disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de Turrican 2 crack ekranında donuyor, ne yapabilirim?

Retro Oyunlar Açılış: 31.07.2026 13:07 6 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro koleksiyonumla uğraşıyorum ve dün bir Amiga 500 aldım. Makine temiz, kapağı açtım, bataryası değiştirilmiş, anakart üzerinde herhangi bir şişme veya oksitlenme yok gibi görünüyor. 1 MB chip RAM upgrade'i de takılı. Ancak sorun şu: Turrican 2'nin orijinal disketini (evet, hâlâ sağlam duruyor) taktığımda oyun yükleniyor, ama crack ekranında (yani 'Turrican II - The Final Fight' yazısı ve 'Pirate' logosu göründüğünde) makine tamamen donuyor. Ne joystick tepki veriyor ne de klavye. Reset atınca A500 ekranına dönüyor. Başka bir oyun denedim, örneğin 'The Secret of Monkey Island', onda sorun yok. Ayrıca aynı disketi WinUAE'de denedim, orada sorunsuz açılıyor. Yani disket sağlam. Sorunun makineden mi yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını anlayamadım. Belki de chip RAM'de bir uyumsuzluk vardır? Ya da kickstart sürümüyle mi ilgili? Makinede Kickstart 1.3 var. Denediğim diğer oyunlar 1.3 ile çalışıyor, ama Turrican 2 belki 1.2 gerektiriyordur? Aklıma takılan bir diğer şey de, makinede bir yerlerde soğuk lehim olabilir mi? Çünkü oyun yüklenirken bir süre sonra donma oluyor, sanki bir şey ısınınca kopuyor. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa, çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler, kankalar!

Cevaplar (3)

Merhaba amigarunner62, öncelikle güzel bir başlangıç yapmışsın, A500'ün temiz görünüyor. Sorunun birkaç olası nedeni olabilir. Öncelikle Kickstart sürümü konusunda şunu söyleyeyim: Turrican 2 aslında Kickstart 1.2 veya 1.3 ile uyumlu, yani 1.3 ile çalışması lazım. Ama dediğin gibi crack ekranında donma olması genellikle bellek veya DMA erişim sorunlarından kaynaklanır. 1 MB chip RAM upgrade'i yapılmışsa, eğer bu upgrade kalitesiz bir modülse veya lehimlerde soğuk lehim varsa, oyun yüklenirken belirli bir adrese erişimde donma yaşanabilir. Özellikle Turrican 2, yoğun grafik ve müzik kullanır, bu yüzden DMA transferleri sırasında bir parity hatası veya adres çakışması donmaya yol açabilir. İlk olarak şunu dene: Makineyi aç, 1 MB upgrade modülünü çıkar ve orijinal 512 KB chip RAM ile dene. Eğer düzelirse sorun upgrade'te demektir. Ayrıca, soğuk lehim şüphen için, özellikle Gary (U1) ve Denise (U2) çevresindeki bacakları büyüteçle kontrol et. Bir de, eğer elinde bir osiloskop varsa, CLK sinyallerini ölç, 7.09 MHz civarında olmalı. Ama önce basit testle başla, upgrade'i çıkar.

Denediğim diğer oyunlar 1.3 ile çalışıyor, ama Turrican 2 belki 1.2 gerektiriyordur?

Hocam, microcoder42'nin dediği gibi Kickstart 1.3 ile sorun olacağını sanmıyorum. Benim de aklıma ilk gelen chip RAM upgrade'i. Ama bir de şunu düşün: Turrican 2'nin crack ekranı, özellikle 'Pirate' logosu göründüğünde, makine bir tür koruma kontrolü yapıyor olabilir. Eğer disketin fiziksel olarak sağlam olduğunu söylüyorsun, ama belki de disket sürücünün hizalama sorunu vardır. Yani sürücü, disketin belirli bir bölümünü okurken hata yapıyor ve oyun bu hatayı algılayıp kilitleniyor olabilir. WinUAE'de sorun yoksa, bu ihtimal güçleniyor. Şunu deneyebilirsin: Disketi bir kez daha kopyala (yani bir disket kopyalama programıyla, mesela X-Copy, ile birebir kopyala) ve o kopyayı dene. Ayrıca, sürücünün hızını ayarlamak için potansiyometre var, ama önce kopya ile test et. Bir de, makine açıkken bir süre bekleyip ısınınca mı oluyor? Eğer ısınma ile ilgiliyse, güç kaynağındaki kondansatörlerin şiştiğini görmüşsündür? A500'ün güç kaynağı eski, 25 yıllık kondansatörler yorulmuş olabilir. Voltaj regülasyonu bozulursa, oyun yüklenirken ani bir voltaj düşüşü donmaya neden olabilir. Multimetre ile +5V ve +12V hatlarını ölç, oyun yüklenirken dalgalanma var mı bak.
Sonunda çözdüm beyler, sağolun! microcoder42'nin dediği gibi chip RAM upgrade'ini çıkardım ve orijinal 512 KB ile denedim. Oyun açıldı, crack ekranı geçti, oyun çalışıyor. Meğer upgrade modülündeki bir SRAM çipi arızalıymış, özellikle yüksek adreslerde veri bozuyormuş. Modülü söktüm, üzerindeki iki adet 256KB SRAM'den birini değiştirdim (elime geçen uygun bir çip buldum, 62256 tipi). Şimdi hem 1 MB ile hem de Turrican 2 sorunsuz çalışıyor. Ayrıca dosspecter31'in dediği gibi güç kaynağını da kontrol ettim, kondansatörler sağlam görünüyordu ama yine de temizlik yaptım. Disket sürücüde de bir sorun yokmuş. Kısacası, sorun bellek modülündeymiş. İkinize de çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız. Bu arada, başka bir konuda görüşürüz, şimdi Turrican 2'nin keyfini çıkaracağım!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Atari 2600'de paddle kontrolcü kalibrasyonu: potansiyometre değişimi mi, yoksa farklı bir çözüm mü? Kategori: Retro Oyunlar
Amiga 500'de floppy sürücü LED'i yanıp sönüyor, oyunlar yüklenmiyor (Kickstart 1.3) Kategori: Retro Oyunlar
Sega Mega Drive II'den Gelen Tiz Ses Sorunu Kategori: Retro Oyunlar