disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Debian 12'de Eski NVIDIA GPU (GeForce 8600 GT) ile X11'de Donma ve Ekran Kararması Sorunu

Linux Açılış: 09.08.2026 07:17 23 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazmıyordum ama kafayı yemek üzereyim, mecbur danışacağım. Elimde eski bir Dell OptiPlex 755 var, içinde de NVIDIA GeForce 8600 GT (G84 çekirdeği, 256MB) takılı. Bu makineyi retro amaçlı değil, günlük hafif işler için Debian 12 (Bookworm) kurup kullanmaya çalışıyorum. Kurulumdan sonra her şey güzel gidiyordu, ta ki X11'i başlatana kadar. GDM ekranı geliyor, kullanıcı adımı ve şifremi giriyorum, masaüstü (GNOME) yüklenmeye başlıyor, birkaç saniye sonra ekran tamamen kararıyor ve sistem donuyor. Klavye ve fare tepki vermiyor, sadece güç düğmesinden kapatabiliyorum. SysRq tuş kombinasyonları da işe yaramıyor, tam bir kilitlenme.

Şimdiye kadar denediklerim: Önce varsayılan olarak gelen nouveau sürücüsüyle denedim, sorun aynen dediğim gibi. Sonra NVIDIA'nın resmi sürücüsünü (nvidia-driver 525.xx, Debian deposundan) kurmayı denedim, bu sefer de açılışta ekran kararıyor ve hiçbir şey göremiyorum. Xorg log dosyasına baktım, 'NVIDIA: failed to load the NVIDIA kernel module' gibi bir şeyler yazıyordu. Ayrıca 'dmesg' çıktısında 'NVRM: failed to initialize' hatası vardı. Kernel modülü yüklenmemiş gibi görünüyor. Bu kartın yeni sürücülerle desteği kesildi mi yoksa ben mi bir yerde hata yapıyorum? Sistemde 4GB RAM var, işlemci Core 2 Duo E6550. Yardımcı olabilecek var mı? Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba, aynı kartı ben de bir ara kullanmıştım, o yüzden durumu iyi biliyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim: GeForce 8600 GT, NVIDIA'nın eski sürücü serisi olan 340.x serisini gerektiriyor. Debian 12'deki nvidia-driver paketi (525.xx) bu kartı desteklemiyor çünkü NVIDIA, Kepler öncesi mimariler için desteği 470.xx sürümünden sonra kesti. Yani 525.xx'i kurman zaten yanlış, o yüzden modül yüklenmiyor.

Çözüm olarak iki seçenek var:

1. **nouveau ile kalmak**: Eğer sorun nouveau'da da oluyorsa, bu büyük ihtimalle kernel veya Xorg'un yeni sürümlerindeki bir regresyondan kaynaklanıyor. Bu durumda eski bir kernel (örneğin 5.10 LTS) kurmayı deneyebilirsin. Ama önce nouveau'da tam olarak ne olduğunu anlamak için `/var/log/Xorg.0.log` dosyasını paylaşabilir misin? Özellikle 'EE' (error) satırlarını görmem lazım.

2. **340.xx sürücüsünü kurmak**: Debian'da bu sürücüyü doğrudan depodan bulamazsın, ama NVIDIA'nın sitesinden indirip manuel kurulum yapabilirsin. Ancak bu sürücü modern kernel 6.1 ile uyumsuz olabilir, çünkü eski modüller güncel kernel API'sine göre derlenmemiş. En temizi şu an için nouveau'da ısrar etmek, ama önce logları görelim.

Çözüm olarak iki seçenek var: 1. **nouveau ile kalmak**: Eğer sorun nouveau'da da oluyorsa, bu büyük ihtimalle kernel veya Xorg'un yeni sürümlerindeki bir regresyondan kaynaklanıyor. Bu durumda eski bir kernel (örneğin 5.10 LTS) kurmayı deneyebilirsin. Ama önce nouveau'da tam olarak ne olduğunu anlamak için `/var/log/Xorg.0.log` dosyasını paylaşabilir misin? Özellikle 'EE' (error) satırlarını görmem lazım.

