disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de ADF oyunlarını çalıştırırken guru meditation hatası alıyorum, çözümü var mı?

Retro Oyunlar Açılış: 03.08.2026 19:31 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır Amiga 500'ümü kurcalıyorum, geçenlerde bir Gotek sürücü taktım ve ADF dosyalarıyla oyunları denemeye başladım. Fakat bazı oyunlar açılırken direkt guru meditation hatası veriyor, özellikle eski 1MB bellek gerektiren oyunlarda. Kickstart 1.3 var, 512KB chip + 512KB slow bellek takılı. ADF dosyalarını doğru kopyaladığımı düşünüyorum, çünkü bazı oyunlar sorunsuz açılıyor. Ama mesela 'Turrican II' ve 'Rainbow Islands' açılırken guru meditation veriyor, bazen de siyah ekranda kalıyor. Gotek sürücüdeki firmware'i FlashFloppy olarak güncelledim, config dosyasını da düzenledim ama çözüm bulamadım. Acaba bellek yetersizliği mi, yoksa ADF dosyalarında mı sorun var? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim.

Cevaplar (5)

Merhaba kanka, öncelikle geçmiş olsun. Guru meditation hatası genelde bellek yetersizliğinden veya uyumsuz Kickstart'tan kaynaklanır. Senin sisteminde 512KB chip + 512KB slow bellek var, toplamda 1MB yapıyor. Ama bazı oyunlar özellikle ECS (Enhanced Chip Set) gerektirir, yani Kickstart 1.3 ile uyumlu olsa da bellek haritası farklı olabilir. Turrican II aslında 1MB ile çalışmalı, ama ADF dosyasının sağlam olduğundan emin ol. Bazen kırık veya hatalı ADF dosyaları bu tür sorunlara yol açar. Ayrıca Gotek sürücüsünde FlashFloppy kullanıyorsan, config dosyasında 'image type' ayarını 'adf' olarak bırak, 'indexed' modda değil 'direct' modda takılması lazım. Benzer bir sorun bende de vardı, ADF dosyasını yeniden indirince çözüldü. Deneyelim bakalım.

cpubender32 yazdı:

Ama mesela 'Turrican II' ve 'Rainbow Islands' açılırken guru meditation veriyor, bazen de siyah ekranda kalıyor.

Kanka, bu belirtiler genelde Kickstart uyumsuzluğunu işaret ediyor. Kickstart 1.3 ile bazı oyunlar sorunlu olabiliyor, özellikle 1MB bellek gerektiren oyunlar. Turrican II aslında 1.3 ile çalışması lazım ama 'Rainbow Islands' 1.3'te sorun çıkarabiliyor. Bir de şunu dene: Gotek sürücüsünde 'FF.cfg' dosyasına 'image type=adf' satırını ekle, ayrıca 'select image by=file' gibi bir ayar var mı kontrol et. Benim Amiga 500'de aynı sorun vardı, Gotek'i 'direct' moda alınca düzeldi. Ayrıca bellek konfigürasyonunu bir kontrol et, slow bellek takılıysa bazı oyunlar onu görmüyor, oyunlar sadece chip bellek istiyor. 512KB chip yetersiz kalıyor olabilir, belki 1MB chip bellek takarsan sorun çözülür. Ama önce ADF'leri başka kaynaktan indir, emin ol.
Selam beyler, ben de bu sorunu yaşadım, çözümü buldum. Guru meditation hatası çoğunlukla ADF dosyasının kötü olmasından veya Gotek sürücüsünün yanlış yapılandırılmasından kaynaklanıyor. FlashFloppy kullanıyorsan, 'FF.cfg' dosyasında 'host = STM32' gibi bir şey yok, ama 'interface = shugart' olmalı. Ayrıca 'image type = adf' ayarını yaptın mı? Bir de 'display = lcd' veya 'display = none' gibi seçenekler var. Benim önerim şu: önce ADF dosyasını bir emülatörde (WinUAE) test et, eğer orada da açılmıyorsa dosya bozuktur. Eğer emülatörde açılıyorsa, Gotek sürücünün jumper ayarlarını kontrol et, özellikle 'S0' jumper'ı kapalı olmalı, 'S1' açık. Benim Gotek'imde yanlış jumper ayarı yüzünden aynı sorunu yaşadım, düzelttim. Ayrıca 'Turrican II' için 1MB bellek yeterli, ama 'Rainbow Islands' 1.3'te değil 1.2 Kickstart ile çalışıyor olabilir, onu da göz önünde bulundur. Kolay gelsin.
Merhaba, bence de bellek sorunu olabilir ama şöyle bir şey de var: Amiga 500'deki slow bellek (512KB) bazı oyunlarla uyumsuzluk yapabiliyor. Oyunlar genelde chip bellek üzerinden çalışır, slow bellek sadece genel amaçlı kullanılır. Eğer oyun chip belleği dolduruyorsa ve slow bellek devreye giriyorsa, guru meditation kaçınılmaz olabilir. Bir de 'Turrican II' aslında 1MB chip bellek istiyor, senin sistemde 512KB chip var, bu yüzden açılmayabilir. Çözüm olarak ya 1MB chip bellek takacaksın (Amiga 500'ün içindeki bellek çipini değiştirerek) ya da emülatör kullanacaksın. Ama Gotek ile ADF oynatmak istiyorsan, belki 'WhdLoad' kullanabilirsin, oyunları sabit diske kuruyor ve bellek yönetimini daha iyi yapıyor. Benim Amiga 500'üme 1MB chip bellek taktım, tüm oyunlar açılmaya başladı. Ama önce ADF'leri test et, belki de dosyaların sağlamdır. Başarılar.
Herkese selam, sorunumu çözdüm! Sonunda nereden kaynaklandığını buldum. Meğerse Gotek sürücüsündeki USB belleğin dosya sistemi FAT32 değil de exFAT olarak formatlanmış, FlashFloppy exFAT desteklemiyor, bu yüzden bazı dosyaları okuyamıyor ve guru meditation hatası veriyordu. USB belleği FAT32'ye formatladım, ADF dosyalarını tekrar kopyaladım ve şimdi tüm oyunlar sorunsuz açılıyor. Ayrıca Turrican II ve Rainbow Islands da çalışıyor. Aslında bellek yeterliymiş, sorun tamamen dosya okuma hatasıymış. Destek olan herkese çok teşekkür ederim, özellikle floppyranger20 ve microking54'in tavsiyeleri işe yaradı. Gotek kullanacak arkadaşlara önerim: USB belleğinizi mutlaka FAT32 olarak formatlayın, bir de ADF dosyalarını güvenilir kaynaklardan indirin. Konu kilitlenebilir, sorun çözüldü. İyi günler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'deki Robocop 2 oyunu sürekli crackle sesi çıkarıyor, Paula mı bozuldu? Kategori: Retro Oyunlar
Atari 2600'de paddle kontrolcü kalibrasyonu: potansiyometre değişimi mi, yoksa farklı bir çözüm mü? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de floppy sürücü LED'i yanıp sönüyor, oyunlar yüklenmiyor (Kickstart 1.3) Kategori: Retro Oyunlar