disket.net Beta
Konu Listesine Dön

TP-Link TD-W8961N v3.2 root şifresi değişti, TFTP ile kurtarma mümkün mü?

Modem Açılış: 01.08.2026 13:27 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde TP-Link TD-W8961N v3.2 bir modem var. Cihazı ikinci el aldım, üzerinde firmware sürümü 1.0.0 Build 150918 Rel.66530n yüklü. Aldığım kişi modem şifresini değiştirmiş ve bana vermeyi unutmuş. Modemin arkasındaki etiketteki admin/admin ile giremiyorum, reset attım (arka kapaktaki delikten 10 saniye basılı tuttum) ama yine de admin şifresi kabul edilmiyor. Modem açılıyor, internet ışığı yanıyor ama yönetim arayüzüne 192.168.1.1'den giriş yapamıyorum. Modem bridge modda mı çalışıyor bilmiyorum, çünkü WAN tarafında IP alamıyorum. Sorunum şu: Bu modeme TFTP ile custom firmware veya stock firmware yükleyip şifreyi sıfırlama şansım var mı? Yoksa EEPROM üzerinden mi uğraşmam lazım? Bu arada modemin içini açtım, anakart üzerinde 8 pinli bir SPI flash (Winbond 25Q64FV) gördüm. Elimde CH341A programlayıcı var, ama daha önce modem üzerinde hiç denemedim. Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Merhaba, aynı sorunu bende de yaşamıştım. TP-Link'in eski ADSL modemlerinde (TD-W8961N v3.2 dahil) TFTP kurtarma genelde çalışıyor. Öncelikle modemin IP'sini statik olarak 192.168.1.100 yap, subnet mask 255.255.255.0, gateway 192.168.1.1 olarak ayarla. Sonra modemi kapat, açılışta güç LED'i yanıp sönerken (ilk 3-5 saniye içinde) TFTP sunucuya firmware göndermeyi dene. TP-Link'in resmi sitesinden "TD-W8961N(EU)_V3_161011" gibi bir stock firmware indir. Dosya adını tam olarak yaz, çünkü TP-Link dosya adına duyarlıdır. Ben bu yöntemle modemimi kurtarmıştım. Ama dikkat: Eğer bootloader kilitliyse TFTP çalışmayabilir. O durumda CH341A ile SPI flash'ı okuyup backup al, sonra üzerine yazmak için doğru firmware imajı bulman gerekir. Önce TFTP'yi dene, olmazsa programlayıcıya geçersin.

bytewizard35 yazdı:

TP-Link'in resmi sitesinden "TD-W8961N(EU)_V3_161011" gibi bir stock firmware indir.

