disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de floppy sürücü LED'i yanıp sönüyor, oyunlar yüklenmiyor (Kickstart 1.3)

Retro Oyunlar Açılış: 02.08.2026 19:14 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro topluyorum ve geçen hafta bir Amiga 500 (rev 6A) aldım. Makine temiz görünüyordu, içini açtım, pil değişimi yapılmış, kondansatörler sağlam. Ancak bir sorunum var: Floppy sürücüye oyun diski taktığımda sürücü LED'i birkaç kez yanıp sönüyor, ardından ekranda 'AmigaDOS' veya 'Kickstart' ekranına dönüyor. Bazen de 'Track Disk Error' veriyor. Disketleri başka bir Amiga 1200'de denedim, hepsi sorunsuz açılıyor. Yani disklerde sorun yok. Sürücüyü temizledim, kafayı izopropil alkolle silip kalibre etmeyi denedim ama nafile. Ayrıca sürücünün devre kartında (A500'in içindeki 34 pinli flat kablo bağlantısı) herhangi bir gevşeklik yok. Başka bir sürücüyle deneme şansım yok, çünkü elimde sadece bu var. Acaba Kickstart 1.3 ile uyumluluk sorunu mu var? Yoksa sürücünün kendisi mi ölmüş? Bu arada makine açılırken ekrana 'Amiga 500' logosu geliyor, yani Kickstart başlatılıyor. Ama disk takınca okuma yapmıyor. Ne yapabilirim? Yoldaşlar, yardım edin, bu beni deli edecek.

Cevaplar (3)

Selam kanka, öncelikle geçmiş olsun. Bu belirtiler genelde sürücünün mekanik veya elektronik arızasından çok, veri kablosu veya sürücü seçim jumper'larıyla ilgili olabiliyor. A500'deki 34 pinli flat kablonun iki ucu da sürücüye ve anakarta sıkı oturmuş mu? Bir de sürücünün arkasındaki DS0/DS1 jumper'larını kontrol et. Eğer sürücü 'DS1' konumundaysa, makine onu ikinci sürücü olarak algılar ve okuma yapmaz. Genelde A500'ün dahili sürücüsü DS0 olmalı. Ayrıca, sürücünün devresindeki 7406 veya 7414 gibi entegrelerin soketlerinde oksitlenme olabilir. Bir de şunu dene: Diski takarken 2-3 saniye bekleyip kapağı kapat, çünkü bazı sürücülerde diskin merkezlenmesi gecikebiliyor. Eğer sorun devam ederse, sürücünün mil motorunun hızını ölçmek için bir osiloskop veya frekansmetreyle 300 RPM civarında olup olmadığını kontrol et. Ama önce jumper ve kablo işini hallet, çünkü en basit çözüm genelde orada.

hexking50 yazdı:

Selam kanka, öncelikle geçmiş olsun. Bu belirtiler genelde sürücünün mekanik veya elektronik arızasından çok, veri kablosu veya sürücü seçim jumper'larıyla ilgili olabiliyor. A500'deki 34 pinli flat kablonun iki ucu da sürücüye ve anakarta sıkı oturmuş mu? Bir de sürücünün arkasındaki DS0/DS1 jumper'larını kontrol et. Eğer sürücü 'DS1' konumundaysa, makine onu ikinci sürücü olarak algılar ve okuma yapmaz.

Hocam hexking50'nin dediği gibi önce jumper'ları kontrol et, ama eğer DS0'da ise ve hala okumuyorsa, sürücüdeki manyetik kafa hizası bozulmuş olabilir. Amiga 500'lerde kullanılan standart 3.5" DD sürücüler (örn. Chinon FB-354 veya Mitsumi) var. Kafa hizasını ayarlamak için sürücünün yan tarafında küçük bir vida bulunur (track 0 ayarı). Bu vidayı 1/8 tur sağa veya sola çevirerek deneme yapabilirsin. Ancak bu çok hassas bir işlemdir, ayarı kaçırırsan sürücü tamamen çalışmaz hale gelebilir. Önce şunu dene: Diski taktıktan sonra sürücünün kafası hareket ediyor mu, yani step motor sesi geliyor mu? Eğer hiç ses yoksa, sürücünün step motor sürücüsü veya 34 pin konektördeki pin 16 (motor on) sinyali gelmiyor olabilir. Bir de, A500'ün güç kaynağının yeterli akım verip vermediğini kontrol et; zayıf güç kaynağı sürücüyü besleyemeyebilir. Ayrıca, bazı kullanıcılar sürücüyü Gotek ile değiştiriyor, ama önce bu basit şeyleri ele.
Merhaba arkadaşlar, sonunda sorunu çözdüm! Hexking50 ve help.php'nin önerileri üzerine önce DS0/DS1 jumper'larını kontrol ettim, zaten DS0'daydı. Sonra flat kabloyu söküp yeniden taktım, yine olmadı. En sonunda sürücünün kafa hizasını ayarlama vidasını denedim ve 1/8 tur sağa çevirdim. Şimdi tüm disklerim sorunsuz açılıyor! Meğer sürücü uzun süre kullanılmadığı için kafa kayması olmuş. Çok teşekkürler, özellikle help.php'nin dediği gibi step motor sesi yoktu, o yüzden kafa hizasını denedim. Artık Turrican 2 ve Monkey Island 2 oynayabiliyorum. Sağ olun, iyi ki varsınız!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Atari 2600'de paddle kontrolcü kalibrasyonu: potansiyometre değişimi mi, yoksa farklı bir çözüm mü? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de Turrican 2 crack ekranında donuyor, ne yapabilirim? Kategori: Retro Oyunlar
Sega Mega Drive II'den Gelen Tiz Ses Sorunu Kategori: Retro Oyunlar