Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde MSI B450 Tomahawk MAX anakart var ve şu an Ryzen 5 3600 kullanıyorum. Geçenlerde ikinci elden Ryzen 7 5800X3D aldım, kutusunda duruyor. Anakartın BIOS'unu güncellemeden takmayı denedim, tabii ki ekrana görüntü gelmedi, sistem açılmadı. Sonra USB ile BIOS flashback yapmayı denedim ama MSI'ın sitesindeki talimatları izlememe rağmen bir türlü başarılı olamadım. USB'yi FAT32 olarak biçimlendirdim, dosyayı MSI.ROM olarak yeniden adlandırdım ve anakarttaki USB portuna taktım. Flashback butonuna bastım, LED birkaç saniye yanıp söndü sonra söndü ama sistem yine açılmadı. Acaba anakartım bu işlemciyi destekliyor mu? BIOS sürümüm 7C02v3A gibi eski bir şeydi. Güncel BIOS'u bulmak için MSI'ın sitesine girdim ama kafam karıştı, hangi sürümü indirmeliyim? Bir de flashback işlemi sırasında CPU takılı olmalı mı, yoksa çıkarmalı mıyım? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
AMD Ryzen 7 5800X3D ile MSI B450 Tomahawk MAX uyumluluğu ve BIOS güncelleme sorunu
Cevaplar (2)
04.08.2026 07:23
Merhaba turborunner40, öncelikle geçmiş olsun. B450 Tomahawk MAX, 5800X3D'yi resmi olarak destekliyor, yani anakartın uyumlu. Sorun büyük ihtimalle BIOS sürümünde. 5800X3D desteği için en az BIOS 7C02v3F sürümü gerekiyor, ama en güncel sürümü indirmen en doğrusu. MSI'ın sitesinde B450 Tomahawk MAX sayfasına gir, 'BIOS' sekmesinden en üstteki sürümü indir (şu an 7C02v3H gibi bir sürüm olması lazım). İndirdiğin ZIP dosyasının içinden çıkan .E70 dosyasını al ve adını MSI.ROM olarak değiştir. USB belleğin FAT32 olmalı, ayrıca MBR şema kullanmalı, GPT değil. Flashback işlemi sırasında CPU takılı olmamalı, sadece 24 pin ATX ve 8 pin CPU güç kabloları bağlı olmalı. Ayrıca USB belleği anakartın arkasındaki USB portuna tak, öndeki portlara değil. LED yanıp sönüyorsa işlem başlamış demektir, ama eğer 5-10 saniye içinde sönüyorsa muhtemelen dosya adı veya konumu yanlış. USB belleğin kök dizinine koyduğundan emin ol, klasör içine değil. Bir de bazı USB bellekler flashback ile uyumsuz olabiliyor, mümkünse eski ve küçük kapasiteli (8GB gibi) bir bellek dene. Kolay gelsin.
04.08.2026 07:56
turborunner40 yazdı:
USB'yi FAT32 olarak biçimlendirdim, dosyayı MSI.ROM olarak yeniden adlandırdım ve anakarttaki USB portuna taktım. Flashback butonuna bastım, LED birkaç saniye yanıp söndü sonra söndü ama sistem yine açılmadı.
Kanka, bence sorun BIOS dosyasının adında değil, büyük ihtimalle dosya bozuk ya da yanlış sürümü indirmişsin. hexking50'nin dediği gibi en güncel sürümü indir, ama bir de şuna dikkat et: MSI'ın sitesinde indirdiğin dosyanın adı genelde '7C02v3H.zip' gibi oluyor, içinden çıkan dosyanın adı 'E7C02AMS.3H0' gibi bir şey. Bu dosyayı MSI.ROM olarak değiştirirken uzantısını da tamamen değiştirdiğinden emin ol (yani .3H0 uzantısını sil, sadece MSI.ROM olsun). Windows bazen uzantıyı gizleyebiliyor, bu yüzden dosya aslında MSI.ROM.3H0 olarak kalabiliyor. Bunu kontrol etmek için dosya yöneticisinde 'Uzantıları göster' seçeneğini aç. Ayrıca flashback sırasında CPU takılı olmaması gerektiğini hexking50 söylemiş, ben de aynen katılıyorum. Ben geçen yıl aynı anakartla 5600X'e geçerken bu işlemi yaptım, CPU'suz ve RAM'siz şekilde sadece güç kabloları bağlıyken sorunsuz oldu. LED'in yanıp sönme süresi önemli, eğer 3-5 dakika boyunca yanıp sönüyorsa işlem devam ediyor demektir, sakın gücü kesme. Senin LED birkaç saniyede söndüyse ya dosya adı hatalı ya da USB portu algılanmamış. Bir de BIOS flashback için anakart üzerinde ayrı bir USB portu var mı diye kontrol et, Tomahawk MAX'te arkada 'FLASH BIOS' etiketli bir port var, onu kullan. Dene bakalım, olmazsa tekrar yaz.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 1200 için 68060 işlemci yükseltmesi: Hangisi daha mantıklı, gerçek 060 mı yoksa FPGA mi?
Kategori: İşlemciler
Pentium III 1GHz Coppermine mi Tualatin mi? Anakartım İçin Hangisi Daha Mantıklı?
AMD K6-2 450MHz ile 3DNow! Oyunlarda Donma: Isı mı, Voltaj mı?