disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Debian 12'de Broadcom BCM4313 WiFi kartı görünmüyor, ndiswrapper mı kullanmalıyım?

Linux Açılış: 10.08.2026 01:03 42 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir Dell Inspiron 1545 var, üzerinde Broadcom BCM4313 (rev 01) WiFi kartı mevcut. Debian 12 (Bookworm) kurulumu yaptım, her şey güzel çalışıyor ama kablosuz ağ kartım hiç görünmüyor. lspci çıktısında 'Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)' satırı var, ancak ip a komutunda wlan0 veya benzeri bir arayüz yok. rfkill listesinde de hiçbir şey görünmüyor. Aygıt sürücüsü yüklenmemiş gibi duruyor.

Daha önce Windows'ta bu kartı kullanırken bir sürü sorun yaşamıştım, ama Linux'ta bu kadar zor olacağını düşünmemiştim. Araştırdığımda bcmwl-kernel-source paketini kurmam gerektiğini gördüm, ama 'modprobe wl' dediğimde 'FATAL: Module wl not found in directory /lib/modules/6.1.0-18-amd64' hatası alıyorum. Ayrıca firmware-b43-installer paketini de denedim, ama o da çözmedi. Acaba ndiswrapper ile Windows sürücüsünü mü kullanmalıyım? Yoksa başka bir çözüm var mı? Kernel 6.1 ile uyumlu bir sürücü bulmak mümkün mü? Yardımlarınızı bekliyorum, kanka.

Cevaplar (3)

Merhaba, aynı kartı eski bir HP Pavilion'da kullandım, o yüzden iyi bilirim. BCM4313 zaten Linux'ta epey dertli bir karttır, ama çözümü var. Öncelikle ndiswrapper'a hiç bulaşma, o son çare. Doğru çözüm b43 veya wl sürücüsü, ama wl için bcmwl-kernel-source'u kurduktan sonra modülü yüklerken sorun yaşıyorsan, muhtemelen kernel headers uyumsuzluğu var. Şunu dene:

sudo apt update
sudo apt install linux-headers-$(uname -r) build-essential dkms
sudo apt install --reinstall bcmwl-kernel-source
sudo modprobe wl

Eğer yine hata alırsan, dmesg çıktısına bak. Bazen secure boot engel oluyor, ama eski makinede o yoktur. Bir de şu komutu çalıştır:

dkms status

Eğer bcmwl yüklü görünüyorsa ama modül bulunamıyorsa, /lib/modules/$(uname -r)/updates/dkms/ klasöründe wl.ko dosyasını kontrol et. Eğer yoksa, dkms ile manuel derleme gerekebilir:

sudo dkms remove bcmwl/6.30.223.271 --all
sudo dkms add -m bcmwl -v 6.30.223.271
sudo dkms build -m bcmwl -v 6.30.223.271
sudo dkms install -m bcmwl -v 6.30.223.271

Bu işe yaramazsa, b43 sürücüsüne geri dön. Ama b43 için firmware-b43-installer ve firmware-b43legacy-installer paketlerini kurduktan sonra, bcm43xx modülünü yüklemeyi dene. BCM4313 aslında b43 ile destekleniyor, ama firmware dosyası gerekli. Şu an hangi sürücüyü deniyorsun?

Araştırdığımda bcmwl-kernel-source paketini kurmam gerektiğini gördüm, ama 'modprobe wl' dediğimde 'FATAL: Module wl not found in directory /lib/modules/6.1.0-18-amd64' hatası alıyorum.

Aynı hatayı bende yaşadım, sorun genellikle kernel headers ile paketin derlenememesi. Ama benim çözümüm farklıydı: bcmwl-kernel-source yerine firmware-b43-installer kullanıp, b43 modülünü aktifleştirmekti. Ancak dikkat et, BCM4313 rev 01 için b43 değil, b43legacy gerekebilir. Şöyle yap:

sudo apt install firmware-b43legacy-installer
sudo modprobe b43legacy

Eğer modül yüklenirse, rfkill list ve ip link komutlarıyla kontrol et. Eğer hala görünmüyorsa, dmesg çıktısında 'bcma' ile ilgili satırlara bak. Bazen kartın güç yönetimi sorunu oluyor, şu komutla kapatmayı dene:

sudo ethtool -i eth0 (ya da hangi arayüz görünüyorsa)

Ama önce şunu dene: bcmwl-kernel-source'u tamamen kaldır, çünkü b43 ile çakışabiliyor. Sonra firmware-b43-installer'ı kur ve modprobe b43 çalıştır. Eğer olmazsa, lspci -v çıktısında 'Kernel driver in use' satırına bak, hangi sürücü bağlanmış göreceksin. Bir de şu not: Debian 12'nin varsayılan kernel'i 6.1, b43 sürücüsü bu kernelde mevcut ama firmware dosyası eksik olabilir. O yüzden firmware-b43-installer şart. Deneyip sonucu yaz, yardımcı olalım.
Çözüldü beyler, teşekkürler! İkinizin de önerisini denedim, ama asıl çözüm bcmwl-kernel-source'u tamamen kaldırıp, firmware-b43legacy-installer kurmak oldu. synthlord52'nin dediği gibi b43legacy modülünü yükledim ve kart anında göründü. Şu an wlan0 arayüzü aktif, bağlantı kuruldu. Ayrıca ndiswrapper'a hiç gerek kalmadı, zaten o eski teknoloji. Bu kartla uğraşanlara tavsiyem: önce bcmwl denemeyin, direkt b43legacy'ye geçin. Destekleriniz için sağ olun, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Debian 12'de Eski NVIDIA GPU (GeForce 8600 GT) ile X11'de Donma ve Ekran Kararması Sorunu Kategori: Linux
Debian 11'de USB'den boot edince siyah ekran kalıyor, GRUB menüsü gelmiyor Kategori: Linux
Eski dizüstüme Linux kurmak istiyorum: Pentium M, 1GB RAM, hangi dağıtım önerirsiniz? Kategori: Linux