Hocam aynen katılıyorum, 8600 GT için 525.xx sürücüsü tamamen yanlış. Ben de bir ekleme yapayım: Bu kartın nouveau ile sorun yaşamasının en yaygın sebebi, GPU'nun yeni kernel'lerde güç yönetimi (power management) ile ilgili bir uyumsuzluk yaşaması. Özellikle `nouveau` modülünde `NVreg_EnableGpuFirmware` gibi bir parametre yok, ama `nouveau.config=NvForcePost=1` gibi bir kernel parametresi işe yarayabilir. Bunu GRUB'da `/etc/default/grub` dosyasındaki `GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT` satırına ekleyip `sudo update-grub` yaparak dene.

Ayrıca, eğer donma GNOME'un compositor'ünden kaynaklanıyorsa, GNOME yerine hafif bir masaüstü ortamı (XFCE veya LXDE) kurmayı dene. GNOME'un yeni sürümleri eski GPU'larda aşırı yük bindiriyor. Bir de `xorg.conf` dosyasında `Option "AccelMethod" "none"` yaparak donanım hızlandırmayı kapatmayı deneyebilirsin, ama bu çok kötü bir performans verir. Logları paylaşırsan daha net konuşuruz.

Hocam aynen katılıyorum, 8600 GT için 525.xx sürücüsü tamamen yanlış. Ben de bir ekleme yapayım: Bu kartın nouveau ile sorun yaşamasının en yaygın sebebi, GPU'nun yeni kernel'lerde güç yönetimi (power management) ile ilgili bir uyumsuzluk yaşaması. Özellikle `nouveau` modülünde `NVreg_EnableGpuFirmware` gibi bir parametre yok, ama `nouveau.config=NvForcePost=1` gibi bir kernel parametresi işe yarayabilir. Bunu GRUB'da `/etc/default/grub` dosyasındaki `GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT` satırına ekleyip `sudo update-grub` yaparak dene.

Evet, kesinlikle doğru. Ayrıca bir de şu var: Bu kartlarda nouveau ile ilgili bilinen bir sorun, `drm_kms_helper` modülünün `poll` işlemleri sırasında takılması. Bunun için kernel parametresi olarak `drm_kms_helper.poll=0` eklemeyi de dene. Benzer bir sorunu ben de bir GeForce 8800 GT ile yaşamıştım, bu parametre işe yaramıştı.

Eğer bu işe yaramazsa, bir de `nomodeset` parametresini dene. Bu, çekirdeğin ekran modunu değiştirmesini engeller ve X11'i framebuffer üzerinde çalıştırır. Ama bu durumda çözünürlük düşük kalır ve hızlandırma olmaz. Yine de donma sorununu çözdüğünü görmek için iyi bir test olur.

Son çare olarak, bu kartı emekliye ayırıp entegre grafik kullanmanı öneririm. 755'te Intel GMA 3100 var, o da hafif işler için yeterli. Ama tabii ki senin kartınla bir çözüm bulmak daha keyifli olur.
Öncelikle herkese çok teşekkür ederim, özellikle arcadechaser72 ve glitchwarrior67'in önerdiği kernel parametrelerini denedim. `nouveau.config=NvForcePost=1` ve `drm_kms_helper.poll=0` parametrelerini GRUB'a ekledim, ayrıca GNOME yerine XFCE'yi kurup onunla giriş yaptım. Şu an sistem tamamen stabil çalışıyor, donma falan yok! Ekran çözünürlüğü de 1920x1080'e kadar çıkıyor, hızlandırma olmasa da günlük kullanım için yeterli. Anlaşılan sorun, yeni GNOME'un compositor'ünün bu eski GPU ile başa çıkamamasıymış. XFCE ile birlikte `nouveau` sürücüsü sorunsuz çalışıyor. Tekrar teşekkürler, konu çözülmüştür. Bu arada doscollector47'nin dediği gibi entegre grafiğe geçmeyi düşünmüyorum, bu kartla hala retro oyunlar oynayabiliyorum, ne de olsa eski ama seviyoruz kendisini :)

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Debian 12'de Broadcom BCM4313 WiFi kartı görünmüyor, ndiswrapper mı kullanmalıyım? Kategori: Linux
Debian 11'de USB'den boot edince siyah ekran kalıyor, GRUB menüsü gelmiyor Kategori: Linux
Eski dizüstüme Linux kurmak istiyorum: Pentium M, 1GB RAM, hangi dağıtım önerirsiniz? Kategori: Linux