disket.net Beta
Konu Listesine Dön

TP-Link Archer C6 v2.20 sürekli kendini resetliyor, çözüm bulan var mı?

Router Açılış: 08.08.2026 19:13 19 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir disket.net'i takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Sorunum şu: TP-Link Archer C6 v2.20 model router'ım var. Cihazı yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum, son 1 haftadır ise rastgele zamanlarda kendini resetliyor. Yani internet kesiliyor, ışıklar bir anda yanıp sönmeye başlıyor ve cihaz fabrika ayarlarına dönüyor. Modem loglarına baktığımda 'system restart due to software reset' gibi bir şey yazıyor. Güç kaynağı orijinal değil, 12V 1A yerine 12V 2A taktım ama sorun başlamadan önce de aynı adaptörü kullanıyordum. Cihazın üzerindeki reset butonuna basılı kalıyor olabilir mi diye kontrol ettim, temiz. Ayrıca firmware'i güncelledim (1.2.3 Build 20230728 rel. 58231) ama sorun devam ediyor. Kablosuz ayarlarımda 5 GHz kanal genişliğini 80 MHz yapmıştım, acaba bu bir tetikleyici olabilir mi? Çözüm için nereye bakmam lazım? Yoldaşlar, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevaplar (3)

Merhaba vectorranger29, öncelikle geçmiş olsun. Bu tarz kendiliğinden resetleme sorunları genelde iki sebepten olur: ya donanımsal bir arıza (özellikle güç katında) ya da yazılımsal bir çakışma. Sizin durumunuzda ilk iş olarak orijinal adaptörü denemenizi öneririm. 12V 2A adaptör, cihazın ihtiyacı olan akımı fazlasıyla karşılar ama voltaj dalgalanmalarına karşı hassas olan bu cihazlarda regülatör devresi zamanla yorulabilir. Eğer elinizde başka bir 12V adaptör varsa (tercihen 1A) onunla test edin. Ayrıca cihazın içine bakmak isterseniz, açıp anakart üzerindeki elektrolitik kondansatörleri kontrol edin; şişmiş veya patlamış kondansatörler bu tür sorunlara yol açar. Özellikle güç girişindeki 470uF/16V civarındaki kondansatörler sıkça şişer. Eğer lehimleme konusunda deneyiminiz varsa, bu kondansatörleri değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca 5 GHz kanal genişliğini 80 MHz yapmak donanımsal bir resetlemeye yol açmaz, ama yazılımsal bir çakışma yaratabilir; yine de bu durumda öncelikle güç kaynağını ele alın.

Modem loglarına baktığımda 'system restart due to software reset' gibi bir şey yazıyor.

Bu log satırı aslında önemli bir ipucu. 'Software reset' ifadesi, cihazın kendini bilinçli olarak yeniden başlattığını gösterir, yani ani bir güç kesilmesi veya donanım hatası değil. Bu durumda yazılımsal bir tetikleyici arıyoruz. TP-Link'in bazı modellerinde, özellikle C6 v2.20'de, QoS veya ebeveyn kontrolü gibi özellikler aktifken belirli bir trafik yükünde cihaz kendini resetleyebiliyor. Ayrıca cihazın web arayüzünde 'System Tools' altında 'Reboot Schedule' varsa, yanlışlıkla bir zamanlama ayarlanmış olabilir mi? Kontrol ettiniz mi? Bir de cihazın fabrika ayarlarına dönmesi, ayarların sıfırlandığını gösteriyor, bu da NAND flash bellekteki bir yazma hatasına işaret edebilir. Firmware'i tekrar yüklerken 'Factory Reset' sonrası temiz bir kurulum yapmayı deneyin. Eğer sorun devam ederse, OpenWrt gibi alternatif bir firmware yüklemeyi düşünebilirsiniz, ama bu garantiyi etkiler ve risklidir. Önce basit adımlarla başlayın: cihazı fabrika ayarlarına döndürün, sadece temel ayarları yapın (SSID, şifre) ve 24 saat gözlemleyin. Eğer resetleme olmazsa, sorun eklediğiniz bir ayardan kaynaklanıyordur.
Arkadaşlar romchaser87 ve gamerrider86'ya teşekkürler, önerileriniz işe yaradı. Sorunu çözdüm, durumu paylaşayım: Cihazı açtım ve anakart üzerindeki güç girişine yakın iki adet 470uF/16V kondansatörün şişmiş olduğunu gördüm. Elimdeki eski bir anakarttan söktüğüm aynı değerdeki kondansatörlerle değiştirdim. Ayrıca adaptörü de orijinaline çevirdim (12V 1A). Şu an 3 gündür sorunsuz çalışıyor, hiç resetleme olmadı. Demek ki sorun donanımsalmış, yazılımsal değilmiş. Log'daki 'software reset' ifadesi yanıltıcıymış, meğer kondansatörler düşük voltajda cihazı resetliyormuş. Bu arada 5 GHz kanal genişliğini de 80 MHz'de bıraktım, bir sorun yok. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

TP-Link TL-WR841N'e OpenWrt kurarken boot'a takıldı, yardım! Kategori: Router
TP-Link TL-WR841N v11.2'de DD-WRT sonrası LAN portları çalışmıyor (WAN portu çalışıyor) Kategori: Router
TP-Link TL-WR841N v11: OpenWrt sonrası Wi-Fi sinyali zayıf, çözüm önerisi olan var mı? Kategori: Router