Selam beyler, uzun süredir kullandığım TP-Link TD-W8961ND V2.3 modemim var. Firmware sürümü 1.0.0.6. Geçenlerde elimde eski bir Cisco EPC3925 geçti, onu ana modem yapıp TP-Link'i sadece modem olarak (köprü modunda) kullanmak istiyorum. TTNET'in VDSL hatlarına bağlıyım, 50 Mbps'ye kadar hız alıyorum. TP-Link'in web arayüzünden 'Internet > WAN Settings' bölümüne girdim, 'Connection Type' olarak 'Bridge' seçeneğini seçtim, VPI/VCI değerlerini 8/35 olarak girdim (TTNET için doğru olduğunu biliyorum). Ancak kaydettiğimde modem bağlantı kuruyor gibi görünüyor, fakat internet gelmiyor. Cisco'ya da PPPoE kurulumu yaptım, kullanıcı adı ve şifremi girdim. Ama ne yaptıysam olmuyor. Cisco'nun WAN tarafında IP alamıyorum, PPPoE oturumu kurulamıyor. TP-Link'i köprü moduna alırken 'DSL Connection Type' altında 'PPPoE LLC' veya 'PPPoE VC-Mux' gibi seçenekler de vardı. Ben 'PPPoE LLC' seçtim. Acaba bir yerde yanlış mı yapıyorum? Yoksa bu modem köprü modunda çalışmıyor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim, kafayı yemek üzereyim. Şimdiden teşekkürler.
TP-Link TD-W8961ND V2.3'te Köprü Modu (Bridge) Sorunu - PPPoE Çakışması
Cevaplar (5)
02.08.2026 19:20
Merhaba, TD-W8961ND'de köprü modu çalışır, ama birkaç püf noktası var. Öncelikle, WAN Settings'te 'Connection Type' olarak 'Bridge' seçtiğinde, altında 'DSL Connection Type' olarak 'PPPoE LLC' yerine 'Bridging' seçmen gerekir. Yani aslında köprü modunda PPPoE seçeneği seçilmez, doğrudan 'Bridging' seçilir. VPI/VCI 8/35 doğru, ancak bazı firmware sürümlerinde 'Bridging' seçeneği 'ATM' altında olabilir. Ayrıca, TP-Link'in kendi PPPoE ayarlarını tamamen devre dışı bırakmalısın, yani WAN tarafında herhangi bir PPPoE tanımı olmamalı. Cisco tarafında ise PPPoE kurulumunda 'VCI/VPI' değerlerini girmen gerekiyor, ama bu değerler Cisco'nun DSL ayarlarında değil, modem arayüzünde 'WAN Setup' altında. EPC3925'te 'WAN Setup > DSL Settings' bölümüne gir, 'Encapsulation' olarak 'PPPoE LLC' seç, VPI/VCI 8/35 yaz. Eğer hala olmuyorsa, TP-Link'in 'Advanced Setup > WAN Service' kısmında 'Bridge' servisi eklemiş olmalısın. Orada 'Service Type' olarak 'Bridging' seç, 'Service Category' olarak 'UBR' seç. Bir de TP-Link'in NAT ve firewall özelliklerini kapat, çünkü köprü modunda bunlar gereksiz.
02.08.2026 19:43
dosknight99 yazdı:
Bridging' seçilir. VPI/VCI 8/35 doğru, ancak bazı firmware sürümlerinde 'Bridging' seçeneği 'ATM' altında olabilir.
Haklısın, ama benim deneyimime göre TP-Link'in bazı sürümlerinde 'Bridge' modu seçildiğinde 'DSL Connection Type' alanında 'PPPoE LLC' seçeneği seçili kalıyor ve bu yüzden PPPoE paketleri modeme takılı kalıyor. Yani aslında köprü modunda çalışması için 'Bridging' seçeneğini seçmen şart. Bir de şu var: Eğer Cisco EPC3925'te DSL sinyali gelmiyorsa, TP-Link'in DSL portunu kapatıp sadece Ethernet portunu kullanman gerekebilir. Çünkü bazı modemler köprü modunda bile kendi DSL hattını aktif tutar ve çakışma olur. TP-Link'in arayüzünde 'Device Info > Status' kısmında DSL hat durumunu kontrol et, eğer 'Up' gösteriyorsa, sorun yok demektir. Ama Cisco'nun DSL ışığı yanmıyorsa, sorun tamamen Cisco'nun VDSL profili ile ilgili olabilir. EPC3925'in VDSL profili 17a destekliyor mu? Eğer desteklemiyorsa, bağlantı kuramaz. Ayrıca, Cisco'nun WAN IP'sini görmek için 'Status > Modem Status' sayfasına bak, orada 'WAN IP' kısmı '0.0.0.0' ise PPPoE oturumu kurulamamıştır. Bu durumda Cisco'da 'WAN Setup > PPPoE' altında 'Service Name' kısmını boş bırak, çünkü TTNET servis adı istemez. Bir de 'Idle Timeout' değerini '0' yap, aksi halde bağlantı sürekli kopar.
