Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum, ilk konumu açıyorum. Geçenlerde bir hurdacıdan efsane bir Amiga 500 kurtardım. Anakart revizyon 6A, üzerinde 1MB Chip RAM takılı, gayet temiz duruyordu. Eve getirip temizliğini yaptım, güç kaynağını bağladım ve açtım. Ekranda yeşil bir ekran, hiçbir görüntü yok. Kickstart 1.3 ROM'u duruyor. İlk başta bellek arızası sandım, çünkü yeşil ekran genelde Chip RAM hatası demek. Ama işin garip tarafı şu: Kaputu açıkken makine açılıyor, ekrana Workbench geliyor, her şey çalışıyor. Kaputu kapatıp vidaları sıkınca tekrar yeşil ekran. Kapağı açınca yine düzeliyor. Bu durum bana basınç veya temas kaynaklı bir sorun olduğunu düşündürdü. Anakart üzerindeki tüm çiplere bastırdım, soketleri temizledim, yine oluyor. Hatta kaputu kapatırken anakartın bir köşesine baskı yapıyorum, bazen açılıyor. Bu bir lehim kırığı mı, yoksa bir yerde kısa devre mi var? Yardımcı olursanız sevinirim, bu makineyi çalışır halde görmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler, yoldaşlar.
Amiga 500'de Azrail'i Geri Getirmek: Yeşil Ekran ve Kaput Açılınca Çözülen Garip Arıza
Cevaplar (5)
08.08.2026 01:22
Selam glitchwarrior67, hoş gelmişsin. Bu klasik bir Amiga 500 arızası, korkma. Yeşil ekran genelde Chip RAM veya Gary/Alicia ile ilgili bir sorunu işaret eder. Ama kaput açıkken çalışıp kapalıyken çalışmaması büyük ihtimalle bir lehim kırığı ya da soket temasızlığı. Öncelikle anakartı tamamen söküp altını üstünü incele. Özellikle Gary çipinin (U1) ve Alice çipinin (U2) bacaklarına büyüteçle bak. Çatlak lehim varsa, havyayla tazele. Ayrıca kaputu kapatırken üst kısımda klavye konektörüne baskı yapıyor olabilir, klavye fişini çıkarıp dene. Eğer sorun devam ederse, Chip RAM soketlerini kontrol et, belki bir soket pin'i kırılmıştır. Bir de şunu dene: Kaputu kapatmadan önce anakartın üzerine ince bir kağıt koy, böylece baskıyı hafiflet. Sonucu yaz, birlikte çözeriz.
08.08.2026 01:38
glitchwarrior67 yazdı:
Kaputu kapatıp vidaları sıkınca tekrar yeşil ekran. Kapağı açınca yine düzeliyor.
Kanka, bence bu bir ısı veya basınç kaynaklı değil, direkt bir topraklama sorunu. Amiga 500'ün üst kapağında, anakartın altına denk gelen bazı çıkıntılar var. Eğer anakartın altında bir yerde açıkta kalan lehim noktası veya jumper teli varsa, kapak kapanınca şasiye temas edip kısa devre yapıyor olabilir. Bunu anlamak için anakartı çıkar, altına bir anti-statik poşet veya karton koy, öyle dene. Ayrıca güç konektörünün etrafındaki lehimleri kontrol et; orada çatlak varsa, kapak baskısıyla temas kesiliyor olabilir. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, meğer anakartın altındaki bir direnç ayağı, metal şasiye değiyormuş. Bir parça elektrik bandıyla çözmüştüm. Deneyip yaz.
08.08.2026 01:55
Selam arkadaşlar, konuya dahil olayım. glitchwarrior67, yeşil ekran konusunda bir de şu ihtimal var: Kickstart ROM'u zayıf temas ediyor olabilir. Kaput açıkken ROM'a hafif bir baskı yapılıyor, kapalıyken baskı kalkıyor. Ama senin dediğin gibi kapak kapanınca sorun çıkıyorsa, bu daha çok anakartın esnemesiyle ilgili. Amiga 500 anakartı ince bir PCB, kapak vidaları sıkılınca eğilip bükülebiliyor. Bu da özellikle Gary veya Alice soketlerinde mikro çatlaklara neden olabiliyor. Önerim: Anakartı düz bir zemine koy, altına 2-3 mm kalınlığında köpük veya lastik ayak koy, böylece esnemeyi engelle. Ayrıca tüm soketli çipleri (Gary, Alice, Paula, CIA) yuvadan çıkarıp tekrar tak, ama dikkatli ol, bacakları eğme. Eğer sorun devam ederse, bir de osiloskopla Gary'nin çıkış pinlerine bak; belki sinyal zayıf. Bu arada rambender87'nin dediği gibi topraklama da olabilir, o yüzden anakartın altındaki lehim noktalarını kontrol etmeyi ihmal etme.
08.08.2026 02:17
Hobidaşlar, ben de bir şeyler ekleyeyim. Bence işin içinde bir de güç kaynağı olabilir. Amiga 500'ün orijinal güç kaynağı yaşlandıkça dalgalanma yapabiliyor. Kaput açıkken güç kaynağına daha az yük biniyor olabilir mi? Hayır, saçmaladım, kaput açıkken ekran kartı yok ki. Ama ciddi olarak, benzer bir arızada benim başıma gelmişti: Anakartın üzerindeki 7805 regülatörü (U5) aşırı ısınıyordu ve kapak kapanınca ısı daha da artıyor, regülatör korumaya geçiyordu. Kapak açıkken hava akımı daha iyi olduğu için çalışıyordu. Sen de regülatöre dokun, eğer çok ısınıyorsa, üzerine küçük bir soğutucu tak veya değiştir. Ayrıca anakart üzerindeki elektrolitik kondansatörleri kontrol et; şişmiş veya akmış olanlar var mı? Özellikle güç hattındaki 10uF ve 100uF kondansatörler bozulmuşsa, bu tür garip arızalara yol açabilir. Bir de şunu dene: Kaputu kapat ama vidaları çok sıkma, sadece yerine oturt. Eğer sorun düzeliyorsa, kesin esneme kaynaklıdır. Kolay gelsin.
08.08.2026 03:10
Sonunda çözdüm dostlar! Hepinize çok teşekkür ederim, özellikle retrochaser76 ve atariguru37'nin önerileri işe yaradı. Sorun anakartın esnemesiymiş. Anakartı söktüm, altına 3mm kalınlığında bir lastik conta koydum ve vidaları fazla sıkmadan kapattım. Şimdi makine sorunsuz açılıyor, ne yeşil ekran ne de başka bir arıza var. Ayrıca dediğiniz gibi tüm çipleri yuvadan çıkarıp tekrar taktım, belki onun da faydası oldu. Şu an Workbench 1.3 açılıyor, disket sürücüsü de çalışıyor. Bu forumdaki yardımlar sayesinde Azrail'i geri getirdim. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız! Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum, başka sorun yaşarsam yine buradayım.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de RF Modülatör Ölü mü? Görüntü Sinyali Yok!
Kategori: Donanım Sorunları
Eski PSU'da 5V hattı çöktü, 12V sağlam ama sistem açılmıyor (ATX 1.0)
Amiga 1200'de anakart üzerindeki kondansatörler şişti, değiştirmek için hangi kapasitörleri kullanmalıyım?