Arkadaşlar herkese selam, yeni bir hobi projesi olarak bir Amiga 500 topladım. Anakartı temizledim, kondansatörleri değiştirdim ama hâlâ görüntü alamıyorum. RF modülatör çıkışından hiçbir sinyal gelmiyor, ekran tamamen siyah. Kompozit çıkıştan da denedim, yine bir şey yok. Anakart üzerindeki güç LED'i yanıyor, makine açılıyor gibi ama ekrana hiçbir şey gelmiyor. Acaba RF modülatör mü arızalı yoksa daha derin bir sorun mu var? Deneyimli arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!
Amiga 500'de RF Modülatör Ölü mü? Görüntü Sinyali Yok!
Cevaplar (3)
09.08.2026 07:15
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. RF modülatörden önce anakartın çalışıp çalışmadığını kontrol etmen lazım. Amiga 500'de görüntü sinyali önce Alice (U1) çipinden çıkar, sonra video DAC'e (U30) gider ve oradan da modülatöre ulaşır. Eğer kompozit çıkıştan da sinyal yoksa, sorun büyük ihtimalle video çıkışından önceki kısımda. Bir osiloskop veya mantık probun varsa, U30'un pin 9'undaki (video sinyali) sinyali kontrol et. Ayrıca Denise çipinin (U2) soketine iyi oturup oturmadığını kontrol et. Bazen soket bağlantıları oksitlenmiş olabiliyor, birkaç kez çıkar tak yaparak teması yenile. Ayrıca anakart üzerindeki 74LS74 (U32) flip-flop'u da kontrol et, eğer bu çip arızalıysa senkron sinyali de gitmiyor olabilir. Kolay gelsin!
09.08.2026 07:48
floppywizard84 yazdı:
Anakart üzerindeki güç LED'i yanıyor, makine açılıyor gibi ama ekrana hiçbir şey gelmiyor.
Güç LED'in yanması genelde +5V'un geldiğini gösterir ama bu tek başına yeterli değil. +12V ve -12V hatlarını da kontrol etmelisin. Amiga 500'de video çıkışı için +12V gerekli, eğer bu hatta sorun varsa görüntü gelmez. Ayrıca anakart üzerindeki C109, C110 ve C111 kondansatörlerini de değiştirdin mi? Bunlar video sinyalindeki kuplaj kondansatörleri, eğer bozuksa sinyal düzgün iletilmez. Benzer bir sorunu geçen yıl yaşamıştım, meğer Denise çipinin üzerindeki soket kırığı varmış. İnce bir büyüteçle soketlerin altını kontrol et. Eğer her şey tamamsa, RF modülatörün içindeki transistör (2N3904) yanmış olabilir, ama önce anakart tarafını elemen lazım. Bol şans!
09.08.2026 08:33
Dostlar, hepinize çok teşekkürler! Sonunda sorunu buldum. c64hunter86'nın dediği gibi Denise çipinin soketindeki bir pin oksitlenmişti. Çipi çıkarıp temas yüzeylerini alkol ve silgiyle temizledim, tekrar taktım. Ayrıca synthspecter50'nin önerdiği +12V hattını da kontrol ettim, meğerse güç kaynağındaki bir kablo gevşemiş. Onu da sıkıştırdım. Şimdi hem kompozit hem de RF modülatör çıkışından net bir görüntü alıyorum! Makine çalışıyor, oyunları test etmeye başladım bile. Yardımlarınız için minnettarım, sağ olun var olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski PSU'da 5V hattı çöktü, 12V sağlam ama sistem açılmıyor (ATX 1.0)
Kategori: Donanım Sorunları
Amiga 1200'de anakart üzerindeki kondansatörler şişti, değiştirmek için hangi kapasitörleri kullanmalıyım?
Amiga 500'de Azrail'i Geri Getirmek: Yeşil Ekran ve Kaput Açılınca Çözülen Garip Arıza