Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Elimde annemden kalma bir Amiga 500 var, hâlâ çalışıyor ama geçen hafta Robocop 2 oyununu taktım (orijinal disk değil, kopya). Oyun açılıyor, görüntü harika ama ses tarafında ciddi bir sorun var: özellikle müzik çalarken sürekli bir 'crackle' / çıtırtı sesi geliyor. Sanki hoparlör patlayacakmış gibi. Bazen ses tamamen kesiliyor, sonra geri geliyor. Oyunun kendisi donmuyor, sadece ses sorunu var. Başka oyunlarda (örneğin Lemmings) böyle bir sorun yaşamıyorum. Acaba Paula çip mi bozuldu, yoksa kopya disketten mi kaynaklanıyor? Bir de kasanın içini açtım, kondansatörlerde şişme var gibi geldi ama emin değilim. Bu arada makine revizyon 6A, 1 MB chip RAM var. Yardımcı olursanız sevinirim, yoldaşlar.
Amiga 500'deki Robocop 2 oyunu sürekli crackle sesi çıkarıyor, Paula mı bozuldu?
Cevaplar (5)
04.08.2026 13:28
Merhaba floppyknight74, öncelikle geçmiş olsun. Bu belirtiler bana Paula'nın bozulmasından çok, güç kaynağı veya kondansatör kaynaklı bir sorun gibi geliyor. Özellikle Robocop 2, sesi yoğun kullanan bir oyun olduğu için PSU'daki dalgalanmalar veya anakarttaki bozuk kapasitörler, ses çıkışında crackle olarak kendini gösterebilir. Lemmings'te sorun olmaması, yük altında farklı davranan bir devreyi işaret ediyor. Öncelikle şunu deneyin: farklı bir güç kaynağıyla test edin (orijinal Amiga 500 PSU'su kullanıyorsanız, 5V ve 12V hatlarını multimetreyle ölçün, tolerans dışına çıkıyorsa değiştirin). Ayrıca anakarttaki 47µF ve 10µF elektrolitik kondansatörleri kontrol edin, özellikle ses çıkışına yakın olanlar. Şişmiş veya sızmışsa değiştirmeniz şart. Paula çipinin bozulması nadirdir, genelde ses tamamen kesilir veya sürekli uğultu olur, crackle değil. Bir de kopya diskteki veri hatası olabilir, ama o zaman oyun yüklerken hata verirdi. Önce donanımı eleyin.
04.08.2026 13:51
diskdigger84 yazdı:
Bu belirtiler bana Paula'nın bozulmasından çok, güç kaynağı veya kondansatör kaynaklı bir sorun gibi geliyor.
Aynen katılıyorum, diskdigger84. Ben de birkaç Amiga 500 tamir ettim, crackle sesi genellikle ses çıkışındaki op-amp veya kondansatör kaynaklıdır. Amiga 500'de ses sinyali Paula'dan çıkar, bir filtre devresinden geçer (RC filtre) ve RCA çıkışına gider. Bu filtredeki kondansatörler (genelde 10µF) kuruyunca veya kapasitesi düşünce yüksek frekanslı bileşenlerde bozulma olur, crackle yapar. Ayrıca Robocop 2, Paula'nın DMA'sını çok yoğun kullanır, bu da güç hattında ekstra yük oluşturur. Eğer PSU'daki 5V hattı zayıfsa, bu durum ses çıkışında kendini belli eder. Bir de şunu kontrol edin: ses çıkışındaki RCA jakına dokununca ses değişiyor mu? Eğer değişiyorsa toprak bağlantısı gevşemiş olabilir. Ayrıca anakart üzerindeki 74LS74 ve 74LS08 gibi TTL entegrelerin de sinyal bütünlüğünde rolü var ama öncelik kapasitörler.
04.08.2026 14:34
Selam, bence de kondansatörler büyük ihtimal. Ayrıca şunu da ekleyeyim: Robocop 2'nin orijinal diski ile kopyasını karşılaştırın. Benzer bir sorunu Turrican 2 kopyasında yaşamıştım, ama o görüntüde bozulma yapıyordu. Ses crackle'ı daha çok donanımsal. Bir de Amiga 500'ün revizyon 6A'sında ses çıkışındaki 100µF kondansatörler bazen sorun çıkarıyor. Ama önce şu basit testi yapın: makineyi açın, Robocop 2'yi çalıştırın ve ses açma kapama düğmesiyle (sağ taraftaki) oynayın. Eğer crackle sesi düğmeyle değişiyorsa potansiyometre de kirli olabilir. Kontak spreyi sıkabilirsiniz. Ayrıca Paula'yı test etmek için bir test programı var: 'Amiga Test Kit' veya 'SysInfo' gibi yazılımlar ses testi yapıyor. Onları deneyin, eğer test sırasında crackle oluyorsa Paula veya devresi, olmuyorsa yazılımsal/disk kaynaklıdır. Ama bence büyük ihtimal kapasitörler.
04.08.2026 15:46
Bir şey daha var, floppyknight74. Amiga 500'de ses çıkışındaki sorun bazen anakartın arka tarafındaki lehim noktalarından da kaynaklanır. Özellikle ses çıkışı jakının lehimleri çatlamış olabilir. Kasanın içini açtıysanız, o bölgeye bir büyüteçle bakın, çatlak lehim varsa tazeleyin. Ayrıca Paula çipinin soketli olduğu revizyonlarda (6A dahil) çipin bacaklarını kontrol edin, oksitlenme olabilir. Çipi yerinden çıkarıp tekrar takmak bile bazen işe yarar. Ama önce kapasitörleri değiştirmenizi öneririm, çünkü bu yaştaki makinelerde en yaygın sorun onlar. Ben geçen sene kendi A500'ümdeki tüm elektrolitikleri değiştirdim, ses kalitesi gözle görülür şekilde düzeldi. Bir de güç kaynağınız orijinal mi? Değilse, modern bir ATX PSU'dan dönüştürme yaptıysanız, 5V hattındaki ripple crackle yapabilir. Bunu ölçmek için osiloskop gerekir ama multimetreyle DC voltajı en azından kontrol edin.
04.08.2026 16:26
Herkese çok teşekkür ederim, gerçekten yardımcı oldunuz. Sonunda sorunu çözdüm! diskdigger84 ve atariphreak86'nın dediği gibi kondansatörlerdenmiş. Anakarttaki ses çıkışına yakın 10µF ve 47µF'lik iki kondansatörü değiştirdim (orijinal değerlerinde, 25V ve 16V). Şişmişlerdi, zaten görünüyordu. Değiştirdikten sonra Robocop 2'yi açtım, ses tertemiz, hiç crackle yok. Ayrıca güç kaynağını da ölçtüm, 5.12V gösteriyordu, sorun yok. Demek ki asıl suçlu kapasitörlermiş. diskcollector98'in dediği lehim kontrolünü de yaptım, herhangi bir çatlak yoktu. Şimdi makine yeni gibi, hatta Lemmings'teki sesler bile daha net geliyor. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de ADF oyunlarını çalıştırırken guru meditation hatası alıyorum, çözümü var mı?
Kategori: Retro Oyunlar
Atari 2600'de paddle kontrolcü kalibrasyonu: potansiyometre değişimi mi, yoksa farklı bir çözüm mü?
Amiga 500'de floppy sürücü LED'i yanıp sönüyor, oyunlar yüklenmiyor (Kickstart 1.3)