Hocam o firmware sürümü v3.2 için doğru mu? Ben baktım da v3.2 için son sürüm 1.0.0 Build 150918 Rel.66530n, yani zaten cihazda yüklü olan sürüm. Ama TFTP kurtarma için bootloader'ın (U-Boot) TFTP'yi desteklemesi lazım. TP-Link'in çoğu modeminde varsayılan olarak TFTP sunucu dinlemez, sadece belirli bir firmware imajını bekler. Yani senin önerin stock firmware ile çalışabilir ama custom firmware (örneğin OpenWrt) yüklemek istiyorsan önce bootloader'a erişmen gerekebilir. Ayrıca CH341A ile SPI flash'ı okurken dikkat et: Winbond 25Q64FV 8MB'lık, ama bazı modellerde 3.3V ile çalışır, CH341A'nın jumper'ını 3.3V konumuna al. Ben geçen sene aynı modemi bu şekilde kurtardım, flash'ı tamamen okuyup yedek aldım, sonra üzerine OpenWrt imajını yazdım. Ama önce TFTP'yi dene, çünkü SPI flash'a yazarken yanlış adresleme yaparsan brick olabilirsin.
Kanka bence önce basit bir şey dene: Modemin yanında veya altında bir reset butonu olabilir, ama sen arka kapaktaki delikten bahsetmişsin. Eğer reset işe yaramıyorsa, bazen firmware'deki bir bug yüzünden reset sonrası şifre değişmiyor. Bu durumda "30-30-30" kuralını dene: Modemi açıkken reset'e 30 saniye basılı tut, sonra güç kablosunu çekmeden reset'e basılı tutarken 30 saniye bekle, sonra güç kablosunu çıkar ve reset'e basılı tutarak 30 saniye daha bekle. Bu işlem NVRAM'i sıfırlar. Ayrıca TFTP denemesi için modemin IP'sini 192.168.1.1 yapmayı unutma, çünkü bazı firmware'lerde default gateway farklı olabiliyor. Eğer TFTP çalışmazsa, CH341A ile flash'ı okuyup içindeki config bölümünü (genelde 0x0F0000 civarı) bulup şifreyi sıfırlamak mümkün. Ama bu işlem için hex editör bilmen lazım. Ben daha önce TD-W8961ND'de yapmıştım, config bölümünde "admin" kelimesini aratıp değiştirmiştim. Ama dikkat, flash'ın tamamını yedeklemeden kesinlikle yazma işlemine geçme.
Selam, konuya farklı bir açıdan bakayım. Eğer modem bridge modda çalışıyorsa, WAN tarafında IP alamaman normal olabilir. Ama yönetim arayüzüne erişemiyorsan, belki de modem PPPoE veya PPPoA modunda ve şifre değişikliği yüzünden arayüz kilitlenmiş olabilir. Bir de şunu dene: Modemin IP'sini 192.168.1.1 yap, tarayıcıdan https://192.168.1.1 dene (bazı firmware'lerde HTTP yerine HTTPS kullanılıyor). Ayrıca modemin MAC adresini kontrol et, belki başka bir cihaz aynı IP'yi kapmıştır. Benzer bir sorunu ben yaşadım, meğerse modemin IP'si 192.168.1.1 değil 192.168.0.1'miş. Senin modemde etikette yazan IP'yi kontrol et. Eğer TFTP ile uğraşmak istemiyorsan, en garantili yöntem CH341A ile flash'ı okuyup backup almak, sonra TP-Link'in resmi firmware imajını flash'a yazmak. Ama bu işlem için doğru firmware dosyasını bulman lazım. Ben v3.2 için şu linki biliyorum: tp-link.com/tr/support/download/td-w8961n/v3.2/ adresinden indirebilirsin. Ayrıca flash'ı sökmeden programlayıcıya bağlamak için test point'ler de kullanılabilir, ama riskli. Ben söküp programlamayı öneririm.
Herkese çok teşekkür ederim, sorunu çözdüm! Sonunda TFTP ile kurtarmayı denedim, ama olmadı. Sonra synthhacker21'in önerdiği gibi CH341A ile SPI flash'ı okudum ve yedek aldım. gamerdigger28'in dediği gibi config bölümünde 'admin' kelimesini aradım, buldum ve şifreyi sıfırladım. Flash'ı tekrar yerine taktım, modem açıldı ve admin/admin ile giriş yapabildim. Ayrıca segaspecter48'in dediği gibi firmware'i resmi siteden indirip flash'a yazdım, şu an her şey stabil çalışıyor. Bu arada bytewizard35'e de teşekkürler, TFTP denememi sağladı. Eğer başka birinin başına gelirse, bence önce TFTP'yi dene, olmazsa CH341A ile uğraş, ama mutlaka yedek al. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski USRobotics Courier V.Everything modemimle ADSL bağlantısı kurabiliyor muyum? Kategori: Modem
TP-Link TD-W8961N V2 modemde PPPoE bağlantısı kopuyor, DNS çözümleme duruyor Kategori: Modem
TP-Link TD-W8961ND V2.3'te Köprü Modu (Bridge) Sorunu - PPPoE Çakışması Kategori: Modem