemeleriyle uyumsuzluğu. Ben de geçenlerde bir müşterinin makinesinde aynı hatayı aldım; ESET 4.2 yerine ESET Smart Security 7.0 yükledim ve sorun düzeldi. Ayrıca, registry temizleyicilerle uğraşmak yerine ESET'in kendi kaldırma aracını kullanmanı öneririm, çünkü bazı sürücü dosyaları normal kaldırma sonrası sistemde kalıyor ve yine çakışmaya neden oluyor. Eğer eski sürümde ısrar ediyorsan, Windows 7'ye SP1 sonrası gelen SHA-2 güncellemelerini kaldırmayı dene ama bu geçici bir çözüm olur. Son olarak, sistemde başka bir güvenlik yazılımı olmadığından emin ol; bazen kaldırılmış bir antivirüsün kalıntıları da bu tip hatalara yol açabiliyor.
Dostlar, hepinize teşekkür ederim. vectorknight71 ve pixelwizard22'nin önerdiği gibi ESET Endpoint Security 6.5'e geçtim. Önce ESET Uninstaller ile eski sürümü tamamen temizledim, sonra yeni sürümü kurdum. Şu ana kadar 2 gündür hiçbir hata almadım, sistem stabil çalışıyor. Anlaşılan sorun gerçekten de ESET 4.2'nin Windows 7'nin son güncellemeleriyle uyumsuzluğuymuş. Registry temizleyicilerle uğraşmak yerine doğrudan sürüm yükseltmek en temizi oldu. Tekrar teşekkürler, konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Bilgisayarımda virüs var mı? Görev yöneticisinde garip işlemler görüyorum Kategori: Virüs ve Güvenlik
MS-DOS 6.22'de eski bir 'boot sektörü virüsü' mü var? Format attım ama geri geldi! Kategori: Virüs ve Güvenlik
MS-DOS 6.22'de 'Form' virüsü temizliği sonrası sistem açılmıyor - Fdisk /MBR yaptım, hâlâ siyah ekran! Kategori: Virüs ve Güvenlik