Selam dostlar, uzun süredir takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir Amiga 1200 (rev 1D.4) var ve geçenlerde kasa içinde yanık kokusu fark ettim. Açtığımda anakart üzerindeki birkaç elektrolitik kondansatörün şiştiğini ve bir tanesinin de tepesinden sızdırdığını gördüm. Özellikle güç girişine yakın olan 470uF 16V ve 100uF 25V gibi görünenler etkilenmiş. Ben bu işlerde yeniyim, lehimleme konusunda temel bilgim var ama hangi kondansatörleri kullanmam gerektiği konusunda kafam karıştı. Orijinal Rubycon veya Panasonic mi almalıyım, yoksa modern düşük ESR'li modeller işimi görür mü? Ayrıca bu kondansatörleri değiştirirken dikkat etmem gereken bir şey var mı? Anakart üzerinde başka hasar oluşmasın istiyorum. Şimdiden teşekkürler, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Amiga 1200'de anakart üzerindeki kondansatörler şişti, değiştirmek için hangi kapasitörleri kullanmalıyım?
Cevaplar (4)
08.08.2026 01:52
Selam retrodigger44, öncelikle geçmiş olsun. Bu durum Amiga 1200'lerde oldukça yaygın, özellikle yaşı ilerlemiş makinelerde. Kondansatör seçiminde orijinal marka takıntısı yapmana gerek yok; önemli olan doğru kapasite, voltaj ve boyut. Ben geçen sene kendi A1200'ümde aynı sorunu yaşadım ve tüm anakarttaki elektrolitikleri değiştirdim. 470uF 16V için Panasonic FR serisi veya Nichicon HE serisi ideal, düşük ESR'li ve uzun ömürlü. 100uF 25V için de aynı serilerden bulabilirsin. Dikkat etmen gereken en önemli şey, kondansatörlerin anakart üzerindeki baskı devreye sığacak boyutta olması; özellikle yükseklik konusunda. Ayrıca lehimleme yaparken ucu 350°C civarında tut ve her bacakta 2-3 saniyeden fazla kalmamaya çalış, aksi halde pad'ler kalkabilir. Bir de eski lehimleri temizlemek için fitil kullanmanı öneririm. Kolay gelsin!
08.08.2026 02:25
@amigarunner62 yazdı:
Selam retrodigger44, öncelikle geçmiş olsun. Bu durum Amiga 1200'lerde oldukça yaygın, özellikle yaşı ilerlemiş makinelerde. Kondansatör seçiminde orijinal marka takıntısı yapmana gerek yok; önemli olan doğru kapasite, voltaj ve boyut. Ben geçen sene kendi A1200'ümde aynı sorunu yaşadım ve tüm anakarttaki elektrolitikleri değiştirdim.
amigarunner62'ye katılıyorum, marka takıntısı gereksiz ama ben bir adım daha ileri gideceğim. Eğer anakartta sızıntı varsa, sadece şişenleri değil, aynı serideki tüm elektrolitikleri değiştirmen en doğrusu. Zira sızıntı, yakındaki diğer kondansatörlere de zarar vermiş olabilir. Ayrıca Amiga 1200'ün güç regülatörü bölgesinde sıkça bulunan 10uF 50V ve 22uF 16V gibi küçük değerli kondansatörleri de kontrol et. Orijinalde Rubycon ZL serisi kullanılıyor ama günümüzde bulması zor, o yüzden Nichicon UHE veya Panasonic FM serisi iyi alternatifler. Lehimleme sırasında anakartı ters çevirip çalışmak daha kolay olur, ama önce güç kablosunu ve diğer bağlantıları çıkarmayı unutma. Bir de elektrolitiklerin kutuplarına dikkat et; beyaz şeritli taraf eksi kutuptur, anakart üzerinde de beyaz yarım daire ile işaretlidir. Yanlış takarsan patlar, o yüzden dikkatli ol.
08.08.2026 03:40
Hobidaşlar, bu konuya bende deneyimlerimi ekleyeyim. Benim A1200'de de aynı sorun vardı, ama ben tüm kondansatörleri değiştirmek yerine sadece şişenleri değiştirmiştim. İlk başta sorun çözüldü gibi göründü, ama birkaç ay sonra anakarttaki diğer kondansatörler de şişmeye başladı. Sonunda hepsini değiştirmek zorunda kaldım, o yüzden siliconmechanic90'ın dediği gibi hepsini değiştirmek en garantisi. Bir de şunu önerebilirim: lehim sökme işlemi için düşük maliyetli bir vakumlu lehim sökme pompası veya fitil kullanabilirsin. Ben fitili tercih ediyorum, çünkü daha temiz çalışıyor. Ayrıca kondansatörleri takmadan önce bacaklarını kısaltmayı unutma, aksi halde üst kasa kapanmayabilir. Bir de benim başıma gelen bir olay var: bir kondansatörü ters takmıştım ve makine açılmadı. Neyse ki fark edip düzelttim, ama o an kalp krizi geçirdim. O yüzden her kondansatörü takmadan önce kutupları iki kez kontrol et. Son olarak, eğer anakart üzerinde lehim pastası veya kir varsa, izopropil alkol ile temizlemeni öneririm.
08.08.2026 04:40
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. amigarunner62, siliconmechanic90 ve glitchfiend73'in önerileri sayesinde sorunu çözdüm. Sonunda tüm elektrolitik kondansatörleri Nichicon UHE serisiyle değiştirdim, ayrıca lehim fitili ve izopropil alkol kullandım. Anakart üzerinde sızıntı yapan bölgeyi temizledim ve her şeyi orijinal boyutlara uygun şekilde taktım. Makine ilk açılışta sorunsuz çalıştı, şu an Workbench 3.1 ile test ediyorum, hiçbir sorun yok. Özellikle kutuplara dikkat etme konusunda verdiğiniz uyarılar işime yaradı. Artık retro koleksiyonumun en değerli parçası yine çalışır durumda. Hepinize tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de RF Modülatör Ölü mü? Görüntü Sinyali Yok!
Kategori: Donanım Sorunları
Eski PSU'da 5V hattı çöktü, 12V sağlam ama sistem açılmıyor (ATX 1.0)
Amiga 500'de Azrail'i Geri Getirmek: Yeşil Ekran ve Kaput Açılınca Çözülen Garip Arıza