Selam dostlar, uzun zamandır Amiga 1200'ümü modernize etmek istiyorum. Elimdeki makine tamamen stok, sadece 2 MB Chip RAM var. Ağırlıklı olarak WHDLoad oyunları ve bazı demo'lar çalıştırıyorum. Son zamanlarda özellikle 68060 tabanlı hızlandırıcı kartlara gözüm takıldı. Ancak piyasada hem gerçek 060 işlemcili kartlar (mesela Blizzard 1260) hem de FPGA tabanlı çözümler (mesela PiStorm) var. Kafamı kurcalayan şey şu: Gerçek 060 kartlar hala çok pahalı ve bulması zor. PiStorm ise çok daha uygun fiyatlı ve kolay bulunuyor. Ama işin içine girince kafam karışıyor; PiStorm aslında bir Raspberry Pi kullanıyor ve emülasyon mu yapıyor yoksa gerçek bir hızlandırıcı gibi mi çalışıyor? WHDLoad uyumluluğu nasıl? Ayrıca eski yazılımlarla uyumluluk konusunda gerçek 060 kadar iyi mi? Son olarak, 060 kartların üzerindeki soğutma ve güç regülatörleri hakkında endişelerim var. 1260 kartlarda sıkça duyduğum kondansatör değişimi olayına girmek istemiyorum. Bu yüzden karar vermeden önce sizlerin deneyimlerini merak ediyorum. Özellikle hem 060 hem de PiStorm kullanmış olanlar varsa, aradaki farkları net bir şekilde anlatabilir mi? Şimdiden teşekkürler, kolay gelsin.
Amiga 1200 için 68060 işlemci yükseltmesi: Hangisi daha mantıklı, gerçek 060 mı yoksa FPGA mi?
Cevaplar (3)
04.08.2026 13:52
Selam, güzel konu açmışsın. Ben de uzun süre bu ikilemi yaşadım. Öncelikle PiStorm'un ne olduğunu netleştirelim: PiStorm, Amiga'nın 68k soketine takılan bir adaptör kartı ve üzerindeki Raspberry Pi, ARM işlemci üzerinde bir 68040/68060 emülasyonu çalıştırıyor. Yani aslında bir emülatör, ama donanım seviyesinde ve çok düşük gecikmeyle çalışıyor. Bu yüzden birçok yazılımla uyumluluk oldukça iyi, hatta bazı durumlarda gerçek 060'dan daha hızlı olabiliyor. Ancak işin içine girdikçe bazı tuhaf uyumsuzluklar çıkabiliyor. Özellikle eski oyunlar ve demolar, işlemcinin gerçek zamanlama davranışlarına güvenir. PiStorm, ARM üzerinde döngü hassasiyetini tam olarak yakalayamıyor. Benim deneyimimde, bazı eski crack'li oyunlar ve özellikle 68000'e özel yazılmış kodlar PiStorm'da takılıyor veya çöküyor. Gerçek 060 ise tamamen uyumlu, çünkü orijinal donanım. Ama haklısın, 1260 kartların kondansatör sorunları meşhur. Özellikle eski üretim Blizzard 1260'larda tantal kondansatörler patlayabiliyor ve kart çalışmıyor. Bu yüzden ikinci el alırken mutlaka kondansatörleri yenilenmiş bir kart bulmaya çalış. Alternatif olarak, daha yeni üretim olan ACA 1260 gibi kartlar var, ama onlar da bulması zor ve pahalı. Sonuç olarak, bütçen kısıtlıysa ve oyun odaklıysan PiStorm mantıklı, ama gerçek deneyim ve uyumluluk istiyorsan 060. Ben ikisini de kullandım, şu an PiStorm'dayım çünkü gerçek 060'ı satmak zorunda kaldım. Ama özellikle demo sahnesinde takılıyorum, bazı demo'lar PiStorm'da düzgün çalışmıyor.
04.08.2026 14:05
cpubender32 yazdı:
Benim deneyimimde, bazı eski crack'li oyunlar ve özellikle 68000'e özel yazılmış kodlar PiStorm'da takılıyor veya çöküyor. Gerçek 060 ise tamamen uyumlu, çünkü orijinal donanım.
Bu çok doğru, ben de aynı sorunu yaşadım. Ama şunu da eklemek istiyorum: PiStorm'un yazılımı sürekli gelişiyor. Mesela son sürümlerde 68040 modunda döngü hassasiyeti artırıldı ve birçok uyumsuzluk giderildi. Yine de 060 modunda bazı oyunlar hala sorunlu. Ayrıca PiStorm'un bir avantajı da RTG (grafik kartı) desteği ve yüksek çözünürlük. PiStorm'a bir Raspberry Pi 4 taktığında, PiStorm'un kendi RTG sürücüsü sayesinde 1920x1080 çözünürlükte 16 milyon renk alabiliyorsun. Bu, gerçek 060 kartlarla mümkün değil, çünkü onlar sadece AGA çıkışı veriyor. Ama eğer saf bir Amiga deneyimi istiyorsan, gerçek 060'ın hissi başka. Ben iki sistemi de test ettim, PiStorm'da işlemci hızı çok yüksek ama bazı eski programlar işlemcinin 68060 olarak tanınmasını beklemiyor, bu yüzden yazılım tarafında ekstra yapılandırma gerekiyor. Ayrıca güç konusunda da dikkat et: PiStorm + Raspberry Pi 4, Amiga'nın güç kaynağından ekstra akım çekiyor. Standart Amiga 1200 güç kaynağı (PSU) yetersiz kalabilir, o yüzden ATX PSU'ya geçmek şart. Gerçek 060 kartlarda ise genellikle kart üzerinde bir DC-DC dönüştürücü var, ama onlar da ısınıyor. Özellikle Blizzard 1260'ın üzerindeki soğutucu bazen yetersiz, ek bir fan şart. Benim önerim, eğer işin içine gireceksen önce PiStorm ile başla, sonra istersen gerçek 060'a geçersin. PiStorm'un fiyatı 30-40 Euro, Raspberry Pi 4 de 50-60 Euro, toplam 100 Euro'ya mal oluyor. Gerçek 060 kartlar ise 300 Euro'dan başlıyor. Bütçe önemliyse kesinlikle PiStorm.
04.08.2026 14:20
Arkadaşlar, çok teşekkür ederim yorumlarınız için. Özellikle cpubender32 ve bitspecter89'un detaylı açıklamaları işime yaradı. Sonunda kararımı verdim: Bütçemi zorlayıp gerçek bir 060 almak yerine, PiStorm ile başlayacağım. Çünkü hem fiyatı uygun hem de ileride gerçek 060'ı denemek istersem satıp geçebilirim. Ayrıca RTG desteği benim için büyük bir artı, çünkü monitörümde HDMI girişi var. Şimdilik WHDLoad oyunları ve bazı demo'lar için PiStorm yeterli olacak. İleride uyumsuzluk yaşarsam, o zaman gerçek 060 arayışına girerim. Ama kondansatör olayından korktuğum için, ikinci el alırken dikkatli olacağım. Tekrar teşekkürler, bu konu bana çok şey kattı. Sorun çözüldü diyebilirim, herkese kolay gelsin!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Pentium III 1GHz Coppermine mi Tualatin mi? Anakartım İçin Hangisi Daha Mantıklı?
Kategori: İşlemciler
AMD Ryzen 7 5800X3D ile MSI B450 Tomahawk MAX uyumluluğu ve BIOS güncelleme sorunu
AMD K6-2 450MHz ile 3DNow! Oyunlarda Donma: Isı mı, Voltaj mı?