disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Pentium 4 Prescott 3.0GHz işlemcim 70 dereceyi görüyor, normal mi?

İşlemciler Açılış: 31.07.2026 01:00 4 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2004 yılından kalma bir Pentium 4 530 (Prescott çekirdek, 3.0GHz, LGA775) işlemcim var. Anakartım Asus P5GD1, soğutucum da orijinal Intel stok fanı. Sistemde 1GB DDR400 RAM ve eski bir GeForce 6200 var. Windows XP kurulu, genelde retro oyunlar oynuyorum (özellikle Need for Speed Underground 2 ve GTA San Andreas).

Sorun şu: İşlemci boşta 55-60 derece, yükte ise 70 dereceyi rahat geçiyor. Stok fanı son hızda dönüyor ama fan sesi de rahatsız edici olmaya başladı. Termal macunu yaklaşık 2 yıl önce değiştirmiştim, Arctic MX-2 kullanmıştım. Kutunun üzerinde 3.0GHz yazıyor ama ben overclock yapmadım, her şey stok ayarlarda. Sizce bu sıcaklıklar Prescott için normal mi? Yoksa bir sorun mu var? Soğutucuyu değiştirmeli miyim? Bütçem kısıtlı, sıfır veya ikinci el uygun bir soğutucu önerisi olan var mı? Bir de bu işlemcinin Tcase max değeri 72.8°C, termal macunu değiştirsem fayda eder mi? Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (4)

Merhaba, Prescott çekirdekleri gerçekten ısınmasıyla ünlüdür. 70 derece yükte aslında o işlemci için 'normal' sayılabilecek bir değer, ama Tcase max 72.8°C olduğu için sınırda geziniyorsun. Boşta 55-60 derece ise bence biraz yüksek, normalde boşta 45-50 arası olması lazım. Öncelikle termal macunu değiştirmeni öneririm. Arctic MX-2 iyidir ama 2 yıl olmuş, kurumuş olabilir. Ayrıca fanı söküp radyatörün altındaki tozu iyice temizle. Prescott'ta IHS (Integrated Heat Spreader) ile çekirdek arasındaki termal arayüzde sorun olabiliyor, ama o kadar derine inmeye gerek yok.

Eğer soğutucu değiştireceksen, bütçe dostu bir seçenek olarak Thermaltake Silent 775 veya Cooler Master Hyper TX3 (LGA775 uyumlu) bulabilirsin. İkinci el olarak da Zalman CNPS7000 serisi hala iyidir, bol bulunur. Ayrıca kasa içi hava akışını kontrol et; eski kasalarda genelde tek egzoz fanı olur, öne bir fan eklemek sıcaklığı ciddi düşürür.

Termal macunu yaklaşık 2 yıl önce değiştirmiştim, Arctic MX-2 kullanmıştım.

Kanka, MX-2 iyi bir macun ama 2 yıl sonra performansı düşer. Bence önce macunu yenile, sonra stok fanın yataklarını kontrol et. Prescott stok fanları zamanla gıcırdamaya başlar ve devir düşer. Fanı elinle çevirip direnç var mı bak, eğer takılıyorsa fan değişimi şart.

Ben de bir zamanlar P4 630 (Prescott 2 çekirdekli değil, tek çekirdek 3.0GHz) kullanıyordum. Stok fanla 75 dereceyi görüyordum, sonra ikinci el bir Cooler Master Hyper 212 taktım (LGA775 için uyumlu brakete sahip), sıcaklık 55 dereceye düştü. Ama Hyper 212 büyük, kasanın yan paneli kapanmayabilir. Onun yerine daha kompakt bir şey istersen, Zalman CNPS9500 da iyiydi. Ayrıca BIOS'ta 'CPU Fan Speed Control' varsa 'Performance' moduna al, fan sürekli tam hızda dönsün.

Bir de işlemci voltajına bak, bazı anakartlar varsayılan olarak fazla voltaj veriyor. BIOS'ta Vcore 1.4V civarı olmalı, eğer 1.5V üzeriyse düşürmeyi dene. Bu işlemcinin stok voltajı 1.4V'dur.
Beyler, hepinize katılıyorum ama bir şeyi unutuyorsunuz: Prescott'un asıl sorunu IHS ile çekirdek arasındaki termal macunun kurumasıdır. Zamanla bu macun pul pul olur ve ısı transferi kötüleşir. Benim P4 540 (3.2GHz) işlemcimde de aynı sorun vardı, boşta 65 dereceydi. IHS'i söktüm (jiletle dikkatlice), içindeki kuru macunu temizleyip yeni macun sürdüm, sıcaklık 15 derece düştü. Ama bu işlem riskli, çekirdeği kırma ihtimalin var. Eğer gözün kesiyorsa dene, ama önce basit adımları yap.

Ayrıca şu an kullandığın soğutucu stok ise, fanın altındaki radyatörün kanatçıkları çok sık ve toz tutar. Kompresörle veya fırçayla iyice temizle. Bir de anakart üzerindeki fan konektörüne dikkat et, 3 pinli ise fan hızını anakart kontrol ediyor. Bazı anakartlarda 'Q-Fan' özelliği açık oluyor, bu da fanı düşük devirde çeviriyor. BIOS'tan Q-Fan'ı kapat veya 'Optimal' yerine 'Performance' yap.

Sonuç olarak: 70 derece Prescott için ölümcül değil, ama uzun vadede stabilite sorunları yaşayabilirsin. Oyunlarda çökme veya mavi ekran görüyorsan hemen müdahale et. Benim önerim, ikinci el bir soğutucu alman (örneğin Thermalright XP-90, hala iyidir) ve IHS işlemini de düşünmen.
Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Öncelikle bitspecter89 ve glitchlord75'in önerdiği gibi termal macunu değiştirdim (Noctua NT-H1 aldım) ve radyatörü iyice temizledim. Ayrıca joyphreak23'in dediği gibi BIOS'ta Q-Fan'ı kapattım. Sonuç: boşta 48 derece, yükte 65 derece. Hâlâ biraz yüksek ama en azından sınırın altında. Fan sesi de azaldı çünkü fan artık tam hızda dönmüyor (eski termal macun yüzünden işlemci sürekli yüksek sıcaklıkta olduğu için fan sürekli son devirdeydi).

IHS sökmeyi denemedim, çünkü riskli görünüyordu ve şu anki sıcaklıklar benim için yeterli. İleride tekrar sorun olursa o işlemi de düşünebilirim. Tekrar teşekkürler, forumdaki bilgiler çok işime yaradı. Bu arada joyphreak23'e sorum var: IHS sökerken çekirdeği kırma riskine karşı ne kullandın, jilet mi yoksa başka bir alet mi? Merak ettim, ileride lazım olursa diye not alayım.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

AMD K6-2 450MHz ile 3DNow! Oyunlarda Donma: Isı mı, Voltaj mı? Kategori: İşlemciler
Pentium 4 3.0E Prescott'da Ani Isınma ve Mavi Ekran: Soğutucu mu, Termal Macun mu? Kategori: İşlemciler
Pentium III 800EB vs 1GHz: FSB 133 vs 100, hangisi daha mantıklı? Kategori: İşlemciler