02.08.2026 20:18
Selam, ben de bu sorunu yaşamıştım, farklı bir modemle. Ama şunu söyleyeyim: TP-Link TD-W8961ND'nin köprü modunda çalışabilmesi için 'WAN Service' eklerken 'Bridging' seçmenin yanı sıra, 'ATM PVC Configuration' kısmında 'VPI/VCI' değerlerini doğru girdiğinden emin ol. Ayrıca, 'PVC' numarasını '0' yap. Bir de, eğer Cisco EPC3925'te PPPoE kurulumu yaparken 'VLAN ID' istiyorsa, bu değeri boş bırak veya '0' yap. TTNET VDSL'de genelde VLAN ID kullanılmaz. Ama bazı bölgelerde VLAN ID 16 veya 35 olabiliyor. Bunu öğrenmek için modeminin eski PPPoE ayarlarına bak, eğer orada VLAN ID varsa onu kullan. Ayrıca, Cisco'nun 'WAN Setup' sayfasında 'Encapsulation' olarak 'PPPoE LLC' seçtiysen, bir de 'PPPoE VC-Mux' dene. Bazı hatlarda VC-Mux daha stabil çalışıyor. Ve en önemlisi, TP-Link'in 'Advanced Setup > LAN' kısmında DHCP sunucusunu kapat, çünkü köprü modunda IP dağıtımını Cisco yapacak. Ayrıca, TP-Link'in IP adresini de değiştir, örneğin 192.168.2.1 yap, çünkü Cisco'nun default IP'si 192.168.0.1, çakışma olmasın.
02.08.2026 21:08
Kanka, benim de aklıma bir şey geldi. EPC3925'in aslında DOCSIS 3.0 kablo modem olduğunu biliyor muydun? Yani bu cihaz aslında kablo internet için tasarlanmış, VDSL modemi değil. Eğer cihazın üzerinde 'VDSL' yazan bir port yoksa, bu cihazla VDSL bağlantısı kurman imkansız. EPC3925'in arkasında genelde 'CABLE' yazan bir koaksiyel girişi vardır, DSL portu yoktur. Bu yüzden, eğer Cisco'ya DSL kablosunu taktıysan, zaten bağlantı kurmaz. Senin yapman gereken, Cisco'yu sadece bir router olarak kullanmak, yani TP-Link'i köprü moduna alıp, TP-Link'in LAN portundan Cisco'nun WAN portuna Ethernet kablosu çekmek. Bu durumda Cisco, PPPoE'yi kendi üzerinde yapacak, ama DSL sinyalini TP-Link alacak. Yani aslında TP-Link köprü modunda, Cisco ise PPPoE ve NAT işlemlerini yapacak. Bu yapılandırmada TP-Link'in 'Bridge' modunda olması yeterli, ayrıca TP-Link'in kendi PPPoE ayarlarını tamamen sil. Cisco'nun WAN portuna Ethernet kablosu tak, ve Cisco'da 'Internet Connection Type' olarak 'PPPoE' seç, kullanıcı adı ve şifreyi gir. Böylece çalışması lazım. Benzer bir yapıyı ben eski bir ADSL modemle yapmıştım, sorunsuz çalışıyordu.
02.08.2026 22:08
Dostlar, sonunda çözdüm! Aslında sorun tahmin ettiğimden daha basitti. siliconlord53'ün dediği gibi, EPC3925 bir kablo modem, VDSL desteklemiyormuş. Ben de onu router olarak kullanmaya karar verdim. TP-Link'i köprü moduna aldım, 'DSL Connection Type' olarak 'Bridging' seçtim, VPI/VCI 8/35, ve TP-Link'in DHCP sunucusunu kapattım. Sonra TP-Link'in LAN portundan Cisco'nun WAN portuna Ethernet kablosu bağladım. Cisco'da 'Internet Connection Type' olarak 'PPPoE' seçtim, kullanıcı adı ve şifremi girdim. Bir de Cisco'nun 'WAN Setup' sayfasında 'VLAN ID' kısmını boş bıraktım. Şu an internet sorunsuz geliyor, hız testinde 48 Mbps alıyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkürler, özellikle dosknight99 ve siliconlord53'e. İyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.