Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazmıyordum ama kafayı yemek üzereyim, mecbur danışacağım. Elimde eski bir Dell OptiPlex 755 var, içinde de NVIDIA GeForce 8600 GT (G84 çekirdeği, 256MB) takılı. Bu makineyi retro amaçlı değil, günlük hafif işler için Debian 12 (Bookworm) kurup kullanmaya çalışıyorum. Kurulumdan sonra her şey güzel gidiyordu, ta ki X11'i başlatana kadar. GDM ekranı geliyor, kullanıcı adımı ve şifremi giriyorum, masaüstü (GNOME) yüklenmeye başlıyor, birkaç saniye sonra ekran tamamen kararıyor ve sistem donuyor. Klavye ve fare tepki vermiyor, sadece güç düğmesinden kapatabiliyorum. SysRq tuş kombinasyonları da işe yaramıyor, tam bir kilitlenme.
Şimdiye kadar denediklerim: Önce varsayılan olarak gelen nouveau sürücüsüyle denedim, sorun aynen dediğim gibi. Sonra NVIDIA'nın resmi sürücüsünü (nvidia-driver 525.xx, Debian deposundan) kurmayı denedim, bu sefer de açılışta ekran kararıyor ve hiçbir şey göremiyorum. Xorg log dosyasına baktım, 'NVIDIA: failed to load the NVIDIA kernel module' gibi bir şeyler yazıyordu. Ayrıca 'dmesg' çıktısında 'NVRM: failed to initialize' hatası vardı. Kernel modülü yüklenmemiş gibi görünüyor. Bu kartın yeni sürücülerle desteği kesildi mi yoksa ben mi bir yerde hata yapıyorum? Sistemde 4GB RAM var, işlemci Core 2 Duo E6550. Yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler.
Şimdiye kadar denediklerim: Önce varsayılan olarak gelen nouveau sürücüsüyle denedim, sorun aynen dediğim gibi. Sonra NVIDIA'nın resmi sürücüsünü (nvidia-driver 525.xx, Debian deposundan) kurmayı denedim, bu sefer de açılışta ekran kararıyor ve hiçbir şey göremiyorum. Xorg log dosyasına baktım, 'NVIDIA: failed to load the NVIDIA kernel module' gibi bir şeyler yazıyordu. Ayrıca 'dmesg' çıktısında 'NVRM: failed to initialize' hatası vardı. Kernel modülü yüklenmemiş gibi görünüyor. Bu kartın yeni sürücülerle desteği kesildi mi yoksa ben mi bir yerde hata yapıyorum? Sistemde 4GB RAM var, işlemci Core 2 Duo E6550. Yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler.