Selam dostlar, uzun süredir retro sistem toplamaya çalışıyorum ve sonunda bir AMD K6-2 450MHz işlemci + ASUS P5A anakart (Ali Aladdin V çipsetli) kombinasyonu kurdum. Sistemde 256MB SDRAM, Voodoo3 3000 AGP ve Sound Blaster AWE64 var. Windows 98 SE kurulu, her şey normal açılıyor ama iş oyunlara gelince başıma bela açılıyor. Özellikle 3DNow! destekli oyunlarda (Need for Speed III, Quake II, Unreal gibi) 10-15 dakika sonra ekran donuyor ve ses takılı kalıyor. Başka bir sorun yok, sıcaklık BIOS'ta 55-60°C civarında görünüyor. İşlemci üzerinde orijinal AMD fan var ama termal macun kurumuş olabilir. Voltaj ayarları anakart üzerinde 2.2V'de, işlemci 2.2V çekiyor. Acaba bu donmalar voltaj regülatöründen mi, yoksa işlemcinin aşırı ısınmasından mı? Bir de 3DNow! talimatlarını kullanan oyunlarda işlemci daha mı çok ısınıyor? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim. Şimdiden teşekkürler!
AMD K6-2 450MHz ile 3DNow! Oyunlarda Donma: Isı mı, Voltaj mı?
Cevaplar (4)
01.08.2026 19:18
Selam, bu klasik bir K6-2 sorununa benziyor. Öncelikle sıcaklık değerlerin biraz yüksek, 55-60°C boşta değil de yükteyse sorun değil ama oyunlarda 70°C üstünü görüyorsan işlemci throttling yapıyor olabilir. K6-2'ler 70°C'nin üzerinde kararsızlaşır, donmalar da bundan kaynaklanabilir. Termal macunu değiştirmen şart, kurumuş macun kesinlikle işe yaramaz. Ayrıca fanın devrini kontrol et, orijinal AMD fanlar zamanla yıpranır ve düşük devirde döner. Voltaj konusuna gelince, 2.2V doğru ama bazı anakartlarda voltaj regülatörü yorulunca dalgalanma olabiliyor. P5A'da VRM iyi sayılır ama yine de bir multimetre ile ölçmek iyi olur. Ayrıca 3DNow! talimatları işlemciyi daha çok zorlar, bu yüzden ısınma artar; ama donma sebebi ısı ise, 3DNow!'lu oyunlarda daha çabuk ortaya çıkması normal. Bence önce macunu değiştir, fanı temizle, sonra tekrar dene. Eğer hala donuyorsa, BIOS'ta CPU ve AGP voltajlarını elle ayarlamayı dene, ama önce ısıyı çöz.
01.08.2026 19:41
Bence bu işin suçlusu işlemci değil, anakarttaki voltaj regülatörü olabilir. ASUS P5A'da bazı revizyonlarda kötü kapasitörler vardı, şişmiş kapasitörler voltaj dalgalanmasına yol açar ve bu da donmalara neden olur.
2.2V tamam ama anakart üzerindeki kondansatörleri kontrol et, özellikle CPU soketinin yanındakiler. Eğer şişmiş veya patlamış bir kondansatör görürsen, değiştirmen lazım. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, K6-2 400MHz ile, donmalar oyunlarda oluyordu. Kondansatörleri değiştirince düzeldi. Ayrıca, P5A'nın BIOS'unu güncellemeyi de düşün, 1007 sürümü vardı sanırım, CPU mikro kodunu güncelliyor. Ama önce donanımsal olarak kondansatörleri ve güç kaynağını kontrol et. Eski bir güç kaynağı da voltaj regülasyonunda sorun çıkarabilir, 300W iyi bir PSU kullanıyorsan sorun olmaz.
2.2V tamam ama anakart üzerindeki kondansatörleri kontrol et, özellikle CPU soketinin yanındakiler. Eğer şişmiş veya patlamış bir kondansatör görürsen, değiştirmen lazım. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, K6-2 400MHz ile, donmalar oyunlarda oluyordu. Kondansatörleri değiştirince düzeldi. Ayrıca, P5A'nın BIOS'unu güncellemeyi de düşün, 1007 sürümü vardı sanırım, CPU mikro kodunu güncelliyor. Ama önce donanımsal olarak kondansatörleri ve güç kaynağını kontrol et. Eski bir güç kaynağı da voltaj regülasyonunda sorun çıkarabilir, 300W iyi bir PSU kullanıyorsan sorun olmaz.
01.08.2026 20:04
Hocam, bence bu işin bir de yazılımsal tarafı var. Windows 98 SE'de AGP sürücüleri ve DirectX sürümü uyumsuzluğu donmalara yol açabilir. Voodoo3 için 3dfx'in son sürücülerini kurduysan, DirectX 9.0c yüklü mü? Bir de oyunlarda 3DNow! desteğini kapatmayı dene, örneğin Quake II'de 'r_3dnow' değişkenini 0 yap. Eğer donma devam ederse, donanımsal sorun kesindir. Ayrıca, K6-2'nin 3DNow! talimatları aslında ısıyı çok artırmaz, ama oyunlar işlemciyi tam yüke soktuğu için ısınır. Benim önerim, önce işlemciyi 400MHz'e düşürüp test et. Eğer 400MHz'de sorun yoksa, 450MHz'de voltaj yetersizliği ya da anakartın FSB ayarı (100MHz) ile ilgili bir stabilite sorunu vardır. P5A'da FSB'yi 95MHz yapıp deneyebilirsin, bazı anakartlar 100MHz'de zorlanabiliyor. Ama yine de en doğrusu, ısı ve voltaj ölçümleri yapmak.
01.08.2026 21:06
Sorun çözüldü arkadaşlar, hepinize çok teşekkürler! Sonunda sorunun kaynağını buldum: anakart üzerindeki CPU soketinin yanındaki iki küçük kondansatör şişmişti, onları değiştirdim ve işlemciye yeni bir termal macun sürdüm. Ayrıca BIOS'ta voltajı 2.2V'de sabitledim ve FSB'yi 100MHz'de bıraktım. Şimdi Need for Speed III'te yarım saat oynadım, hiç donma olmadı. Isı da 52°C'de sabit. Demek ki hem ısı hem voltaj regülasyonu sorunun bir parçasıymış.
Haklıymışsın, kondansatörler şişmişti. Herkese tekrar teşekkürler, bu sistem 2000'lerin başındaki gibi çalışıyor. İyi forumlar!
Haklıymışsın, kondansatörler şişmişti. Herkese tekrar teşekkürler, bu sistem 2000'lerin başındaki gibi çalışıyor. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Pentium 4 3.0E Prescott'da Ani Isınma ve Mavi Ekran: Soğutucu mu, Termal Macun mu?
Kategori: İşlemciler
Pentium III 800EB vs 1GHz: FSB 133 vs 100, hangisi daha mantıklı?
Pentium 4 Prescott 3.0GHz işlemcim 70 dereceyi görüyor, normal mi?