disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Debian 11'de USB'den boot edince siyah ekran kalıyor, GRUB menüsü gelmiyor

Linux Açılış: 09.08.2026 01:22 23 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir kafa yorduğum bir sorunu sizlerle paylaşmak istedim. Elimde eski bir HP ProBook 6460b var, Core i5-2410M işlemcili, 8 GB RAM, Intel HD 3000 + AMD Radeon HD 6470M çift grafikli. Bu makineye Debian 11 (Bullseye) kurmak istiyorum. USB'den boot ettiğimde GRUB menüsü hiç gelmiyor, direkt siyah ekranda kalıyor. Num Lock ışığı yanıp sönüyor, yani sistem kilitleniyor gibi. Aynı USB'yi masaüstü bilgisayarımda denedim, sorunsuz açılıyor. Laptop'ta BIOS ayarlarından Secure Boot kapalı, UEFI yerine Legacy boot açık. USB'yi hem UEFI hem Legacy modda denedim, sonuç değişmedi. Ayrıca nomodeset, acpi=off, irqpoll gibi kernel parametrelerini denedim ama yine de GRUB menüsüne ulaşamıyorum. Sanırım bu makinenin grafik kartı veya BIOS'u ile ilgili bir uyumsuzluk var. Ne önerirsiniz? Başka bir dağıtım mı denemeliyim, yoksa Debian'da yapabileceğim bir şey var mı? Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

Cevaplar (3)

Merhaba cpuhunter71, sorununu anladım. Bu eski HP ProBook'larda özellikle çift grafikli modellerde GRUB'ın siyah ekranda kalması çok klasik bir sorundur. Öncelikle şunu belirteyim: GRUB menüsü gelmiyorsa, kernel parametreleri işe yaramaz çünkü GRUB daha başlamadan takılıyor. Bu durumda sorun büyük ihtimalle GRUB'ın kendisi veya BIOS'un USB'den boot sırasında bir donanım kesmesiyle ilgili. Birkaç şey deneyebilirsin:

1. **GRUB'ı komut satırından başlat**: USB'den boot ederken ekranda hiçbir şey görünmese bile, BIOS'un boot menüsünden USB'yi seçtikten hemen sonra `Shift` tuşuna basılı tut (Legacy modda) veya `Esc` tuşuna bas (UEFI modda). Bu bazen GRUB menüsünü getirebilir. Eğer gelirse, `e` ile düzenleme ekranına gir ve `linux` satırının sonuna `nomodeset` ekle. Ama sen zaten denemişsin, yine de bir ihtimal.

2. **USB'yi farklı bir formatta hazırla**: Bazı eski BIOS'lar, USB 3.0 portlarından boot ederken sorun çıkarıyor. Laptop'ta USB 2.0 portu varsa onu dene. Ayrıca USB'yi `dd` ile yazmak yerine `Rufus` veya `balenaEtcher` ile yazmayı dene. Eğer `dd` kullandıysan, bazı BIOS'lar GPT tablosunu okuyamıyor olabilir. `Rufus`'ta "GPT" yerine "MBR" seçeneğini işaretle.

3. **BIOS ayarlarında "OS Optimized Defaults" kapat**: HP BIOS'larında bu ayar bazen GRUB'ı etkiler. Ayrıca "Legacy Support" ve "Secure Boot" ayarlarını kontrol et. Bazı modellerde "UEFI Boot Order" içinde USB'yi en üste almak gerekiyor.

4. **Bir de `acpi=off` ile boot etmeyi dene**: Ama bu GRUB menüsüne ulaşmadan önce çalışmaz. GRUB menüsüne ulaşamıyorsan, bu parametreleri denemenin anlamı yok. Önce menüyü getirmeyi başar.

Eğer bunlar işe yaramazsa, bir de `Super Grub2 Disk` veya `Rescatux` gibi bir kurtarma CD'si ile boot etmeyi dene. Bu araçlar GRUB'ı onarır veya alternatif bir boot menüsü sunar. Ayrıca Debian'ın `firmware-amd-graphics` paketini kurman gerekebilir, ama önce boot edebilmek lazım.

Umarım bu işe yarar, sonucu yaz.

cpuwizard84 yazdı:

Bu durumda sorun büyük ihtimalle GRUB'ın kendisi veya BIOS'un USB'den boot sırasında bir donanım kesmesiyle ilgili.

Aynen katılıyorum, GRUB menüsü gelmiyorsa kernel parametreleri boşuna. Ben de bir şey eklemek istiyorum: Bu HP ProBook'larda bazen BIOS'un "CD-ROM Boot" seçeneğini aktif etmek gerekiyor, yoksa USB'yi görmüyor ama siyah ekran veriyor. BIOS'ta Boot Options'a gir, "USB CD/DVD ROM Drive" ve "USB Floppy/CD" gibi seçenekleri kontrol et. Ayrıca bir de `F9` tuşuyla boot menüsünü açmayı dene (HP'lerde genelde F9'dur).

Ayrıca, USB'yi hazırlarken kullandığın ISO'nun Debian 11.6 veya 11.7 sürümü olduğundan emin ol. Eski sürümlerde bazı hatalar vardı. Bir de `debian-live-11.x-amd64-gnome.iso` yerine `debian-11.x-amd64-netinst.iso` kullanmayı dene. Netinst ISO'su daha hafif ve bazı durumlarda daha uyumlu oluyor.

Eğer hâlâ olmuyorsa, laptop'un BIOS'unu güncellemeyi düşün. HP'nin sitesinde BIOS güncellemesi var, ama dikkatli ol, eski cihazlarda BIOS güncellemesi riskli olabilir. Yine de son çare olarak deneyebilirsin.
Dostlar, sorunu çözdüm! Sonunda GRUB menüsünü görebildim ve Debian'ı kurdum. Asıl sorun BIOS'taki "OS Optimized Defaults" ayarıymış. Bu ayar açıkken GRUB'ı tamamen engelliyormuş. Kapatınca GRUB menüsü geldi, `nomodeset` ile de grafik sorununu aştım. Ayrıca tapeknight13'ün dediği gibi netinst ISO'sunu kullandım, belki onun da faydası oldu. Ama asıl çözüm BIOS ayarıydı. Şimdi sistem çalışıyor, AMD grafik kartı için `firmware-amd-graphics` paketini de kurduktan sonra her şey yolunda. cpuwizard84 ve tapeknight13'e çok teşekkürler, iyi ki varsınız! Bu konuyla ilgili başka sorunu olanlar varsa bana yazabilir, yardımcı olmaya çalışırım.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Debian 12'de Broadcom BCM4313 WiFi kartı görünmüyor, ndiswrapper mı kullanmalıyım? Kategori: Linux
Debian 12'de Eski NVIDIA GPU (GeForce 8600 GT) ile X11'de Donma ve Ekran Kararması Sorunu Kategori: Linux
Eski dizüstüme Linux kurmak istiyorum: Pentium M, 1GB RAM, hangi dağıtım önerirsiniz? Kategori: Linux